Consiliul Fiscal: Strategia Guvernului pana in 2015 este relativ realista

Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:54
938 citiri
Consiliul Fiscal: Strategia Guvernului pana in 2015 este relativ realista

Consiliul Fiscal apreciaza drept "relativ realist" scenariul macroeconomic avut in vedere in Strategia fiscal-bugetara 2013-2015 revizuita a Guvernului, iar balanta riscurilor ca fiind relativ echilibrata.

Institutia considera ca traiectoria ascendenta avuta in vedere pentru cresterea economica este conditionata pe termen mediu si lung de recuperarea intarzierilor in implementarea reformelor structurale, precum si de imbunatatirea substantiala a absorbtiei fondurilor europene structurale (care ar avea efecte favorabile si pe termen scurt).

"In favoarea unei accelerari a dinamicii economice pledeaza insa magnitudinea substantial mai redusa decat in anii anteriori a efortului de consolidare fiscala structurala necesar in vederea atingerii obiectivului pe termen mediu (deficit structural de 1% din PIB)", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la Strategia fiscal-bugetara 2013-2015 revizuita, remisa Ziare.com.

Ipoteza de crestere economica ce fundamenteaza acest proiect este semnificativ mai nefavorabila comparativ cu cea utilizata in varianta anterioara a Strategiei, consemnand o revizuire descendenta si fata de cea mai recenta proiectie a Comisiei Europene (din noiembrie 2012).

Astfel, in proiectia curenta este avut in vedere un avans al economiei de 1,6% pentru 2013 (3,1% in varianta anterioara a SFB, respectiv 2,2% in proiectia Comisiei Europene), de 2,2% in 2014 (3,6% in varianta anterioara a SFB, respectiv 2,7% in proiectia Comisiei Europene), respectiv o crestere de 2,8% in 2015 (3,9% in varianta anterioara a SFB).

Daca la nivelul anului 2013, revizuirea descendenta este explicata si de efectul inertial al dinamicii PIB mult sub asteptari de pe parcursul anului 2012 (avansul economiei este estimat a fi de doar 0,2%, comparativ cu ipoteza unei cresteri 1,7% in varianta din iunie 2012 a SFB 2013-2014), traiectoria din anii urmatori reflecta, conform SFB, in principal, o performanta asteptata mai slaba a economiei europene.

Deficit bugetar si cheltuieli

SFBa 2013-2015 reafirma angajamentul pentru procesul de consolidare fiscala in urmatorii 3 ani, deficitul bugetar (metodologie cash) fiind proiectat sa scada de la 2,5% din PIB in 2012 la 1,8% din PIB in 2014, in 2015 fiind proiectat sa ramana la acelasi nivel ca in 2014.

Conform strategiei, reducerea de aproximativ 0,7 puncte procentuale din PIB a deficitului bugetar pe perioada 2012-2015 este proiectata a se efectua prin cresterea veniturilor bugetare (cu 0,9 pp din PIB, de la 33,0% din PIB in 2012 la 33,9% din PIB in 2014), cheltuielile bugetare fiind proiectate sa creasca in 2013 cu 0,2 pp din PIB, la 35,7% din PIB, ulterior fiind proiectate sa ramana la acest nivel.

Venituri si cheltuieli bugetare

Consiliul Fiscal arata ca nivelul veniturilor bugetare ca procent in PIB este proiectat in SFBa sa inregistreze o crestere in perioada acoperita de aceasta de la un nivel efectiv de 33% din PIB in 2012 pana la 33,9% din PIB in 2015, "exclusiv pe seama imbunatatirii prognozate a absorbtiei de fonduri europene post-aderare", care este asteptata sa adauge veniturilor bugetare circa 1,2% din PIB la finele anului 2015, comparativ cu anul 2012.

Evolutia principalelor categorii de impozite si taxe este asteptata sa evolueze in linie cu dinamica PIB nominal, fluctuatii importante producandu-se la nivelul unor componentelor "alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii" (scadere in

2013), unde nu mai sunt luate in calcul venituri din taxa clawback, respectiv "taxe pe al scaderii proiectate a deficitului bugetar de la 2,1% din PIB in 2013 la 1,8% din PIB in 2014).

"Desi in conditiile acceptarii ipotezei nemodificarii sistemului actual de taxe si impozite proiectiile de venituri apar in general drept realiste, in opinia Consiliului fiscal o supraevaluare usoara a incasarilor este aparenta la nivelul veniturilor din TVA si accize in 2014 si 2015.

Chiar daca o dinamica superioara celei a bazelor macroeconomice relevante poate fi justificata printr-o potentiala crestere a eficientei colectarii, Consiliul fiscal isi reitereaza indemnul la prudenta, considerand riscanta includerea ex-ante a impactului masurilor de combatere a evaziunii fiscale, si recomandand includerea ex-post, dupa ce eforturile de imbunatatire a colectarii se vor fi materializat", se mai arata in opinia Consiliului Fiscal.

C.P.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Consiliu Fiscal strategie fiscal bugetara, #Consiliu Fiscal buget , #buget
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Relativ realista =