Criza ajunge la Guvern - afla unde si cat s-a taiat

Joi, 08 Iulie 2010, ora 07:10
3570 citiri
Criza ajunge la Guvern - afla unde si cat s-a taiat
Foto: arond.ro

Masurile de austeritate nu vor lovi doar in buzunarele romanilor, ci si in bugetele de cheltuieli ale ministerelor si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

In ciuda faptului ca premierul Emil Boc a cerut inca din luna mai sa fie reduse cu 20% cheltuielile, exista ministere care nici pana in prezent nu si-au facut publice planurile in acest sens.

Exista insa si institutii care au raspuns prompt cerintei premierului. De exemplu, la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost luata hotararea diminuarii cu 37%, in medie, de la 1 iunie, a cheltuielilor administrative ale institutiei.

Reducerile care vor fi operate in cadrul ministerului se refera la 56% din consumul de carburanti, 49% din cheltuielile cu piese de schimb, 55% din cheltuielile cu telefoanele, 46% din cheltuielile pentru deplasari, 70% din cheltuielile pentru obiectele pentru inventar, 40% pentru chirii, 73% din cheltuielile pentru reparatii curente, 57% din alte cheltuieli pentru bunuri si servicii.

"Prin comasarea Ministerelor Dezvoltarii Regionale si Locuintei si cel al Turismului s-a decis alocarea unor fonduri destinate programelor de utilitati, cu prioritate in zonele cu potential turistic pentru sustinerea dezvoltarii acelor comunitati locale unde banii investiti se pot intoarce in economie. Prioritate au programele de dezvoltare a retelelor de alimentare cu apa, de canalizare si de construire a statiilor de epurare a apelor uzate, programul de construire si modernizare a drumurilor judetene si comunale, precum si programul de construire a locuintelor, atat pentru tineri, cat si pentru tinerii specialisti", se arata intr-un comunicat al ministerului.

MDRT a decis si ca investitiile privind constructia de bazine de inot, patinoare si camine culturale vor fi oprite din acest an pana anul viitor, cand se va hotari in ce masura aceste programe pot fi reluate.

Ministrul Apararii a renuntat la masina de serviciu, cel al Agriculturii taie din carburanti

La randul sau, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a luat masuri de reducere a cheltuielilor, incepand cu cabinetul sau. Astfel, din 10 mai, ministrul Apararii Nationale nu mai foloseste masina de serviciu de la M.Ap.N, ci se deplaseaza cu autoturismul personal, pe cheltuiala proprie. De asemenea, cheltuielile cu rechizitele si materialele consumabile pentru cabinetul ministrului si pentru consilierii sai au fost reduse cu 50%.

Totodata, a fost eliminat fondul alocat ministrului pentru cheltuielile de reprezentare si protocol.

Reduceri de cheltuieli a anuntat si Ministerul Agriculturii. Aici se vor diminua cu 25% toate sumele alocate in 2010 pentru convorbiri telefonice, achizitii de mobilier de birou, obiecte de inventar, consumabile/rechizite, deplasari interne si externe si chirii. Potrivit estimarilor, economia totala realizata la bugetul de stat va fi de circa 750.000 lei.

De asemenea, Ministerul Agriculturii va reduce cheltuielile alocate pentru carburantul auto necesar deplasarii cu autoturismele de serviciu ale ministrului si secretarilor de stat, dar si pentru autoturismele din parcul auto al institutiei. Plafonul de consum se va diminua cu 100 litri/luna pentru fiecare autoturism. Pentru autoturismele utilizate in desfasurarea activitatilor specifice, de control, gestiune economico-administrativa, consumul de carburant se va reduce cu 300 de litri lunar.

Reduceri la deplasarile externe, la Ministerul Sanatatii si cel al Justitiei

Ministerul Sanatatii va reduce cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 975.989 de lei, mai mult de jumatate din suma reprezentand cheltuieli cu deplasarile externe. De asemenea, 342.600 de lei vor fi redusi din cheltuielile de consultanta si expertiza.

Potrivit ministrului Cseke Attila, se vor reduce 20 de posturi vacante din minister, numarul de personal angajat efectiv ramanand acelasi ca si acum, de 264. Ministrul vrea sa faca reduceri si sa reorganizeze Directiile de Sanatate Publice, fiind nemultumit de rolul si eficienta acestora. In total Directiile de Sanatate Publica din tara au 4.934 angajati, dintre care 326 la Bucuresti.

La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca ministerul pe care il conduce va fi supus unei a doua etape de optimizare administrativa, dupa ce, inca din anul 2009, au fost luate masuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, limitand la un numar minim de participanti la deplasarile externe, iar deplasarea s-a efectuat doar cu aprobarea prealabila a ministrului Justitiei. In aceste conditii, totalul cheltuielilor MJ cu transportul aferent deplasarilor externe a scazut in anul 2009 - fata de 2008 - cu aproximativ 45%, iar in semestrul I 2010 - fata de semestrul I 2009 - cu 32%.

Restructurari masive de personal la Ministerul Transporturilor si CNADNR

In luna decembrie 2008 numarul de posturi din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (care includea si Agentia de Sanatate Publica a ministerului) era de 894 (630 la minister si 264 la agentie). Ministrul Radu Berceanu a dispus desfiintarea Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Prin desfiintarea agentiei s-a redus un numar de 264 posturi.

In aparatul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii au mai fost reduse un numar de 131 posturi si au incetat raporturile de serviciu/munca a 59 persoane. In prezent, dupa desfiintarea Agentiei MTI si reducerea numarului de posturi din MTI, in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii lucreaza 438 salariati. S-a efectuat o reducere de 51%.

Reduceri de personal s-au facut si la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Daca in decembrie 2008, numarul de posturi era de 649, ministrul Radu Berceanu a dispus reorganizarea companiei, reducand numarul angajatilor cu 202 posturi. Dupa reorganizarea de luna aceasta, in prezent sunt 447 angajati. S-a realizat o reducere de 32%. De asemenea, au fost desfiintate posturi de sefi, din care 38 de directori si 36 de sefi serviciu si sefi de departament, precum si alte 155 de posturi de executie.

Ministrul Educatiei da afara 10.000 de angajati

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a hotarat ca 10.000 de angajati din invatamant vor parasi sistemul, dar a asigurat ca reducerea de personal nu ii va afecta pe titulari.

"Aproximativ 10.000 de oameni vor pleca din sistem din septembrie, ei nu sunt titulari. De asemenea, 15.000 de norme dispar din luna septembrie 2010. 4.000 de titulari au ramas fara norma, dar raman in sistem. Niciun titular nu ramane fara norma", a declarat Funeriu.

Ministrul a vorbit si despre reducerea salariilor profesorilor. "Reducerea de 25% a salariilor se aplica si pe perioada vacantei de vara. Reducerea se face pe salariul brut. Din pacate atat isi poate permite Romania astazi sa ofere. Este un mare decalaj intre cei nou intrati in sistem si cei in prag de pensie", a precizat ministrul.

Primarii au pareri contradictorii

Daca la o parte din ministere situatia este deja clara, la nivelul primariilor parerile sunt impartite. In timp ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a cerut directorului RATB sa anuleze cele aproximativ 12.000 de abonamente gratis de care beneficiaza angajatii primariilor, facand economii de aproape un million de lei, Radu Mazare, primarul orasului Constanta, este nemultumit de faptul ca este obligat sa reduca cheltuielile cu serviciile publice, chiar daca are bani la buget sa le suporte.

"A aparut o ordonanta prin care suntem obligati, cu pedeapsa penala, ca asa e in tara lui Basescu, sa reducem cu 20% toate cheltuielile pe care le facem cu serviciile si cu bunurile pe anul in curs", a declarat Mazare.

Primarul Mazare a precizat ca este vorba despre cheltuielile cu energia, iluminatul, intretinerea spatiilor verzi, gunoiul de ridicat, maturatul stradal, paza, politie, reparat strazi, marcaje rutiere, ecarisaj, dezinsectie si deratizare.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#reduceri cheltuieli ministere, #masuri austeritate ministere, #bani ministere , #buget