Ziare.com

Cu cat contribuie fiecare roman la bugetul UE si cati bani primeste (Infografic)

de Constantin Pescaru
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 15:25

   

Cu cat contribuie fiecare roman la bugetul UE si cati bani primeste (Infografic)
Cu un buget anual de peste 129 de miliarde de euro, Uniunea Europeana este o putere economica in adevaratul sens al cuvantului. Insa cum sunt distribuiti acesti bani si la ce sunt folositi?

The Guardian a facut o analiza, bazata pe informatiile din 2011, furnizate de Comisia Europeana, in care se arata cu cati bani contribuie fiecare tara la bugetul UE si ce suma primeste inapoi.

Potrivit acestor date, 118,4 miliarde de euro au fost cheltuite de statele membre, iar restul pana la 129 de miliarde de euro a reprezentat, anul trecut, ajutoare pentru tarile din afara comunitatii europene.

Iata cele 6 domenii mari catre care sunt distribuiti banii din bugetul UE:

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

- Administratie: functionarea fiecarui stat din UE

- UE ca partener global: ajutoare internationale, activitati in afara comunitatii

- Cetatenie, libertate, securitate, justitie si libertate: ajutoare, educatie si cultura

- Protectia si managementul resurselor naturale: Politica agricola comuna, mediu, pescuit

- Coeziune pentru crestere si creare de locuri de munca: Ajutorarea celor mai sarace regiuni ale Europei

- Competitivitate pentru crestere si creare de locuri de munca: ajutor pentru IMM, stiinta si cercetare

Germania, cea mai mare economie europeana, este, de asemenea, si cel mai mare contribuitor, iar Polonia primeste cei mai multi bani. Diferenta dintre cat ofera si cat primeste Marea Britanie este de 4,7 miliarde de euro, explicatia pentru aceasta situatie fiind urmatoarea: economia engleza are multe de castigat de pe urma exporturilor catre celelalte tari din UE.

Cei mai multi bani merg catre sectorul de agricultura, care inglobeaza dezvoltarea rurala si un numar mic de ferme piscicole.

UE a semnalat ca, in urmatorii ani, acest sector va fi depasit de cel pentru competitivitate si crestere economica.

Cele mai mari sume pe agricultura merg in Franta, Spania si Irlanda.Ce inseamna pentru fiecare cetatean

The Guardian a mai realizat un infografic care explica cu cat contribuie un cetatean al fiecarui stat membru pentru bugetul UE si cati bani primeste.

Romania

Un roman primeste 124,20 euro, insa contribuie cu doar 52,12 euro la bugetul UE.Pe ramuri, 23,17 euro merg catre axa de crestere economica, 18,88 euro la agricultura, 3,29 euro la administratie, 0,76 euro la justitie si 0,01 euro catre parteneriatele internationale.Cu cat contribuie un roman pentru a sprijini cresterea economica a statelor UE? Pentru Polonia, suma este de 4,98 euro, Spania - 3,20 euro, iar Germania - 2,54 euro. Interesant este faptul ca doar 0,39 de euro se intorc in tara noastra.Agricultorii francezi primesc cei mai multi bani de la romani, fiind urmati de catre cei din Spania si Germania.In schimb, Belgia beneficieaza de cel mai mare sprijin financiar din Romania legat de administratie, fiind urmata de Luxemburg.Pentru justitie, un roman contribuie extrem de putin, cea mai mare suma fiind alocata Poloniei (0,12 euro).Romania nu ofera fonduri suplimentare pentru ajutorul reciproc cu alte state.Datele sunt raportate la populatia tarii noastre.

Care este situatia altor state

- Un austriac contribuie cu 297,37 euro si primeste 223,20 euro
- Un belgian contribuie cu 304,12 euro si primeste 617,85 euro
- Un bulgar contribuie cu 46,96 euro si primeste 150,23 euro
- Un cipriot contribuie cu 190,65 euro si primeste 218,64 euro
- Un ceh contribuie cu 139,41 euro si primeste 288,65 euro
- Un german contribuie cu 240,62 euro si primeste 148,41 euro
- Un danez contribuie cu 381,40 euro si primeste 264,90 euro
- Un spaniol contribuie cu 213,99 euro si primeste 294,64 euro
- Un eston contribuie cu 102 euro si primeste 376,59 euro
- Un finlandez contribuie cu 335,39 euro si primeste 240,55 euro
- Un francez contribuie cu 277,50 euro si primeste 202,35 euro
- Un englez contribuie cu 180,38 euro si primeste 105,12 euro
- Un grec contribuie cu 155,79 euro si primeste 577,98 euro
- Un ungur contribuie cu 83,76 euro si primeste 533,85 euro
- Un irlandez contribuie cu 249,24 euro si primeste 358,76 euro
- Un italian contribuie cu 236,47 euro si primeste 158,11 euro
- Un lituanian contribuie cu 84,32 euro si primeste 541,44 euro
- Un luxemburghez contribuie cu 544,7 euro si primeste 3.000 euro
- Un leton contribuie cu 77,03 euro si primeste 439,12 euro
- Un maltez contribuie cu 135,6 euro si primeste 325,63 euro
- Un olandez contribuie cu 236,25 euro si primeste 123,94 euro
- Un polonez contribuie cu 83,77 euro si primeste 374,79 euro
- Un portughez contribuie cu 151,28 euro si primeste 446,01 euro
- Un slovac contribuie cu 106,87 euro si primeste 331,04 euro
- Un sloven contribuie cu 159,45 euro si primeste 413,13 euro
- Un suedez contribuie cu 304,45 euro si primeste 186,61 euro

Datele sunt raportate la populatia fiecarei tari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Statistica interesanta dar incompleta

Un austriac contribuie cu 297 euro si primeste 223 euro. Daca tinem cont ca numai in Romania firmele austriece fac profit net de cateva miliarde de euro lucrurile apar in cu totul alta lumina.

 

Ce legatura are cu bugetul UE?

Sa se duca si firmele romanesti sa faca profituri de miliarde in Austria, cine le impiedica?

Oh stai putin, CARE firme romanesti?

Cereti baieti referendum, si iesiti daca e asa de rau. Care-i problema, va tin aia cu forta?

UE sint multi dar saraci

si technologic 0,pina si israelul o tarisoara ii dore in cot de UE.SI tonebar asta este tot o realiate,SUA are cu 13000$ mai mult pe cap de locuitor decit vestul europei,si sa nu mai pomenim puterea de cumparare,iar militar sint 100 de ani mai avasati si toata europa nu face cit o singura flota americana,nr oamenilor conta acum 200 de ani.

Nu fă pe ..Grozavul..Aici discutăm ..Cinstit si

Pragmatic nu pe Vrăjeală* despre Situatia reală,Nu Teoretică ci Concretă.a parteneriatului nostru European.Si eu cred căci la nivel de Busines Romania este un sponsor al UE..Doar faptul dreptului de muncă al cetătenilor romani in statele Europene fiind un Castig Real pentru Ţara noastră..Fireste că o mare vină o poartă politicienii nostri,insă matematic nu suntem in avantaj ci Invers...Asta nu inseamnnă căci trebuie să Părăsim UE.Insă o schimbare de Atitdine este neapărat necesară..Genul de acceptare docilă,supusă si neconditionată practicat de Politica Băsistă trebuie să inceteze..Dacă vrem să facem Afaceri..Stăm la masă..Dacă vrem să fim Miluiti stăm in Genunchi la picioarele mesei si suntem si vom fi tratati ca atare..Să nu uităm căci suntem un stat membru Contribuitor.Dar mai ales să ne ferim de Romanii care au Strict* Interese personale cu statele Europene..Acestia nu vor lua nici odată vre-o Atitudine,ba mai rău vor sări in gatul celor care o vor face..

Băsescu a devenit Presedintele Jucător al Romaniei exact in anii in care Strategic aveam nevoie de un cu totul al Personaj politic cu o total altă Atitdine si Pregătire..
...Cu alte cuvinte..Băsescu este un Bisnitar,iar la acest Nivel era si este nevoie de un Afacerist..
..Statele.. nu fac Bisnită ci Afaceri..Pină si Ceausescu a inteles acest lucru si s-a purtat ca atare..
..In zadar facem Loby Occidentului..el se asteaptă să facem Afaceri..
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

buget de 129 miliarde este o putere?

pai sua are un buget de 2,300 miliarede$,si este o singura tara.

@pasco.....iar te faci ca nu intelegi....

aici este vorba de bugetul UE, separat de bugetul fiecarei tari in parte...care la un loc, este bineinteles mai mare decat cel american....doar sunt 27 state si 490 milioane de cetateni...UE a depasit de mult SUA, este cea mai mare piata unica din lume....chiar daca nu-ti convine, dar asa este....

@pasco ... Bugetul UE nu ie totuna cu .. suma bugetelor Statelor UE

Bugetul UE ie 2.0 - 2.5% (depinzind de sursa citata) din suma tuturor bugetelor natzionale ale Tzarilor membre UE. Asta insemna ca aceasta suma ie intre 5-6 tril, way bigger than US budget!

@ tonbar & paraipan

mai exact , bugetul UE este 1% din suma PIB-urilor nationale ( cel putin in cazul Romaniei asta e metoda de calcul a contributiei ) , asta inseamna ca pib-ul tarilor membre u.e. e cam de 13 trilioane de euro , adica putin mai mare decat al sua ( 16 trilioane usd ) . Luat per capita , pib-ul mediu in u.e. e mult mai mic decat al sua , aici fiind contributia unor tari ca Romania , Bulgaria , etc . ( scuze pentru minuscule , rank-ul nu-mi permite sa ma exprim corect gramatical ) .

@Neutron...amesteci lucrurile fara nici un sens....

ce legatura au firmele private cu bugetul ue....dincontra..o firma austriaca care investeste in Romania beneficiaza de banii cotizati Romaniei...si ce sr fi rau in asta....doar banii se cheltuie in Romania...Romania beneficiaza de avantajele existentei unei firme....chiar daca este ea straina...oare cand va intra treaba asta in cap...

@ Neutron

Si inca ceva, am 3 colege de liceu care au terminat ASE si lucreaza la Raiffeisen. Daca firmele austriece angajeaza romani, n-au voie sa faca si profit?

 

nu.........fiindca romanii asa gandesc.....

sa vina strainii......sa aduca banul....si poate sa plece...ca treaba asta nu funczioneaza...din pacate majoritatea nu o inzelege...si din cauza asta, Romania este unde este....un investitor vine numai daca vede un castig......si daca reuseste....este bine pentru toti...oare cand se va schimba mentalitatea in RO?

daca datele din articol sunt corecte

mi se pare super tare faptul ca dintre tarile care contribuie mai putin decat primesc, ungurii sunt campionii cu o suma primita de aproape 7 ori mai mare decat contributia...or fi ei asa de meseriasi la absorbtia de fonduri ( stiam parca despre polonezi ca absorb aproape 100% si ei primesc aproape de 5 ori contributia ceea ce inseamna ca ungurii absorb 150% ) sau in minunata familie europeana functioneaza de minune principiul: noi fratii tai potaie? mars de aici ca o sa iti iei o batatie de-o s-o pomenesti ( adaptare libera dupa cunoscutele versuri)...

 

peseu

iar treaba cu ungurii apare in contextul in care au dat cu flit la un moment dat fmi si iata ca nu au murit de foame ci dimpotriva...bineinteles ca romania in supusenia ei proverbiala ajunge sa imprumute bani de la fmi ca sa plateasca contributia la ue iar din fondurile primite, ce ramane nejumulit de cocalarii care conduc tara, merge eventual la plata ratelor la fmi...cerc vicios sau doar mi se pare mie?

 

autorii acestiu articol fac o MAAAARE confuzie

intre sumele primite si sumele alocate . Sa nu uitam ca Romania e "campioana" la necheltuirea fondurilor europene din toata istoria UE . In realiate Romania e contributor net la bugetul ( si prosperitatea ) UE .

 

e ca la oral sex

mai mult primesti decit dai ?

 

@alpha ....

In linku' http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_government_budgets_by_country. Sint estimari ale CIA World Factbook. Nu pot fi chair atit de eronate. Acu' .. mai ie o problema. Cifra de 3.6 Tril ie doar Federal Budget. Fiecare Stat al US are insa bugetu lui .. California, .. New York, .. Texas .. etc. Daca consolidam bugetele .. Federal + State ajungem pe la 6.0 Tril. Still lower than UE budget.
Deci ... avem:
- US budget (Federal) - 3.6 Tril $US
- Germany budget - 1.59 Tril $US
- France budget - 1.53 $US
- Italy budget - 1.10 $US
- UK budget - 1.19 $US
M'am oprit aici. Suma acestor 4 tzari UE depaseste bugetu' US Federal.

 

Nu stiu cat de relevante

sunt cifrele astea in sine; ce mi se pare interesant e diferenta mare intre procentul din PIB representat de bugetele tarilor respective: cam 50% in UE,

Ce spui Antonescule? Interesant nu? Cine minte romanii? Antonescu.

VOTATI ORICE numai USL NU!

 

UE cea mai mare birocratie de pe glob

Cind vezi bugetul anual UE poti sa-ti dai seama ca este cea mai mare "masina de tocat bani" si produce nimic bun, decit reguli din ce in ce mai cretine, de aceea nu poti numi acest buget "o putere economica" deoarece nu produce nimic , doar consuma cu toti parazitii si vampirii pe care-i plateste regeste sa puna bete-n roate la toti membrii . Acesti vampiri vor duce la distrugerea economica a tarilor membre nu peste multi ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor