Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:53
5601 citiri
Cum a convins Guvernul FMI sa accepte deficitul de 1,83%: Negocierile au fost dure!

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat marti cum au reusit specialistii Guvernului sa convinga FMI sa accepte un proiect de buget pe 2015 bazat pe un deficit de 1,83% din PIB.

Nivelul este mai mare decat cel vehiculat initial, de 1,4%, si considerabil mai ridicat decat a cerut delagatia Fondului Monetar, in timpul negocierilor, de 0,9%, solicitare catalogata drept inacceptabila de catre Executiv.

Darius Valcov a lamurit ca, in timpul discutiilor de saptamana aceasta, expertii Guvernului au convins FMI ca estimarea de 0,9% se bazeaza pe o discrepanta istorica, pe masuri aplicate in anul 2013, si ca "trebuie sa plecam de la ce se intampla astazi".

"Este o discrepanta istorica, sunt masuri care s-au aplicat in perioada 2013, acest lucru nu s-a intamplat anul acesta (...) si au inteles ca trebuie sa accepte si sa pornim negocierile de la alt nivel. In final, specialistii nostri au convins ca situatia este alta si ca trebuie plecat de la ce se intampla astazi si ca trebuie sa punem in paranteza discrepantele istorice", a declarat ministrul.

Valcov a adaugat ca este posibila scaderea TVA si la alte produse, pe langa pachetele all-inclusive, "daca vom avea incasari" anul viitor. In bugetul pe 2015 este inclusa, printre altele, scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24% la 9%.

De asemenea, Ioana Petrescu, ministrul de Finante, a vorbit despre bugetul pe 2015, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

"Negocierile au fost dure, prioritatile noastre au fost fara taxe mai mari, fondurile europene si un deficit cat mai mare posibil, pentru ca masurile adoptate in 2014 sa fie continuate si in 2015. Investiile publice cresc, dar nu vreau sa dau cifre despre buget, pentru ca noi am negociat pana la ora 12 fara 5 si ultimele date sunt introduse in sistemul informatic exact acum", a precizat Petrescu.

Anterior, premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca s-a ajuns la un acord cu FMI, iar proiectul de buget pentru anul viitor se bazeaza pe un deficit bugetar de 1,83% din Produsul Intern Brut.

FMI si Guvernul au ajuns la un consens pe deficitul bugetar

"Am ajuns la un acord de principiu pentru bugetul pe 2015. Pe baza acestui acord putem finaliza proiectul de buget, astfel incat vineri dimineata sa aprobam bugetul si sa il trimitem catre Parlament", a declarat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul a precizat ca discutiile tehnice vor continua pe parcursul zilei, insa cele mai importante lucruri au fost deja stabilite.

Ponta trimite bugetul in Parlament vineri - Vot final odata cu investirea lui Iohannis?

Seful Guvernului a tinut sa mentioneze ca in cadrul acestui deficit bugetar nu a fost prinsa si cresterea cheltuielilor pentru Aparare cu 0,3% din PIB, avand in vedere ca reprezentantul Comisiei Europene nu este mandatat pentru a accepta sau refuza aceasta cerere.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...