Cum isi cheltuie bugetele statele UE: Particularitatile Romaniei

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 12:55
2353 citiri
Cum isi cheltuie bugetele statele UE: Particularitatile Romaniei

In contextul discutiilor pe Codul Fiscal, chestiunea cheltuielilor bugetare pentru tinerea sub control a deficitului a fost atinsa doar in treacat.

Dincolo de necesitatea ca executia bugetara sa fie acopere si o eventuala strategie, bugetul si fiscalitatea cere-l produce fiind singurele instrumente prin care un stat poate interveni in economie.

Un tabel, bazat pe datele Eurostat, pune in comparatie modul in care-si cheltuie Romania bugetul, cu viziunea si prioritatile celorlalte state UE.

Sursa: CursDeGuvernare.ro. Date: Eurostat

Pentru Sanatate si Educatie: Putin si ineficient

La sanatate, Romania a cheltuit in 2013 echivalentul a 4% din PIB, mult sub media de la nivel european, de 7,2% din PIB. Asta in conditiile in care, Lituania, un stat care a avut cheltuieli raportate la PIB comparabile cu Romania, de 35,5%, a alocat 5,6% din PIB pentru serviciile de sanatate.

Potrivit metodologiei Eurostat, cheltuielile de sanatate includ achizitia de medicamente si echipamente medicale, salariile din acest sector, precum si banii cheltuiti pentru asigurarea functionarii spitalelor de stat.

Singurul stat membru UE care aloca sanatatii un procent mai scazut din PIB decat Romania este Cipru, cu 3,1%. La polul opus se afla Danemarca, unde in 2013 sanatatea a primit 8,7% din PIB.

O situatie similara se poate observa si la educatie, unde Lituania cheltuieste de doua ori mai mult decat Romania, respectiv 5,6% din PIB, fata de 2,8% alocati de executivul de la Bucuresti in 2013. Statisticile europene releva, de altfel, ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol, Bulgaria alocand al doilea cel mai scazut procent, de 3,8% din PIB.

Cehia si Polonia se afla cu 5,2% din PIB, respectiv 5,3%, peste media europeana de 5%, in timp ce Ungaria se afla usor sub linie, cu 4,7% din PIB alocati in 2013 pentru educatie. Suedia conduce clasamentul statelor care aloca cele mai mari resurse bugetare la acest capitol, respectiv 6,6% din PIB.

Pentru companiile si afacerile statului: mult si ineficient

Romania a alocat cu 1,9 puncte procentuale mai mult decat media europeana la capitolul "afaceri economice", unde sunt incluse activitatile statului din diferite domenii (transport, energie, agricultura, minerit, constructii).

Aici, cheltuielile s-au ridicat la 6,2% din PIB, mai mult decat in state precum Marea Britanie (3,1%), Franta (4,9%) sau Austria (5,7%).

Citeste mai departe despre Un tabel: Cum isi cheltuie bugetele statele UE. Cateva particularitati ale Romaniei pe CursDeGuvernare.ro.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Comentarii