Cum aduce Guvernul bani la buget: Scumpeste tigarile, majoreaza contributii si ar putea plafona indemnizatia pentru mame

Vineri, 05 Mai 2017, ora 22:12
14062 citiri
Cum aduce Guvernul bani la buget: Scumpeste tigarile, majoreaza contributii si ar putea plafona indemnizatia pentru mame
Foto: site Guvern (Arhiva)

Guvernul a pregatit o serie de masuri pentru a face rost de bani la buget, printre care majorarea accizei la tigarete cu 1%, cresterea unor contributii ale angajatorilor si o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Astfel, nivelul accizei la tigarete va creste de la 435,58 lei/1.000 tigarete la 439,94 lei/1.000 tigarete (impact estimat la 90 milioane lei in 2017), releva un document aprobat vineri de Guvern si citat de Profit.ro.

In document se arata ca "avand in vedere evolutiile lunare anterioare si pentru asigurarea incadrarii in prevederile bugetare anuale aprobate", Guvernul va mai implementa urmatoarele masuri:

  • modificarea prevederilor OU 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in Romania, in sensul aplicarii marcii de garantie proprie exclusiv de catre ANPC si nu de catre producatorii interni, importatorii sau vanzatorii cu amanuntul, cu scopul simplificarii si cresterii eficientei actelor de control, precum si a garantarii calitatii produselor comercializate catre consumatori (impact estimat la 110 milioane lei in 2017)
  • continuarea in 2018 a repartizarii unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub forma de dividende/varsaminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobarii situatiilor financiare ale anului respectiv pentru societati nationale, companii nationale si societati cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome, prin mandatarea reprezentantilor statului in Adunarea Generala a Actionarilor/Consiliul de Administratie, dupa caz (impact estimat la 870 milioane lei in 2018)
  • implementarea din iulie 2017 a unui mecanism de plata defalcata a TVA, constand in plata de catre institutiile si intreprinderile publice a taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri si servicii realizate direct in contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat (impact estimat la 180 milioane lei in 2017 si 420 milioane lei in 2018).

Guvernul mai apreciaza ca, in vederea utilizarii eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestatii sociale, ar fi oportuna plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins intre 5.000 - 10.000 lei, dar si introducerea cardului social de beneficii.

De aseemenea, se are in vedere un set de masuri de reducere a cheltuielilor guvernamentale si ale administratiei publice.

Dupa majorarile de salarii, Guvernul pregateste reduceri de cheltuieli si angajati in sectorul public, dar si inghetarea pensiilor speciale

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...