Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Deloitte: TVA-ul ar putea ajunge la 22 de procente

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 23:47
2167 citiri
Deloitte: TVA-ul ar putea ajunge la 22 de procente
Foto: Deloitte

Taxa pe valoarea adaugata ar putea creste la 22 de procente, drept solutie pentru constrangerile bugetare, sunt de parere reprezentantii firmei de consultanta financiara Deloitte.

Potrivit studiului "Fiscalitatea romaneasca - Radiografia unei reforme incomplete" realizat de Deloitte, remis Ziare.com, TVA-ul reprezinta cel mai problematic aspect cu care se confrunta mediul de afaceri, in relatia cu autoritatile.

Astfel, 81 de procente din companiile respondente au declarat ca legislatia de TVA este complicata sau foarte complicata.

"O analiza mai atenta releva ca aceasta dificultate de aplicare a legislatiei de TVA este determinata, de cele mai multe ori, de lipsa normelor specifice in legislatie sau a interpretarilor oficiale ale autoritatilor fiscale cu privire la tratamentul practic al unor situatii specifice. Printre zonele sensibile amintite de respondenti se numara tranzactiile intracomunitare si documentatia justificativa aferenta, precum si serviciile prestate catre beneficiarii externi", se arata in studiu.

De altfel, 18% din respondeti considera prioritare, pentru strategia fiscala pe termen lung a Romaniei, masurile de buna practica implementate de alte state europene, precum amanarea platii TVA-ului la importuri, lucru ce ar putea contribui la dezvoltarea Romaniei drept centru logistic regional.

De asemenea, companiile cred ca este importanta implementarea grupului de TVA, o modalitate de imbunatati fluxurile de numerar in cadrul grupurilor de companii, ceea ce ar contribui la decongestionarea sistemului actual al rambursarilor de TVA.

"Am observat ca autoritatile fiscale, printr-o abordare formala a legislatiei nationale, nu tin intotdeauna cont de jurisprudenta europeana sau de principiile fundamentale de TVA, cum ar fi neutralitatea", a spus Pieter Wessel, partener Deloitte Tax.

Schimbarile legislative dese impiedica afacerile

Potrivit studiului, companiile sustin ca autoritatile ar trebui sa se concentreze pe o strategie fiscala pe termen mediu si lung, renuntand la modificarile legislative frecvente.

Astfel, 34% din participanti cred ca premisa pentru un mediu fiscal proprice dezvoltarii afacerilor este stabilitatea legislatiei. "In acest fel, mediul de afaceri isi poate stabili si urmari o strategie coerenta si un buget durabil", se arata in studiu.

De asemenea, 22% din respondenti, ar opta pentru introducerea unor proceduri clare in administrarea fiscala, avand in vedere ca mecanismul fiscal nu este foarte bine pus la punct.

Aproximativ 16% din participati considera ca reducerea numarului de impozite, eventual comasarea lor, ar fi o masura esentiala in eficientizarea procesului administrativ de colectare si control.

Cresterea contributiilor sociale ar avea cel mai mare impact negativ

Daca 25% din respondenti se tem de cresterea taxei pe valoarea adaugata, iar 22% de majorarea cotei unice de impozit pe profit, cresterea contributiilor sociale aferente costului salarial ar fi o masura nociva pentru companii, in opinia a peste 36% din participanti.

Pe fondul declinului economic si al problemelor de lichiditate, o astfel de crestere ar majora costul companiilor cu angajatii, ceea ce ar putea determina disponibilizari sau intarzierea campaniilor de recrutare.

"Pe de alta parte, implementarea unei strategii de reducere treptata a contributiilor sociale poate deveni un instrument fiscal de stimulare a competitivitatii Romaniei, incurajand atractia si mentinerea fortei de munca, mai ales a celei calificate, prin prisma integrarii europene si a liberei circulatii a fortei de munca la nivel european", se arata in studiu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#majorare TVA Romania, #studiu fiscalitate Deloitte, #schimbari legislative Romania , #buget
Comentarii
I
ion_12
rank 1
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
de ce nu Romania sa aiba 95%...? ca sa putem plati salariile parlamentarilor....