E oficial: Dragnea a depus amendamente la bugetul facut de el. Vrea sa taie de la servicii 525 de milioane de lei

Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:19
9753 citiri
E oficial: Dragnea a depus amendamente la bugetul facut de el. Vrea sa taie de la servicii 525 de milioane de lei

Liviu Dragnea a depus, in Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminueaza bugetul SRI cu 445 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sanatatii. De asemenea, liderul PSD propune diminuari, chiar daca putin mai mici, si din bugetele SIE si SPP, bani care sustine ca sunt necesari la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

"Se suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii (...) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare si credite de angajament, pentru urmatoarele programe de sanatate: Vitamina D, Panorama si Teste markeri tumorali", este primul amendament propus de seful PSD.

El motiveaza astfel: "Suma propusa asigura implementarea de catre Ministerul Sanatatii a 3 programe pentru populatie, respectiv: Programul Vitamina D - proiect nou care va incepe a se derula in anul 2019 si cuprinde analize pentru depistarea carentei de Vitamina D pentru un numar estimat de 3,56 milioane de asigurati; Programul Panorama - presupune testari prenatale, fiind estimat un numar de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigatie de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimeaza 930.000 beneficiari ai acestui program".

Ca sursa de finantare pentru toate acestea Dragnea propune diminuarea bugetului Serviciului Roman de Informatii cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare si credite de angajament de la capitolul 'Ordine publica si siguranta nationala', titlul 'Cheltuieli de personal'.

De programul de Vitamina D liderul PSD a vorbit la CEx-ul PSD de la inceputul lunii, insa taierea bugetelor serviciilor nu a fost operata de Guvern, lasand acest lucru la latitudinea Parlamentului. Astfel, Dragnea s-a vazut nevoit sa depuna amendamente la bugetul la care si el a lucrat.

Panorama este un test de diagnostic noninvaziv prin care este analizat ADN-ul bebelusului prezent in sangele mamei. In ce priveste testele pentru markeri tumorali, acestea se fac pentru a stabili daca exista prezenta unui anumit tip de cancer sau predispozitia dezvoltarii unei astfel de boli.

Un al doilea amendament prin care seful PSD vrea sa schimbe bugetul adoptat de Guvern, cu toate ca el a postat si fotografii cand statea la masa la care erau facute calculele, prevede suplimentarea "bugetului Ministerului Sanatatii cu suma de 230.000 mii lei, credite bugetare si credite de angajament (...) pentru suplimentarea subventiei de echilibrare catre Fondul National unic de Asigurari Sociale de Sanatate".

Dragnea sustine la motivare ca banii sunt necesari Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a implementa programul de Diabet juvenil.

Ca sursa de finantare Dragnea indica dimiuarea bugetelor SRI, SIE si SPP.

"Se diminueaza bugetul Serviciului Roman de Informatii cu 150.000 mii lei; se diminueaza bugetul Serviciului de Informatii Externe cu 30.000 mii lei; se diminueaza bugetul Serviciului de Protectie si Paza cu suma de 50.000 mii lei".

Conducerea Parlamentului a aprobat, sambata, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele au fost depuse pana luni, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere si adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat in sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, parlamentarii au putut depune amendamente pana luni, la ora 12.00. Pana la ora 14:00 amendamentele au fost centralizate iar incepand cu ora 15:00 comisiile de specialitate dau avize.

Marti si miercuri comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor vor elabora rapoartele, acestea urmand a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Sedinta comuna a celor doua camere ale Legislativului pentru dezbaterea si adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va incepe miercuri, la ora 16.00.

Mai multe dintre amendamentele Opozitiei vizeaza reducerea banilor primiti de partide politice de la buget. Dupa modificarea legislatiei, acum 409 milioane de lei se duc de la buget catre partidele politice. Din aceasta suma PSD primeste mai mult de 50%, adica echivalentul a aproximativ 47 milioane de euro.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...