Ziare.com

Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 07:26

   

Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor
Economia Romaniei creste pe baza consumului, care e stimulat atat de modificarile aduse la nivelul taxelor, cat si de o serie de cresteri salariale. Intr-un fel, tara noastra adopta modelul de pana in anul 2008.

De altfel, sectorul privat cu capital romanesc se zbate intr-o zona crepusculara, generata de mai multi factori, cum ar fi:

 • - modelul de privatizare adoptat de statul roman si incapacitatea de a intelege ca rolul sau este de administrator, fara interferenta politica;
 • - dorinta statului de mentinere a unui status quo pentru companii de stat, desi realitatea arata ca nici insolventa nu mai poate acoperi proasta administrare din trecut (un caz elocvent ar fi Oltchim) ;
 • - impactul politico-economic care a generat si sutinut coruptia prin faptul ca a reusit sa cucereasca punctele nodale ale sectorului, astfel incat pana la finalul curateniei, multe companii vor fi afecate de gangrena indusa de companiile apartinand retelelor de frauda si coruptie;
 • - supraindatorarea companiilor private printr-un model gresit de finantare adopatat in anii de boom.

 • In acest context, Romaniei ii lipsesc motoarele de tractiune corespunzatoare nivelului de dezvoltare economica, in speta este vorba de solutiile aplicate in toata lumea dupa criza din '29-'33.

  Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

  Investitia masiva in infrastructura, aplicand modelul bazei reglementate a activelor, parteneriatul public-privat combinat cu atragerea de capital in principalele companii din acest domeniu sunt masurile ce vor putea stimula economia romaneasca mai bine decat orice alta cheltuiala bugetara cu impact minim asupra defcitului bugetar.

  Dar acest lucru e posibil doar in contextul unei masive reconstructii institutionale si urmand cele mai bune reactii in ceea ce priveste combinarea finantarii private cu cea publica, pentru a maximiza eficienta.

  In esenta, inseamna ca va trebui sa scoatem la lumina toate costurile aferente oricarui serviciu sau activitate publica si sa inovam in materie de finantare si administrare de active publice. Trebuie sa avem o evaluare de piata a tuturor activelor publice si o raportare constanta in ceea ce priveste modificarile de valoare.

  Cresteri salariale pentru bugetari

  Cheltuielile de personal din administratia publica in anul 2015 au fost de circa 52 miliarde de lei. Insa o crestere a salariilor bugetarilor inseamna un plus de aproape 10 miliarde lei.


  Sursa: Revista Economistul


  Cresterea cheltuielilor de personal va reduce la jumatate surplusul operatiunilor curente ale bugetului consolidat din 2015 (22,85 miliarde de lei), ceea ce va adanci deficitul primar si, in contextul celorlate cresteri de cheltuieli bugetare promovate de Parlament, va majora riscul implementarii unei noi perioade de consolidare fiscala.

  In consecinta, va fi nevoie in viitorul apropiat fie de reduceri de cheltuieli, fie de concedieri de personal, pentru a echilibra balanta.

  Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%

  Ce e de facut

  Cred ca cel mai bine ar fi fost o abordare diferita in discutiile legate de lefurile bugetarilor si de salariul minim. Ea ar trebui sa fie bazata pe o reforma a administratiei publice, fundamentata pe o analiza din mai multe puncte de vedere:

 • - eficienta costurilor,
 • - analiza cost-beneficiu si analiza de utilitate a institutiei, postului sau serviciului furnizat, asa cum sunt ele aplicate in statele mai dezvoltate (in special in lumea anglo-saxona)
 • - justificarea costului respectiv (nu la gramada, ci asa cum se face un buget in orice firma privata).

 • In ceea ce priveste salariul minim, nu cred ca acesta ar trebui modificat cu nici macar un ban.

  Opinia mea este ca, daca nu se va intampla asa, atunci situatia va genera cresterea costurilor salariale prin reajustarea intregii grile, astfel ca multe companii isi vor pierd din competitivitate.

  O crestere a salariului minim poate duce la concedieri si/sau la inlocuirea oamenilor cu roboti ori digitalizarea proceselor de productie.


  Sursa: Revista Economistul


  Activitatile bugetului consolidat al statului:

  • operatiuni curente, care include toate activitatile legate de colectarea veniturilor curente, fiscale si nefiscale, ale statului si cheltuielile referitoare la personal, bunuri si servicii, transferuri, inclusiv cele legate de plata pensiilor si alto cheltuieli de asistenta sociala.
  • operatiuni cu fonduri nerambursabile care includ sumele avansate de catre stat pentru fondurile europene, inclusiv contributia nationala si rambursarile anuale incasate din partea Comisiei Europene.
  • operatiuni de capital care includ investitiile publice si veniturile realizate din capital de catre stat (venituri din vanzarea de activelor din patrimoniul public, dividende etc.).
  • operatiuni legate de datoria publica si activitati similare care include in principal plata dobanzilor si a ratelor de capital aferente datoriei publice.
  • operatiuni financiare care includ operatiunea de consolidare a bugetului public prin care ratele de capital pentru datoria publica inregistrate la cheltuieli sunt reluate ca venituri printr-o operatiune a carei logica economica nu este explicata prin nici o nota.
  • alte operatiuni care includ activitatile cu impact minor asupra bugetului in ultima perioada dar in partea de inceput a perioadei includea n principal donatiile catre bugetul public.
  • angajamente care reprezinta diferenta dintre veniturile de incasat si cheltuielile de platit ale bugetului consolidat.

  • Sorin Dinu este cercetator senior in cadrul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 3440 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  3 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Acerst Sorin Dinu unde o fi invatat economie?

  Auzi la el! Salariu minim inghetat....ca se relocheaza productia! Dar in F/D/Be/I/A/CZ....nu se relocheaza productia? Hai sa fim seriosi, nu asa va creste economia Romaniei cu muncitori f.f.f.f.prost platiti! In schimb filosoful nostru prevede cresteri salariale la aparatul de represiune.....pai pina cind la unii li se baga si pe gura si pe fund iar altii iau de se uita? Problema Romaniei este raportul dintre salariul minim si cel maxim ....care trebuie sa fie de cel mult 1:12. Adica sa nu existe discrepante cit de la cer la pamint. Salariul minim trebuie sa asigure traiul si utilitatile minime oricui iar salariul maxim trebuie sa asigure de cel mult 12 ori salariul minim. Adica cel mai mare salariu sa fie de cca.14000 lei. Cred ca pentru ce poate face Romania in prezent este chiar prea mult! Deci sa terminam cu salarii ca in vest pentru unii si salarii ca in Bangladesh pentru altii!

   

  Ciudata filosofie

  Din amestecul de mai sus rezulta ca, in opinia autorului, companiile sunt competitive pentru ca platesc salarii (in medie) mici, iar cresterea salariilor ar duce la scaderea competitivitatii.

  Chiar asa? Salarizarea este factorul cheie al competitivitatii? Tehnologizarea unde sta atunci? Dar stai putin, tehnologizarea presupune forta de munca de calitate superioara, adica mai bine platita..

  Exista cateva cuvinte cheie in ceea ce priveste competitivitatea, iar acestea includ, de exemplu, inovarea, ITC, capitalul uman. Toate se refera insa la cresterea calitatii fortei de munca, in scopul cresterii productivitatii, ceea ce merge mana in mana cu cresterea salariilor (adica scaderea competitivitatii, conform autorului :)).

   

  cercetator senior in cadrul Institutului de Prognoza Economica

  multa minte are si asta "Economia Romaniei creste pe baza consumului"pe baza consumului face profit Renault la pitesti ,iar romanu a muncit toata luna atat cat sa ramana in viata pentru a merge si luna viitoare la munca.pe cosum au facut multinationalele care aduc rebuturi alimentare expirate din europa si le vand romanilor ,exportand profitul in secunda 1.Astia sunt geniile care au ales consumul ca solutie de dezvoltare economica ,nu productia.China a ajuns puterea numarul 1 ,producand nu consumand .america a ajuns ciumagarul planetei consumand si daca nu gaseste anul cate o tara cui sa ii dea in cap nu are cu ce plati consumatia de acum 10 ani.Dar desteptii astia au facut scoala in facultati inalte din europa pe bani grei ,nu ca chinezul Gratis dar cu concurenta de 100000 pe locul de student.Mergeti pe mana astora si alui isarescu si in 15 ani o sa aveti tabloul lui Viktor Orban pe perete ,este singurul care s-ar milii de o natie de destepti faliti ca tara, natie si popor.

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor