Edilii marilor orase acuza Executivul ca vrea sa le taie bugetele: Ar fi un dezastru. E profund in neregula sa facem primariile sclave ale Guvernului

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 19:34
4063 citiri
Edilii marilor orase acuza Executivul ca vrea sa le taie bugetele: Ar fi un dezastru. E profund in neregula sa facem primariile sclave ale Guvernului
Foto: captura video Facebook/Robert Negoita

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, Robert Negoita (primar Sector 3), si presedintele executiv AMR, Ilie Bolojan (primar Oradea), au atras atentia, vineri, asupra intentiei Guvernului de a stabili ca o cota de doar 43% din impozitul pe venit sa se repartizeze direct catre bugetele locale, fara sa se mai aloce si sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut.

"In acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) - cea mai importanta componenta a bugetului local - au pierdut aproximativ 26%. Este enorm de mult. Si asa primariile aveau mari probleme cu finantarea, si asa astazi noi avem probleme foarte grave.

Cu aceasta subfinantare nu se face altceva decat sa se agraveze situatia primariilor in general si a municipiilor in mod special. In programul de guvernare scrie ca 100% din IV sa ramana la administratia locala, asa cum este normal de altfel. Trebuie neaparat sa se indrepte greseala, nedreptatea care s-a intamplat anul trecut si sa se refaca bugetele, prin cresterea cotei din IV, pe de o parte.

Pe de alta parte, atata vreme cat s-a decis ca veniturile constituite din IV sa ramana la administratia locala, consideram ca acel surplus trebuie impartit intre Consiliul Judetean si primarii, in mod echitabil, in mod egal din punct de vedere procentual. Am inteles ca exista o intentie si chiar ni s-a prezentat la Ministerul de Finante intentia de a se da mai mult catre consiliile judetene si mai putin catre primarii. Consideram ca este profund in neregula acest demers", a sustinut Robert Negoita (PSD).

Condamnam orasele mari la subdezvoltare

In acest sens, primarul Sectorului 3 al Capitalei a precizat ca la nivelul consiliilor judetene exista tendinta de a aloca bani mai degraba catre localitatile mici.

"Ni se spune ca urmeaza sa redistribuie Consiliul Judetean, intr-un soi de echilibrare bugetara. Or, aici, in mod special, municipiile au de pierdut, pentru ca judetele, in general, la redistribuire dau bani catre comune si sate si foarte rar - si mai mult deloc - catre orasele mari, pentru ca spun ca municipiile sunt oricum mai bine finantate decat comunele, ceea ce este adevarat, dar cred ca pe acest model condamnam orasele mari la subdezvoltare.

De ce? Pentru ca pur si simplu aceste venituri, in proportie de 75 - 80%, sunt produse in orasele mari. Ar trebui ca cea mai mare pondere a impozitelor care sunt platite in orasele mari sa ramana acolo unde sunt platite, pentru a ajuta la dezvoltare", a aratat el.

"Un dezastru" pentru bugetele oraselor din Romania

Ilie Bolojan a apreciat ca, daca intentia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta "un dezastru" pentru bugetele oraselor din Romania.

"Guvernele Romaniei, de toate culorile politice, pana anul trecut au mentinut o stabilitate in ceea ce priveste repartitia banilor pentru autoritatile locale. (...) Era un procent din aceasta categorie, de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectati de pe teritoriul unei localitati, direct primariei. (...)

Impozitul pe venitul global era la data respectiva una dintre cele mai importante surse de venit ale autoritatilor locale din Romania, bani din care realizam principalele investitii.

Anul trecut s-a adoptat o masura care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. (...) In aceasta situatie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a insemnat o diminuare cu 40% si a veniturilor noastre directe", a precizat primarul din Oradea.

Pierderi uriase pentru marile orase

El mentionat ca anul trecut Guvernul a anuntat ca e vorba despre o masura temporara si ca au fost alocate si sume compensatorii pentru bugetele locale. Ilie Bolojan a adaugat insa ca, in urma unei discutii purtate in aceasta saptamana la Ministerul de Finante, a reiesit intentia Guvernului de a renunta la mecanismul de compensatii.

"Aceasta ar insemna reducerea veniturilor noastre din aceasta categorie de impozit cu aproximativ 40% fata de anii anteriori, lucru care este total inacceptabil si care practic ne distruge bugetele de investitii pentru anii urmatori. (...) Mentinerea acestui procent de 43% va insemna pentru municipiile cele mai mici pierderi de 2 - 5 milioane de euro, pentru cele medii intre 10 si 15 milioane de euro, iar pentru cele mari - pierderi de peste 20 - 30 de milioane de euro", a precizat el.

Bolojan a atras atentia asupra faptului ca 20 de mari orase genereaza doua treimi din PIB-ul Romaniei si ca o taiere a bugetelor pentru investitiile acestor municipii va duce la o incetinire a dezvoltarii economice pentru intreaga tara.

"Acest procent propus de Guvern este total inacceptabil. Propunerea pe care impreuna cu Asociatia Oraselor am discutat-o si am agreat-o este sa se aprobe o cota care sa se repartizeze direct autoritatilor locale din aceasta categorie de impozit, care sa se apropie si care sa ne apropie de veniturile pe care le-am avut in anul 2017 si aceasta reprezinta o cota de cel putin 60% din impozitul pe venit. (...) In mod cert, din punctul meu de vedere, exista niste estimari bugetare foarte optimiste care au fost facute, care nu au fost dublate de realitate.

Din datele pe care le avem noi, impozitul pe venit colectat anul acesta a scazut cu 10% fata de anul trecut. Faptul ca Guvernul nu isi gestioneaza corespunzator bugetele si ne ia noua banii pentru a inchide bugetul de stat nu este culpabil unui primar sau altuia, care are niste proiecte in curs", a subliniat Bolojan.

"Forta primarilor de municipii este totusi mare in Romania si nu am dori ca aceasta forta sa fie pusa la bataie"

Conform reprezentantilor AMR, pentru ca bugetele locale sa aiba aceleasi venituri ca in 2017, ar trebui sa li se repartizeze o cota de cel putin 60% din impozitul pe venit. Bolojan a apreciat ca intentia Guvernului reprezinta "o agresiune" la adresa autoritatilor locale.

"Forta primarilor de municipii este totusi mare in Romania si nu am dori ca aceasta forta sa fie pusa la bataie. Noi, in toata activitatea Asociatiei Municipiilor, am avut un comportament strict administrativ, am evitat aspectele politice, am dialogat cu toate fortele cu care la un moment dat viata ne-a pus in colaborare, fiind in Guvern diferite formatiuni politice, dar ce se intampla acum este o agresiune la adresa noastra, pe care nu o putem lasa fara raspuns.

Eu sper totusi ca oamenii cerebrali, care inteleg ce inseamna administratia si proiectele, vor lua niste decizii corecte pentru Romania pe termen lung, inclusiv in ceea ce priveste repartitia corecta, echilibrata si normala a fondurilor pentru autoritatile locale", a mai spus el.

E profund in neregula sa facem primariile sclave ale Guvernului

Robert Negoita a apreciat ca mentinerea unui astfel de mecanism de alocare a banilor este "profund incorect, distructiv, neproductiv" si condamna municipiile "la subdezvoltare".

"Am avut discutii si cu conducerea Guvernului, si cu cea formala si cea informala, si sper eu ca acest aspect sa se rezolve si sa reparam erorile care s-au intamplat acum un an. (...) Am sperante ca lucrurile se vor rezolva. Altfel, ajungem intr-un fiasco.

Nu putem sa condamnam primariile in general si municipiile in special la dezastru. Avem mari probleme ca intram in iarna. Guvernul a venit sa ne dea credite din trezorerie pentru termie. O sa luam credite anul asta, o sa luam credite anul viitor si anul celalalt o sa fim datori vanduti. De ce? Pentru ca ni s-au taiat sursele de finantare.

Consider ca e profund in neregula sa facem primariile sclave ale Guvernului. Sa vina primarii de la Oradea, de la Satu Mare, de la Suceava sa stea cu caciula la Guvern. Au si lucruri mai bune de facut decat asta. Haideti sa le dam autonomia locala care e garantata in Europa. Or, autonomie fara finantare nu exista", a mai spus Robert Negoita.

Asociatia Municipiilor din Romania a organizat vineri o conferinta de presa privind Legea bugetului de stat pe 2019 - alocarea cotelor din impozitul pe venit la nivelul municipiilor.

Citeste si Patru mari orase din vestul tarii se conecteaza pe bani europeni, ca sa nu mai stea la mila Guvernului

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#buget orase Guvern , #buget