Efectul DNA in bugetul 2015? Fara despagubiri in urmatorii 4 ani

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 08:52
6572 citiri
Efectul DNA in bugetul 2015? Fara despagubiri in urmatorii 4 ani

Potrivit proiectului de buget publicat de Ministerul Finantelor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu primeste niciun ban in 2015 pentru plata despagubirilor civile in doasarele depuse la aceasta institutie, propunerea de buget neacoperind nici macar cheltuielile de functionare pentru ANRP.

Coincidenta, sau nu - odata ce Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput sa scoata la suprafata "afacerile" cu restituiri, s-a taiat si bugetul ANRP, nu inainte de a se transfera un surplus bugetar, la finele lui 2014, fata de anul 2013.

Mai mult, estimarile bugetare pentru perioada 2016-2018 prevad acelasi nivel scazut al alocarilor, lucru care echivaleaza cu "inghetarea" activitatii ANRP, cu 2 consecinte:

  • In primul rand, sfarsitul "afacerilor" cu achizitia de drepturi litigioase, afaceri care au intrat recent in atentia DNA, cu arestari rasunatoare.
  • In al doilea rand, insa, sunt puse sub semnul intrebarii modalitatile prin care vor fi despagubiti proprietarii de drept, care fie au depuse dosare de retrocedare, fie au castigat in ultima perioada, sau vor castiga in viitor, procese in materie deschise impotriva statului roman.

ANRP - cifre si comparatii concludente

Potrivit proiectului de buget pe 2015, Ministerul Finantelor a alocat ANRP un buget de 10,89 milioane lei. Bugetele estimate pentru urmatorii ani sunt: 2016 - 11,21 milioane lei, 2017- 11,52 milioane lei, 2018- 11,80 milioane lei.

Cifrele Ministerului de Finante arata ca bugetul ANRP din 2015 este de 70 de ori mai mic decat cel din 2014.

Executia bugetara preliminara a anului 2014, indica faptul ca, in urma celor 3 rectificari operate, bugetul ANRP a fost de 717,53 milioane lei (163 milioane de euro).

In 2013, potrivit aceluiasi document, Agentia a avut la dispozitie suma de 464,81 milioane de lei.

Citeste mai departe despre Efectul DNA in bugetul 2015: ANRP nu va plati nicio despagubire in urmatorii 4 ani pe CursDeGuvernare.ro.

Citeste si:
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru în seara precedentă grevei STB. Nicușor Dan susține că i-a văzut apelul,...
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...