Europa in doua viteze, mai aproape de realitate: Cand vor exista bugete separate?

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:47
1999 citiri
Europa in doua viteze, mai aproape de realitate: Cand vor exista bugete separate?

Ideea stabilirii unui buget separat pentru tarile din zona euro a inceput sa aiba din ce in ce mai multi adepti, existand mai putina opozitie fata de aceasta propunere decat se asteaptau oficialii europeni, potrivit diplomatilor.

In timpul unei intalniri intre ambasadorii mai multor tari nord-europene, inclusiv Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Finlanda, propunerea a primit mai multe avize pozitive decat negative.

"Nu as spune ca a existat un sprijin puternic, dar, cu siguranta, exista sentimentul ca aceasta idee ar trebuie explorata in detaliu", a spus un diplomat, citat de Reuters.

Propunerea pentru un buget unic a fost schitata de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-un document pus in circulatie in luna septembrie, menit a stimula dezbatarile despre cum ar trebui imbunatatita uniunea monetara.

In document, Van Rompuy a spus ca "o uniune fiscala totala" a celor 17 state care utilizeaza moneda euro ar implica si infiintarea unui birou unic al trezoreriei si "un buget central, al carui rol si functii ar trebui definite".

Pornind de la acest document, au aparut niste propuneri mai clare pentru noi reglementari, care vor fi discutate la summit-ul Uniunii Europene de pe 18 - 19 octombrie. De asemenea, ideea este discutata si in intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, din Luxemburg, de luni.

Ce ar insemna sa exista doua bugete

Inca nu este clar ce ar insemna un buget unic, central, insa Germania sprijina ideea, la fel si Franta, ceea ce inseamna foarte mult, avand in vedere ca acestea sunt cele mai puternice doua state din uniunea monetara.

In plus, premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a aratat de acord cu acest plan, chiar daca acordul vine din dorinta sa de a distanta Regatul Unit de problemele din zona euro.

"Va veni un timp cand va fi nevoie de doua bugete europene, unul pentru uniunea monetara, deoarece vor trebui sa se sprijine unii pe altii mai mult, si un buget mai larg, pentru restul tarilor", a spus Cameron, la BBC. "Nu cred ca vom reusi planul de aceasta data, dar este un indicator al viitorului Europei", a adaugat premierul britanic.

Desi, in teorie, ar avea sens ca tarile care utilizeaza moneda unica sa aiba si un buget unic, doar al lor, apare imediat problema spinoasa a suveranitatii, a disciplinei bugetare si a ambitiilor pe termen lung a fiecarei tari in parte.

De exemplu, ideea Germaniei despre cum ar trebui finantat, gestionat si distribuit un buget unic ar fi foarte diferita de ideea Portugaliei, Estoniei, Italiei sau chiar a Frantei despre aceste subiecte.

Totusi, exista niste propuneri de ordin mai larg, care au si sprijinul Frantei: bugetul ar putea fi finantat dintr-o taxa pe tranzactii financiare. Germania si Franta deja au inceput initiativa stabilirii unei astfel de taxe in noua tari din zona euro, numarul minim pentru a fi in acord cu reglementarile UE in domeniu. Opt tari deja au fost de acord, iar a noua ar putea fi cooptata saptamana viitoare.

Insa unele tari care ar putea fi de acord cu un buget unic pentru zona euro, precum Finlanda si Marea Britanie, nu sunt de acord si cu taxa pe tranzactii financiare.

De asemenea, exista diferente de opinie si in privinta motivului pentru care tarile isi doresc sau nu buget unic. Oficialii germani vad in acest lucru o metoda de intarire a solidaritatii si a restrictiilor bugetare.

Insa majoritatea statelor se tem de ce ar implica aceasta separare. Fiecare tara ar putea fi nevoita sa puna 0,3 - 0,5 la suta din PIB pentru bugetul comun, de exemplu.

O modificare de acest gen, de altfel, ar fi un proces indelungat, fiind nevoie de schimbarea tratelor UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#buget zona euro, #buget Uniunea Europeana, #buget separat zona euro , #buget
Comentarii
Poza tractoristu
tractoristu
rank 1
Motoreta Carpati avea doua viteze
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ban cu două viteze? Cine vrea S.U.E., trebuie să aplice triada