Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%

Vineri, 02 Martie 2018, ora 10:26
2591 citiri
Executia bugetara pe ianuarie: Cheltuielile au crescut cu 26%, veniturile fiscale cu doar 6%

Cu o crestere economica record pentru 2017, cu care Guvernul nu a incetat sa se laude, veniturile la bugetul de stat au crescut in ianuarie cu aproape 17% pe total, dar cele fiscale au urcat doar cu 6%, in conditiile in care cheluielile bugetului general consolidat au avut un avans de 26%.

Desi data la care Ministerul de Finante trebuie sa publice executia bugetara este ziua de 25 a fiecarei luni (sau prima zi lucratoare de dupa), abia joi, 1 martie, am putut vedea ce s-a intamplat cu incasarile la bugetul de stat in luna ianuarie.

Potrivit notei publicate de Finante si care insoteste datele economice, concluzia ar putea sa para incurajatoare: executia bugetului general consolidat pe ianuarie arata o crestere de venituri totale cu 16,8%, fata de ianuarie 2017, in suma absoluta de 22,4 miliarde de lei.

Se remarca, insa, un decalaj consistent intre veniturile fiscale - plus de sase procente - si veniturile totale - plus de aproape 17 procente.

Astfel, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, insemnand 0,21% din PIB, fata de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, inregistrat in luna ianuarie 2017.

Defalcat pe categorii, se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in ceea ce priveste incasarile din contributiile de asigurari (+23,1%), din impozitul pe salarii si venit (+12,6%) si din veniturile nefiscale (+10,5%).

Totodata, bugetul a inregistrat un plus de venituri din fondurile europene, de 1,2 miliarde de lei, dar acest lucru este explicat si de faptul ca o parte a subventiilor agricole a fost luata chiar in prima luna a anului.

Au crescut si incasarile din impozite si taxe pe proprietate, cu 41,4% fata de luna ianuarie 2017, iar incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii cu 17,8%. In ceea ce priveste veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se inregistreaza o crestere de 7,8%.

Au fost si surse de venit care au inregistrat scaderi: incasarile din accize sunt mai mici cu aproape 15 procente.

Daca ne uitam insa si la cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, acestea au crescut cu 26,4% fata de 2017, cu 20,4 miliarde de lei.

Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 13%, crestere datorata, in principal, potrivit notei MF, majorarii cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungand la 917,5 lei, si cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungand la 1.000 lei.

Cheltuielile de personal au crescut si ele, cu 18,5%, crestere determinata in principal de majorarile salariale, ca urmare a aplicarii noii legi a salarizarii.

Incepand de joi, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate au crescut direct la nivelul pe care Legea Salarizarii il prevede pentru anul 2022.

O veste excelenta pentru un sistem vital mult subfinantat in ultimii 27 de ani. Insa lucrurile sunt departe de a fi simple.

Cheltuielile cu bunuri si servicii sunt pe un plus de 27,1% fata de anul precedent, cresterea provenind, in principal, de la bugetul fondului national unic de sanatate si de la bugetele locale, potrivit Fianantelor.

Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 7%, fata de 2016, cel mai mare avans din 2008 pana in prezent, dar in acelasi timp a crescut si rata anuala a inflatiei, indicator care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, din cauza unei cresteri semnificative a preturilor.

Astfel, rata anuala a inflatiei a urcat in luna ianuarie la 4,32%, cel mai inalt nivel din iulie 2013 pana acum, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).

La Guvern, insa, s-au citit doar datele care arata cresterea economica, nu si cele care vorbesc despre rata anuala a inflatiei.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com