Fitch Ratings: Guvernul Romaniei se bazeaza pe ipoteze optimiste in bugetul pe 2019. Suntem sceptici

Marti, 05 Februarie 2019, ora 13:52
7786 citiri
Fitch Ratings: Guvernul Romaniei se bazeaza pe ipoteze optimiste in bugetul pe 2019. Suntem sceptici
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Proiectul de buget al Romaniei pentru 2019 vizeaza o reducere a deficitului bugetar, dar se bazeaza pe ipoteze optimiste si nu reuseste sa clarifice incertitudinea in ceea ce priveste noua taxa bancara, avertizeaza agentia de rating Fitch.

Proiectul publicat de Ministerul de Finante la finalul lunii ianuarie urmareste o reducere a deficitului bugetului general (pe baza ESA) la 2,6% din PIB, de la 3,0% in 2018, precizeaza agentia intr-un comunicat.

Asta ar reprezenta o inasprire fiscala moderata si ar fi un pas spre consolidarea finantelor publice si reducerea dezechilibrelor economice.

Deficitul bugetar in 2018 (baza ESA) a fost de 3,0% din PIB, in conformitate cu tinta guvernului si cu prognoza Fitch. Dar ea a fost indeplinita cu ajutorul unor masuri unice, care vor fi dificil de reluat in 2019.

In luna noiembrie, Fitch a confirmat ratingul Romaniei la BBB- la imprumuturile pe termen lung, dar a avertizat ca relaxarea politicii fiscale din 2016 si pana acum a slabit finantele publice.

"Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB in anul 2019. Urmatoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru in lumina bugetului pe 2019 aprobat de Parlament si in urma informatiilor suplimentare privind taxa bancara, introdusa in luna decembrie prin ordonanta de urgenta. Cu toate acestea, agentia Fitch este sceptica privind atingerea obiectivului de de 2,6%, avand in vedere presupunerile optimiste ale Guvernului privind veniturile si cheltuielile", se arata in comunicat.

Fich subliniaza ca proiectul de buget se bazeaza pe o crestere economica de 5,5%, mult mai mare decat prognoza agentiei de rating, de 3,2%. Totodata, proiectul prevede o crestere nominala a veniturilor de 15,7%, cu mult peste cresterea nominala a PIB-ului, si presupune venituri din combaterea evaziunii fiscale de 0,7% din PIB.

In plus, mai precizeaza agentia, alegerile prezidentiale de la finalul anului 2019 vor face dificila reducerea cheltuielilor, in cazul in care veniturile nu se ridica la asteptarile optimiste ale guvernului.

Proiectul de buget vizeaza reducerea suplimentara a deficitului pana la 2,5% din PIB in 2020, 2,2% in 2021 si 1,8% din PIB in 2022. Obiectivele sunt mai optimiste decat angajamentele asumate de guvern in fata Comisiei Europene intr-o scrisoare din 18 octombrie 2018, mai afirma Fitch, care precizeaza ca momentan CE nu a reactionat public la proiectul de buget al Romaniei.

Nu este clar ce se intampla cu taxa bancara

Curios, mai precizeaza agentia de rating, proiectul de buget 2019 pare sa omita veniturile din noua taxa bancara. Singurele venituri ce au legatura cu ordonanta de urgenta din luna decembrie sunt din impozitele pe cifra de afaceri pentru companiile energetice si telecom, din impozitele puse pe jocurile de noroc si accizele mai mari la tutun.

Prin urmare, nu este clar daca taxa bancara (care este deja in vigoare) va fi modificata, adaugata la un proiectul final al bugetului sau va ramane in afara bugetului oficial.

In masura in care veniturile din taxa bancara sunt excluse din buget, ele ofera un buffer fiscal modest, estimat sa ajunga la aproximativ 3-4 miliarde de lei in acest an, presupunand o taxa trimestriala de 0,3% asupra activelor financiare.

In opinia agentiei Fitch, o crestere a impozitelor care au contribuit la reducerea deficitului bugetar ar intari finantele publice ale Romaniei si ar reduce riscurile economice de supraincalzire, care au reprezentat un risc major pentru reducerea ratingului de tara.

Noile impozite, avertizeaza Fitch, risca sa dauneze credibilitatii politicilor publice si sa compenseze beneficiile potentiale ale finantelor publice. Acestea includ lipsa de consultare asupra taxei bancare (inclusiv cu Banca Nationala a Romaniei), lipsa unei evaluari a impactului, lipsa de claritate in ceea ce priveste modul in care ea opereaza si etichetarea populista a acesteia drept "taxa pe lacomie".

Toate acestea ar putea avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, a investitiilor si a cresterii economice, ceea ce ar putea conduce la o scadere partiala a veniturilor fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Fitch buget Romania , #buget