Florin Citu acuza ca datele din rectificarea bugetara sunt false: Voi cere o comisie de ancheta din partea CE

Marti, 13 August 2019, ora 11:33
3810 citiri
Florin Citu acuza ca datele din rectificarea bugetara sunt false: Voi cere o comisie de ancheta din partea CE
Foto: Facebook/Florin Citu

Senatorul PNL Florin Citu acuza Ministerul de Finante si Comisia de Prognoza ca au masluit datele rectificarii bugetare, reducand veniturile programate si crescand deficitul.

Mai exact, afirma liberalul, Legea bugetului de stat a fost votata in Parlament cu venituri de 159 miliarde de lei si un deficit de 18,7 miliarde de lei dupa primele sase luni. Iar documentele care insotesc rectificarea bugetara au falsificat aceste date, subliniaza Florin Citu.

"Datele in documentele pentru rectificarea bugetara sunt false! Toti vinovatii vor raspunde! Angajatii din MFP si cei din CNSP care au masluit datele rectificarii bugetare cu doua miliarde lei vor raspunde personal si penal. La fel si cei din Curtea de Conturi care au fost partasi la acest fals in acte si la furtul din banul public.

Legea bugetului de stat a trecut prin Parlament si a fost votata cu venituri de 159 miliarde lei si un deficit de 18,7 miliarde lei dupa primele sase luni. Documentele care insotesc rectificarea bugetara au falsificat aceste date. Aceste documente "arata" ca:

- veniturile pentru prima jumatate a lui 2019 ar fi trebuit sa fie 157,6 miliarde lei (mai mici cu 1,4 miliarde lei fata de ce a fost votat in Parlament)

- si un deficit de 20,6 miliarde lei (mai mare cu 1,9 miliarde lei fata de cel votat in Parlament) ", scrie Florin Citu pe Facebook.

Foto: Florin Citu

"De ce au facut asta?"

Florin Citu spune ca Ministerul de Finante si Comisia de Prognoza au recurs la aceste falsuri pentru ca a fost depasita tinta de deficit aprobata prin Legea bugetului si rectificarea ar fi trebuit sa fie negativa.

"De ce au facut asta? Un raspuns astazi. Pentru ca au depasit tinta de deficit aprobata prin Legea bugetului. Deficitul bugetar dupa 6 luni este de 1,94% din PIB mai mare decat cel programat de 1,83%.

Prin falsificarea datelor au crescut deficitul "programat" la 2% din PIB si astfel executia arata un deficit mai mic. Daca nu faslificau datele, erau nevoiti sa reduca cheltuielile si sa aprobe o rectificare negativa", mai afirma senatorul.

Potrivit senatorului PNL, "in conditiile datelor reale din buget gaura la executia bugetara este de 10,4 miliarde lei in loc de 9 miliarde lei cat o prezinta documentele oficiale ale MFP. Fals in acte".

"Sa fie mai clar. Au supraestimat veniturile in legea bugetului de stat pentru primele 6 luni cu 10,4 miliarde lei. Tineti minte ca le-am spus asta atunci cand s-a votat bugetul in Parlament si au negat. Acum avem inca o dovada ca au mintit.

Este clar acum de ce Orlando si Dancila nu au semnat declaratia pe propria raspundere prin care confirmau ca datele din buget sunt reale? Stiau ca au falsificat datele din buget. Stiau ca vor falsifica datele din executia bugetara", mai spune Citu.

"Voi cere o comisie de ancheta si din partea CE"

Senatorul PNL atrage atentia ca aceste fapte se pedepsesc cu inchisoarea.

"ATENTIE! Orlando impreuna cu functionarii din Finante si cei de la CNSP au masluit datele din buget reducand veniturile programate si crescand deficitul programat. Mai clar, prezinta Parlametului si presedintelui Romaniei date false. Acest lucru se pedepseste cu puscaria conform art 8 din Legea raspunderii ministeriale", subliniaza senatorul.

Totodata, el avertizeaza ca va prezenta aceste informatii si Comisiei Europene si va cere o comisie de ancheta.

"Voi trimite aceste informatii institutiilor din Romania care ar trebui sa ne protejeze de astfel de hoti si corupti in functii publice. Sper sa-si faca treaba pentru ca acum au dovezi clare.

In acelasi timp, voi prezenta aceste informatii si CE, pentru ca este clar ca Guvernul Romaniei masluieste informatiile oficiale pe care le trimite la Bruxelles. Voi cere o comisie de ancheta si din partea CE", mai spune Florin Citu.

Guvernul a adoptat in sedinta de luni cele doua proiecte de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat si a asigurarilor sociale de stat pe 2019.

Premierul Viorica Dancila a precizat ca rectificarea este pozitiva si ca se vor asigura sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor si tuturor indemnizatiilor sociale.

La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a dat asigurari ca depasirea tintei asumate de deficit bugetar nu este un pericol si ca sunt asigurate fonduri pentru pensii si salarii.

"Rectificare bugetara e una pozitiva. PIB-ul a depasit o mie de miliarde, s-a majorat cu 9 miliarde de lei fata de estimarea initiala. Cresterea economica pe primul trimestru din 2019 a fost de 5% fata de trimestrul intai din 2018. Deficitul in mod clar nu e in pericol. Proiectul de rectificare bugetara prevede respectarea tintei asumate de 2,76 a deficitiului bugetar pe intreg anul.

Rectificarea bugetara asigura plata in intregime a salariilor si pensiilor si sumele pentru proiectele de investitii aflate in derulare. Speram ca acestea vor incepe pana la sfarsitul anului. Cetatenii nu trebuie sa isi faca niciun fel de grija cu privire la salarii, pensii si asigurarea decontarii facturilor la timp pentru acele proiecte aflate in derulare sau pentru proiecte noi", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul spune ca cei care critica rectificarea bugetara speculeaza impotriva economiei si a leului, incercandu-se astfel o descurajare a investitorilor in Romania.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#date false rectificare bugetara, #Florin Citu rectificare bugetara falsa , #buget