Fondul Proprietatea va ataca decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la buget

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 20:00
1389 citiri
Fondul Proprietatea va ataca decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la buget
Foto:restitutio.ro

Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investitiilor si administrator unic al Fondului Proprietatea, anunta ca va ataca in justitie decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei la bugetul de stat.

In opinia Fondului aceasta decizie va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, asupra actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini despre piata de capital din Romania., informeaza administratorul Fondului Proprietatea intr-un comunicat de presa.

In urma Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie, Ministerul Economiei, principalul actionar al companiei cu 85% din actiuni, a votat in favoarea donatiei de 400 de milioane de lei catre bugetul statului. In calitate de actionar minoritar cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva acestei rezolutii, exprimandu-si deja de cateva saptamani temerile privind consecintele unei astfel de masuri.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei", a declarat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

Acesta a precizat ca o asemenea decizie arbitrara si nedreapta in numele unei companii de stat va fi in detrimentul Romgaz, al actionarilor minoritari dar si al mediului de afaceri din Romania.

Fondul precizeaza ca se vede nevoit sa inceapa o actiune in justitie pentru a-si proteja actionarii, solicitand anularea acestei donatii, in pofida faptului ca a propus guvernului roman si conducerii Romgaz o solutie alternativa sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament corect si egal pentru toti actionarii.

Astfel, Fondul Proprietatea recomanda ferm conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investitiilor si unic administrator al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#donatie Romgaz buget, #Fondul Proprietatea donatie Romgaz , #buget