Ziare.com

Fostul sef al Consiliului Fiscal avertizeaza ca povara cresterii pensiilor in septembrie va fi de nesuportat. Salariile la stat sunt la maxime istorice

de Irina Olteanu
Duminica, 18 August 2019, ora 23:15

   

Fostul sef al Consiliului Fiscal avertizeaza ca povara cresterii pensiilor in septembrie va fi de nesuportat. Salariile la stat sunt la maxime istorice
Riscul ca deficitul bugetar sa treaca semnificativ de 3% din PIB in acest an este major, in ciuda asigurarilor date de Ministerul de Finante in rectificarea bugetara, atrage atentia Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si fost sef al Consiliului Fiscal.

In momentul in care a fost construit bugetul pe 2019, veniturile au fost supraevaluate, in timp ce cheltuielile au fost subevaluate. Iar daca se dorea mentinerea deficitului sub 3% din PIB era nevoie la aceasta rectificare de corectii mult mai mari, considera Ionut Dumitru.

Masurile prin care Guvernul vrea sa aduca bani la buget, cum ar fi taxa pe zaharul din suc, cresterea nivelului de taxe si impozite colectate sau amnistia, sunt incerte, nefiind sustinute de argumente logice.

In schimb, cheltuielile sunt din ce in ce mai mari si cei mai multi bani se duc pe pensii si salarii. Iar in sectorul public, salariile au crescut atat de mult incat se afla la maxime istorice, fiind mult peste media europeana.

Fostul sef al Consiliului Fiscal avertizeaza ca este nevoie de o corectie urgenta a acestor cheltuieli. Si aceste masuri trebuie luate acum, cat inca exista crestere economica. Potrivit acestuia, in momentul unei decelerari economice, ajustarea bugetului va fi brutala.

"Dupa parerea mea, ajustarea bugetului nu mai poate fi intarziata, iar orice intarziere va face ajustarea si mai brutala si inevitabila", este concluzia trasa de Ionut Dumitru.

Argumentele Guvernului pentru obtinerea de venituri sunt imprudenteIonut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank si fost sef al Consiliului Fiscal, a declarat pentru Ziare.com ca executia bugetara pe primele sase luni arata ca veniturile din proiectul de buget pe 2019 au fost supraevaluate si cheltuielile subevaluate.

Iar rectificarea bugetara adoptata recent de Guvern nu a facut mari corectii, fiind nevoie de o ajustare majora pentru a ne pastra tinta de deficit sub 3% din PIB.

"Daca va uitati la opinia Consiliului Fiscal, de la constructia bugetului, cand noi inca eram acolo, la momentul respectiv, noi ne-am exprimat aceasta temere, ca si partea de venituri si partea de cheltuieli pot genera probleme, partea de venituri fiind supraevaluata, iar partea de cheltuieli fiind subevaluata.

Daca ne uitam la executia pe primele sase luni, exact asa s-au intamplat lucrurile. Veniturile au fost sub asteptari, cheltuielile peste asteptari.

Rectificarea bugetara nu face mari corectii, pentru ca necesarul de ajustare este foarte mare si pentru a putea ramane in tinta initiala de deficit, avem nevoie de o ajustare majora.

Numai daca ne uitam la executia bugetara la sase luni, am avut un deficit bugetar de 1,94% din PIB, iar daca extrapolam executia de pe primele sase luni pe tot anul, luand in calcul si faptul ca in septembrie intra si cresterea de pensii si tiparul sezonier al cheltuielilor care arata in trimestrul 3 sau trimestrul 4 cheltuieli mai mari decat in celelalte trimestre, ne putem astepta intr-un scenariu de baza la un deficit bugetar mult mai mare chiar si de 4%. Chiar spre 4,5%. Asta daca nu se faceau corectii", a declarat pentru Ziare.com Ionut Dumitru.

Corectiile facute de guvernanti in rectificare sunt insa incerte, atrage atentia fostul sef al Consiliului Fiscal. Potrivit acestuia, chiar si daca s-ar fi introdus, cat mai curand, taxa pe zaharul din suc si acciza majorata la tutun (masura amanata pana la 1 ianuarie 2020 - n.red.), banii obtinuti nu ar fi fost de mare ajutor.

"Ce face rectificarea bugetara? Vine cu niste corectii care in acest moment sunt oricum incerte. Sunt acele taxe nou introduse: taxa pe continutul de zahar si accizele majorate la tutun. Ele deocamdata inca nu sunt legiferate, dar si daca ar fi legiferate si ar intra in vigoare rapid, ca impact bugetar ele nu fac o mare diferenta, in conditiile in care necesarul de ajustare este foarte mare.

Daca extrapolam executia bugetara pe primele sase luni, pe tot anul probabil ca ne-am duce la un deficit bugetar de 4,5%. Pentru a ramane la 3%, ai nevoie de masuri ce circa 1,5% din PIB, care inseamna vreo 10 miliarde de lei.

Rectificarea bugetara, cu masurile acestea doua, ca impact bugetar nu sunt prea mari in raport cu ce avem nevoie de ajustat", a subliniat Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste afirmatia guvernantilor ca vor colecta mai multi bani din taxe si impozite, fostul sef al Consiliului Fiscal spune ca este total imprudent sa faci o astfel de presupunere.

"Mai sunt acele intentii de a reduce evaziunea fiscala si de a colecta mai bine taxele, vreo 3 miliarde si ceva de lei, dar este iluzoriu si complet imprudent sa faci o asemenea presupunere, mai ales ex-ante, adica inainte de a se intampla. Mai ales ca nu s-a intamplat niciodata. Nu ai niciun suport in fapte istorice.

Uitandu-ne pe istorie, noi nu am reusit niciodata, desi ne-am propus intotdeauna sa reducem evaziunea si sa colectam mai bine. Care ar fi motivele sa credem ca se va intampla acum?", se intreaba economistul sef al Raiffeisen Bank.

Ionut Dumitru are semne de intrebare si referitor la amnistia fiscala, prin care Guvernul vrea sa aduca la buget 1,9 miliarde de lei.

"In plus, mai este masura aceea cu amnistia, din care Guvernul spera sa aduca la buget 1,9 miliarde de lei. Am mari semne de intrebare. Cum se va intampla lucrul acesta? E ceva pe care nu poti sa il argumentezi cu argumente logice.

Dupa parerea mea, rectificarea bugetara nu face decat corectii minore si riscurile pentru deficitul bugetar raman foarte mari. In momentul de fata, cu masurile care s-au implementat la rectificare, riscul sa sarim semnificativ de 3% este major", mai afirma fostul sef al Consiliului Fiscal.

Cheltuielile sunt nesanatoase. Salariile din sectorul public sunt la maxime istoriceMarea problema o reprezinta cheltuielile, avertizeaza economistul sef al Raiffeisen Bank, mai ales cele cu salariile si pensiile, care au crescut foarte mult in ultimii ani.

"Nu doar deficitul este o problema, structura bugetului este o problema. De ce? Pentru ca pe partea de cheltuieli noi avem o structura total nesanatoasa, cu cheltuieli de salarii si de asistenta sociala care cresc si au crescut foarte mult in ultimii ani, in special cheltuielile de salarii", mentioneaza Ionut Dumitru.

Cheltuielile cu salariile din sectorul public se afla la maxime istorice, fiind cu mult peste media europeana, atrage atentia fostul sef al Consiliului Fiscal. Si asta in conditiile in care nivelul de taxe si impozite colectate este aproape la jumatate fata de media europeana.

"Salariile sunt in momentul de fata, dupa standarde europene, la 12% din PIB, maximul precedent a fost 10% din PIB. Adica noi avem acum salarii in sectorul public, ca si cheltuiala, la maxime istorice, factura este mai mare decat media europeana, care este sub 10% din PIB, in conditiile in care noi avem circa 26% din PIB taxe si impozite colectate si media europeana este de 40%. Noi cheltuim mai mult ca procent din PIB, in conditiile in care avem resurse mult mai mici", mai spune Ionut Dumitru.

Dupa ce se majoreaza pensiile, vom ajunge din nou la un punct extrem cu cheltuielileSi problemele nu se opresc aici. In prezent, din banii colectati in acest an din taxe si impozite, peste 80% se duc pe salarii si asistenta sociala. Iar in momentul in care pensiile vor creste, povara cheltuielilor sociale va fi de nesuportat, subliniaza fostul sef al Consiliului Fiscal.

"Povara din partea acestei facturi sociale este mult mai mare. Iar dupa ce vor creste si pensiile, anul acesta cu 15%, respectiv 40% la anul, povara cheltuielilor sociale va fi, dupa parerea mea, de nesuportat. Deja anul acesta asistenta sociala plus salarii inseamna cam peste 80% din anvelopa noastra bugetara, care inseamna venituri din taxe si impozite.

Deci din ce colectam noi anul acesta din taxe si impozite, peste 80% deja platim doar salarii si asistenta sociala", atrage atentia economistul sef al Raiffeisen Bank.

Potrivit acestuia, ne-am mai confruntat cu o astfel de situatie in anii 2009-2010, cand a fost nevoie de taierea salariilor pentru a putea fi sustinute cheltuielile sociale.

"Daca ne uitam in urma, acest lucru s-a mai intamplat doar la momentul in care am fost nevoiti sa facem o ajustare majora in buget, in anii 2009-2010. Pare-se ca dupa aceste cresteri de pensii prognozate pentru anul acesta si anul viitor, vom ajunge din nou la un punct extrem cu cheltuielile sociale si istoric vorbind, cand s-a mai intamplat lucrul acesta, a urmat o ajustare majora. Nu ai cum sa sustii o factura sociala atat de mare in conditiile in care ai venituri foarte mici.

Ne vulnerabilizam foarte tare pentru faza descendenta a ciclului economic. Pentru ca noi am angajat cheltuieli rigide, care prin definitie sunt fixe, pentru ca, odata crescute pensiile si salariile, ele trebuie platite luna de luna, pentru ca nu sunt cheltuieli discretionare, sunt obligatorii, in timp ce veniturile noastre sunt foarte mici si oricum o parte din ele sunt venituri temporare, pentru ca asistam la un boom economic.

Ne creste consumul, evident ca avem si un TVA ceva mai mare decat in partea descendenta a ciclului economic. Avem niste venituri care nu au o natura permanenta in totalitate", afirma Ionut Dumitru.

Si, avertizeaza fostul sef al Consiliului Fiscal, in momentul in care economia nu va mai creste, ajustarea bugetara va fi si mai urgenta.

"Iar in momentul in care economia nu o sa mai creasca cu 4,4%, cat a crescut, de exemplu, in trimestrul doi, si o sa creasca cu 2%-3%, in momentul acela vom avea o mare problema. Si atunci necesitatea de ajustare va fi si mai urgenta.

Dupa parerea mea, ajustarea bugetului nu mai poate fi intarziata, iar orice intarziere va face ajustarea si mai brutala si inevitabila", concluzioneaza Ionut Dumitru.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce misto, sau ce la misto : " Teodorovici a dat, Teo a luat, Teo fie

...laudat.
Guvernul care iti ia din casa, curte si gradina, apoi iti pui si tu in cosnitza din ce-a cazut pe gios.
Si zici, "Bogda Proste, Mnezau sa-ti agiute boierule marinimos si darnic".
Te mai intrebi de ce se imbata romanul.
Se imbata fiindca aduna de sub propriul copac fructifer pe cele putrede si fermentate de pe jos, adica ce ramane dupa jaful si cotropirea inalta de-i zice Fisc a la Teodorovici, bancherul Rusiei.
Daca votati bidoane goale, de ce nu si o sparla plina de sarumana boierule, plina de metilic precum orbului tichia ee margaritar.
Bravos, natiune.
Iar ai pus-o de-un ciolan cu fasole.
De imprumut.

 

Cheia lecturii acestui articol este fraza urmatoare:

"Deci din ce colectam noi anul acesta din taxe si impozite, peste 80% deja platim doar salarii si asistenta sociala", director Raiffeisen.

Restul de 20% se duc pentru infrastructura, medicina, educatie, aparare, etc.
Cat credeti ca va dura aceasta situatie?
Cat credeti ca va veti mai putea imprumuta?

Daca situatia este asa cum este prezentata de specialistul Raiffeisen, atunci guvernul Dancila este sinucigas! Si trage toata tara dupa el, in groapa!

 

Mancailor aprigi de fistece cu fistecine, ratati pan si ai...

...guresiei anapoda, calpe, ai insultelor calarite me gardul Cotrocenilor, inepti ai economiei "care duduie" ( s-o fi referit cel Tariceanu doar la apelativul "duduie", in... zimtzul sau porumbac ?! *** stie).
Cert este ca mitilelul si dragul meu Boc, asumat politic deopotriva cu Basescu in functia sa de Presedinte, devreme ce guvernul era constitutional diferit de Presidentie, de adicatealea ca, in sens popular expresia "Il doare-n ranga pe buhai (taur) ca fata Joiana greu" sa nu inombe griji Presedintelui.
Asa se explica aceea ca badia Basescu este o voce.
Regret ca nu ramane un jupan al politicii romanesti, doar fiindca Elena Udrea isi aplica aratztorul pe nas.
L-am iubit nu cu mare dezdandejde pentru tzara mea, ci cu mare nadejde, mai dihai ca Domnul Diaconescu era propusul sau ca Prezidentiabil cum spusese, anuntzase, prooisese dintai.
Am ajuns sau am disjuns la sfarla Elenei Udrea, si la compromiterea nu doar a lui Baselu ci la aneantizarea intitutiei Prezidentiale, fiindca lui Dom Presh, i-a precedat zgarciul, iar el i-a alergat dupa.
Nu ma priveste care va fi fost felul primeicexperiente sexuale ale lui Base si in ce pozitii.
Cred doar ca nu-i cu mult diferita de cei 13 ani ai mei, carora femeia de serviciu a scolii mele, cu gogoshari su varice, tinandu-se de clanta debaralei, m-a invatzat ce chilipir sa te sui precum viespea pe pruna.
Caci prima victorie, nea Base, este un esec.
Un esec cu raritate national.
Ai calarit sau calatorit precum Klaus Kinski prin India, condus de un sofer de Taxi cu un dinte de aur sau zonder, spre o coliba de chirpici patrata, unde il astepta (dupa relatarile maestrului Kinski) el mititel, o uriasa careia, dupa ce se va fi adastat, adapat din sexul sau imens si hranitor, iubind, a sfarsit prin a adormi pe faptura sa imensa si rabdatoare, spirjinita maini pe ganunchi (ca la jocul nostru Lapte Gros) dinaintea oglinzii vechi, scorojite, dar babane.
Pe Kinski, l-a asteptat cuminte soferul de Taxi, om deprins cu osteneala grea a clientului catzarand trudnic munti de feminitate, calarind coclauri semete, abrupte si doldora de palpitante, osebite aventuri napraznice.
Pe matale, nea Base, te astepta privirea trista a sotiei tale rabdatoare, acrita sa mai tragi pe-acasa.
In ce ne priveste,
Mai bine trageai la tzara-tzi, la tzara, la noi.
Iti imaginezi cum ar fi fost azi Romania cu un om ca Diaconescu delicat si subtil, in locul lui Pas cu pas tradus atunci in chineza mandzrina ce sta azi sa se pravaleasca peste aialalta diin Hong-Kong.
Ne-ai aranjat.
Macar de ti-o prii atare pret ee inteles devreme ce unii au dat un regat pe-un cal.
Merge si-o martzoaga sa te scoata din glod.
Cred cu toata cucernicia ca intotdeauna prima vinovata, ca la alba-neagra, e lacomia victimei.
Chilipirul.
Ai pus-o capra si prin aceasta, pe noi, capra de taiat lemne.
Adanc, sfasietor.
Ja.

Parintii si bunicii care au votat PSD urasc copiii

Cum e posibil sa votati cu PSD-ul care fura de la copii ca sa dea la parinti si la bunici?

Imprumutul pe care-l face PSD pe spinarea generatiilor viitoare ca sa plateasca pensii si salarii est un FURT. Iar voi pro-PSD-istilor sinteti autorii acestui FURT.

SA VA FIE RUSINE !!!!!!!!!

 

daca in Republica Securista Romania

se vor impozita spagile securitatii pt traficul de carne vie, spagile (taxele de protectie) politiei de la prostiutate, toate spagile procurorilor si judecatorilor.....toata mita pe care se incaseaza in sstemul de sanatate, daca se impoziteaza spaga si banii incasati pe ore de profesori, mita pe care o incaseaza functionarii statului cand fac un audit....mita pe care o cer primarii pt eliberarea unei autorizatii de constructie sau cand deruleaza un contract pe bani publici....daca parlamentarii vor plati impozit pt mita si traficul de influenta......atunci Romania va mai incasa inca cel putin 70-100 de miliarde de lei.......vom avea excedent bugetar atunci

Hai cu propaganda neamule ...

Aiurea, intrebați-l pe Cițu, doar el știe ce se intamplă in economia romanească😂🙈🙈🙈🤣🤪😇✌️!

uita de citu

uită-te in jurul tau
chiar nu vezi ca nimic nu miscă?

Mai Rasputea, Iti inteleg zvacul, aidoma celui...

...ce-ti da vartos si... de neconceput, puradeii cu capul de pereti, desi apreciez ca-i mai bine asa.
Nu umple lumea cu de-alde tine, indiferent cat de babana e alocatia.
Admit ca n-am facut nimic din viata mea... "de zevzec", precum spui.
Daca ne explici in ce fel se poate reusi "pe bune" intr-un sistem masluit, uite, o pun la un barbut cu tine pe un capac de canalizare aburind pestilential de nemernicie ca "tzara mea, si-a ta, si-a cui o vrea" - vorba cantecului. Jucam la mai mare, la Braila sau la ce vine. Vei vedea macar la babaroase ce-i aia nu vine nimic.
Fiindca, vorba lui Einstein, Dumnezeu nu joaca la zaruri.
Am mai scris asta.
Cata vreme suma fetezlor oouse ale zarului este Biblicul 7, adica Numarul lui Dumnezeu dupa Numerologia lui Aboulafia din Insula Comino (Malta), si nu doar a lui, iata ca, potrivit aceleaisi Biblii, se verifica aceea ca Dumnezeu e in toate, si dedesubt si deasupra, si toate azimuturile, caci el este Omniprezenta.
Adica 1+6, 2+5, 3+4. Total shapte.
Tu nu ai vazut in 30 ee ani ca jucam Barbut cu zaruri... sferice ?!
Se cuvine insa, aici, o intrebare :
Cam ce s-ar putea face onest intr-o tzara cu Oprisan, cu Andronesca, cu Politai bodyguarzi la proxeneti, hoti si traficanti de tot felul, intr-o tzara ajunsa in zdrente si capushata de zdremte, doldora de specialisti titrati si cu doctorate la Alba -Neagra ?!
In Franta se numea Bonto si era un joc Medieval.
Iata decalajul de civilizatii.
Mai scurt, care iti sunt criteriile reusitei in viatza, astfel incat sa asum ca-s un ratat ?!
Iar daca tu "Ai pus-o, spune-mi cu cine".
Caci cred adanc in doua vorbe grele :
"Spune-mi cu cine te iei ca sa-ti spun cine esti";
Si :
"Mai bine singur decat rau insotit".
Eu ma definesc singuratec si mizantrop.
Ca tot altruistul greu dezamagit.
Si nu ma mai insulta, fiindca iti scot tot dictionarul de sudalmi si ti-l bushesc de scafarlie.
Esti insolent ca tot ucenicul prost si fudul care stie de habar n-are.
Mostra, iar nu monstra :
"Care te-a cct si te-a-mbracat, te-a ouat si te-a cotcodacit."

fostul presedinte,

actual la o banca cu capital strain. si vrea sa-l credem. te doare de interesele romaniei ca pe mine de sapca lui lenin. canta la alta masa ca de specimene ca tine ne-am saturat. manancati tainul dat de straini si lasane in pace.

exact asa se va intampla

si, culmea, in mod programatic, via "programul de guvernare" al p.s.d. actual. Oricum, p.s.d.-alde vor iesi pe tusha, de unde vor fi obligatzi sa clameze incapacitatea noului guvern de a gestiona problemele Romaniei. Nimeni - din galeria de gura-casca ce "comenteaza" politica curenta nu se va sinchisi de faptul ca situatia sumbra de rezolvat de catre noul guvern va fi datorata celui vechi, adica guvernului actual. Deci, de ce sa nu impinga carutza-n shantz ? Sau vi se pare ca psd-istii sunt patrioti ??

@GWEILO...04:34

raspunsul este simplu. copii trebuie sa plateasca pentru jaful parintzilor si bunicilor inainte de sa-si puna palma-n ...buzunar si sa plece telelei prin UE abandonand proprii copii in seama acestor pensionari care nu au din ce supravietzui ei ce sa mai aiba grija si de nepotzi.
mocagiilor, asumatzi-va responsabilitatzile nu mai asteptatzi la mana-ntinsa.

Ca mereu la o marire de venituri pentru romani

...apar trompetele Opozitiei care plang ca ne va fi mai rau cu bani mai multi! Asta e Teorema Loserului nascocita de ei!

Va dati seama cat se chinuie luxemburghezii cu pensii de 10 ori mai mari, daca ne luam dupa loseri?

H-cct, pina nu mergi la medic, te rog sa nu

ma mai deranjezi. Mi-e mila de tine, dar pina nu accepti ca ai o problema la cutiuta, nu exista sansa de insanatosire.

salariile si nu numai ale bugetarilor au crescut nu o data,

nu de 2 ori,ci de fix 3 ori la rand ! a calculat cineva cat au costat cresterile salariale ?! cresterile de pensii e o picatura intr-un ocean,nu despre asta e vorba,ci despre faptul ca sunt niste bani care ar putea fi papati ! de ce sa-i dea la bestiile alea care au construit socialismu,cand ar putea sta frumos in buzunarele baietilor destepti ?! daca banii aia se duc in salarii,aia pt achitarea datoriei,aia pt pensii si nimik pt investitii...gura noastra ce mai mananca ?! de unde sa furi,din salariu militianului,jandarului,setesistului sau din punga taraie-braului de pensionar ! e bataie mare pe banii de pensii care nu sunt nici pt salariati,nici pt investitii ci numa buni de ciordit !

 

Specialistul cu 3 joburi si component al ochestrei

"Plaiurile PSD", vine practic sa sustina propunerea lui Teodorovici in micsorarea aparatului de stat, care este suprasaturat cu membrii de familie ce nu au nimic in comun cu locul de munca si societatea de azi.
El nu arata unde sunt greselile comise de PSD-Alde si ajutor UDMR, prin creierea de pensii speciale, pensionare la 40 de ani ai angajatilor din ministerul internelor,si implicit cu dublu venit prin reangajare,si cu tot felul de incompetenti in fruntea guvernului!
De ce nu vine sa confirme ca veniturile amaritilor de pensionari, sunt sub veniturile cersetorilor romi de pe strada si ca nivelul general al salariilor a facut ca toata lumea sa incerce sa traiasca de la locul de unde munceste si astfel sa fie complice la hotii ce guverneaza tara. De ce pleaca romanii in afara tarii?
Nu cred ca exista un popor mai mincinos si nedemn pe pamint!

o corectie este necesara

pensiile au tot scazut - prin cresterea constanta a preturilor si a inflatiei - asa incat cresterea ce urmeaza in mod ingrijorator va trebui sa acopere mai intai scaderea de pana acuma (a pensiilor) si, poate, sa adauge si o crestere... in quantum pe care nu-l cunoastem, deocamdata si care s-ar putea sa fie o simpla fasaiala. Degeaba se da Cucuropsor de ceasul mortzii ca ce ne-am face daca pensiile noastre ar creste de 10 ori, ca sa ajunga ca in Luxemburg; acolo pensiile chiar au valoare constanta, nu ca in RO.

Ma uit in sus si sper

vreau sa cada bani din cer..ploua cu galeata,vreau sa adun bani cu lopata....alexandra
Asa si psd.Banii cad din cer,ei au datoria sa-i sparga pe tiganime,borfasime,trintori,bugetari,etc
Noi avem datoria sa le asiguram banii,si sa crapam cit mai repede...
pesedei din toate tarile,muriti-va!

de parca le-ar pasa

Nu le pasa lor de romani, ei sa fie la butoane si dupa ei potopul. Si-au aranjat tot neamul vorba Coanei Chiritza si cam atat.

 

"Veorica" nu poate mari si pensiile voastre din strainatate!

Pe-ale voastre sa vi le mareasca stapanii vostri, aia care va tin in la cules de capsuni cand aveti diplome de ingineri in buzunar!

Va rog sa fiti corecti!

Incetati odata cu minciunile despre pensii! Va rog sa fiti corecti in formularile dvs. in ceea ce ii priveste pe pensionari, pentru ca ei nu sunt cersetori la stat (cum au fost eronat prezentati de cele mai multe ori), ci investitori deoarece din contributiile lor se indestuleaza toti cei contemporani sau urmasi ai lor. Iata de ce: aceasta ineptie ca statul completeaza pensiile este exact opusul realitatii. Un calcul simplu arata ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar in medie nu primeste inapoi de la stat nici 35% din cat a contribuit de-a lungul celor 35 de ani. Asta inseamna ca, in medie, statului ii ramane cca 65% din contributia fiecarui pensionar. Asta este cea mai buna afacere prin care se fura fara limita din banii de pensie ai oamenilor. In fond acest calcul arata ca pensiile ar putea fi marite fara nicio problema chiar si cu 65% caci banii au fost deja platiti de contribuabili. Ca nu se maresc dar se pretinde ca nu sunt bani, asta arata dimensiunea jafului care s-a practicat de catre toti cei ce s-au perindat pe la guvernare. Multi s-au indestulat din banii pensionarilor lasandu-i pe acestia aproape cersetori!

 

PSD , MAI LASATI STIRILE ...de la Caracal , ca o sa ne faceti copiii

proxeneti , faceti ce stiati odata , mariti pensii si salarii si dati drepturi speciale celor care s-au sacrificat !
Dupa atita halloween cu Dinca , aproape ca l-am uita pe bonomul ministru Budai , care dadea in fiecare zi cate ceva si , multe , multe sperante muribunzilor !

Noi vrem sa stim daca premierul Viorica , intra in turul 2 , sau pleaca la ...dupa ce niste doamne shmekere de la Antena 3 , mai mute si mai patrioate decit Viorica , stau acuma in fotoliul ei neconflictual .

Mai mutati teatrul de evenimente cu dinti scosi , oase calcinate si ...multa morga si prin Moldova ca de acolo se aprovizioneaza Italia cu marfa ieftina si proaspata , mame cu multi copii, pe care trebuie sa-i crestem noi dupa maririle de pensii ...
MERCI , DRAGA BUDAI !

# cu stima !, un moldovean fara autostrada cu pipite

 

draga Rasputea, iata diferenta:

eu itzi aplic principiile de Justitie statuate de procesul de la Nueremberg, iat d-ta imi aplici principiile guvernare naziste, condamnate la Nueremberg. Ce zici, este vreo diferentza ?

afara,afara cu unqurii din tara ! retractez,rectific si revin !

afara,afara cu pensionarii din tara ! am spus-o dar revin ! daca ai peste 70 de ani,copiii la casele lor,nepoti la facultate si stai pe scara autobuzelor si troleelor du-te tata la spital si cere eutanasierea de urgenta ! ar trebui data o lege cum ca tot omu,fara exceptii cand ajung la o varsta la care nu m-ai folosesc nimanui sa fie retrasi ! e mai bine pt tara,e mai bine pt rezistentii care n-au loc de munca,ori salariu baban de vitele astea care nu se duc !

 

draga rasputea,

considera, te rog, ca ti-am trimis deja un glontz in ceafa, singurul cadou pe care-l merita un nazist ca tine; daca nu esti multumit, pot inventa si alte metode; iar in viitor, va trebui sa faceti copii prin clonare, in crescatorii de tip g.a.c. (=gospodarie agricola colectiva, model comunist) si prin asta veti evita existenta batranilor care v-au facut / crescut / platit educatia etc., dar, iata, n-au reusit sa faca oameni din voi

cu intarzierea de bonton si care e diferenta dintr

noi 2 ?! eu cer eutanasierea tutulor celor ce au ajuns la 70 de ani si viata le pare un chin,deci atentie numa celor ce nu-si gasesc utilitatea si tine care imi trimiti gloante ca nu m-a educat mama si tata ?! arme pt toata lumea si ai mai rapizi sa traiasca ! donalde cand termini cu amerikanii vino si la noi ca te votez cu 2 degete !

Situatia este

si mai grea. 80 la suta salarii bugetare si pensii, 15 la suta bunuri si 5 la suta dobanzi. Practic ciuma rosie ne subtilizeaza legal tot ceea ce platim prin taxe si impozite. Ne indreptam spre dezastru daca nu scapam de Dancila et comp cat mai repede posibil.

 

nu-i de-ajuns

sa scapam de Dancila si de guvernul ei (al p.s.d.), trebuie sa ne asiguram ca cei care-i vor lua locul sunt cu adevarat mai buni profesionisti si mai de caracter. Or, daca privim cu ochii deschisi bine la ceea ce propun "tinerii neintinatzi" din aliantza care vrea la guvernare, vom observa ca greu avem de ales ceva dintre ei, cu toate studiile si diplomele din strainatate cu care ies iun fatza c.a.t.z.i.v.a. dintre ei (nu multi, nu indeajuns de multzi). Iar ambitzi lor de a ajunge la butoane / ciolan este semnificativ asemanatoare celor pe care vor sa-i inlocuiasca. Ce ramane de facut ? Instituirea unui sistem de selectie riguros si strict meritocratic in vederea promovarii de oameni cu adevarat competenti (de unde sa-i luam, cand universitatile noastre produc semi/sferto-doctzi in massa). Grea problema si, deocamdata, in afara de Presedinte - in ideia ca va ramane acelasi neamtz care nu-i tocmai o "lumina" a politicii romanesti, dar macar promoveaza "lucrul bine facut" - nu vad pe altcineva (fie el fost comisar european sau eurodeputat sau mninistru de tranzitie sau... cine-o mai fi) cat de cat promitzator in aplicare acestui principiu (minim necesar progresului real in guvernarea Romaniei). Nu mai putem decat sa ne punem nadejdea in Dumnezeu, despre care se stie, insa, ca itzi da (mintea cea de pe urma) dar nu-ti si umple sacul.

@T.basilic, bagă la cap și să nu mai faci ca atunci!

Ești client vechi pe aici, dar stai prost cu ținerea de minte și cu respectul față de unul care l-a propus și a făcut ce ține de el, aici și in alte părai, pentru a determina susținerea de care avea nevoie. Acum constat că l-ai fi vrut Președinte pe Cristian Diaconescu, fără ca atunci să faci ce poți pentru ai da curajul necesar s-o facă și să poată face față vrerii altora, care a fost diferită de a domnului Diaconescu, in primul rand a lui Băsescu, care deși era anunțat domnul Diaconescu drept candidat, i-a luat sprijinul și candidatura din partea PMP, și a pus-o pe Elena, ca azi să-l avem pe Johannis, un Președinte care sper să ne invețe minte...după o așa de slabă prestație, și dacă ar fi numai atat.
Azi domnul Diaconescu, in ce privește candidatura la viitoare alegeri Prezidențiale, este istorie și nici că mai grăiește, nici măcar in vise. Iar asta se datorește faptului că s-a alăturat uraciosului de Rareș Bogdan, in spera de a ocupa și el o funcție din cea fost canva, fără nici o șansă să mai fie ce a fost și putea fi, și să și poată să facă ceva sănătos și salvator.
Ca atare, nici nu-l propun, nici nu-l suțin, nici măcar in a avea parte de promisiunile lui Johannis, și nici nu am speranțe că va avea puterea să iasă din tabăra johaniștilor, mult mai păgubitoare pentru noi romanii, ca cea a băsiștilor, in care incă mai stă cu un picior...
Ca și atunci, in 2014, pentru că-mi pasă, de neamul meu și țara mea, iți supun atenției pe domnul CĂLIN GEORGESCU, după mine, azi, singurul care ar putea "să ne cupleze in aier", la piețele și economia mondială, ca actori economici importanți, ce are potențial, dar care nu este fructificat de noi, ci noi toți suntem fructificați de alții.
Ce zici?! Cunoaște-l, fă ce trebuie, recomandă pe mai departe, și mai vorbim. De data asta avem deaface cu un candidat ce dacă este nevoie, și cred că este nevoie, noi poporul, ca un fenomen social, "să-l luăm de moț, de mană, de ce-om putea și să-i oferim această oportunitate, și pentru el și pentru noi!" Altfel cu incă 5 vani de johannism, te asigur că vom fi numai la mila Domnului, și asta numai dacă se va indura să ne mai țină ca pană acum...

 

Insuportabil nu e un cuvant romanesc!

Se descurcă ei, politicienii. Că e an electoral.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor