Ziare.com

Funeriu, nemultumit de bugetul alocat Ministerului Educatiei

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 16:14

   

Funeriu, nemultumit de bugetul alocat Ministerului Educatiei
Ministrul Educatiei Daniel Funeriu a declarat, joi, ca desi nu este multumit de bugetul alocat Ministerului Educatiei pentru anul viitor, sistemul de invatamant va functiona in 2011 in parametrii normali.

Acesta a subliniat faptul ca, in constructia bugetului ministerului, au fost depuse eforturi ca elevii, studentii si cadrele didactice sa nu resimta 'foarte puternic' dificultatile bugetare.

"In ce priveste Ministerul Educatiei, avand in vedere necesitatile sistemului de educatie, am gandit acest buget astfel incat beneficiarii directi ai sistemului sa nu resimta foarte puternic aceasta dificultate bugetara fiindca si in 2011 ne vom confrunta cu un an dificil.(...)

Orice ministru al Educatiei, din orice tara, si-ar dori sa aiba un buget mare. In mod evident si eu mi-as fi dorit sa avem posibilitati financiare mai mari, dar acestea sunt realitatile cu care ne confruntam. Va asigur, insa, ca sistemul va functiona in acest an si va functiona bine", a sustinut ministrul, in timpul sedintei comisiilor reunite pentru invatamant din Camera Deputatilor si Senatului.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

El a subliniat ca bugetul ministerului, desi redus comparativ cu anul 2010, este "acoperitor" pentru ca permite plata tuturor salariilor de baza pe perioada celor doi ani scolari surprinsi in bugetul pe 2011.

Daniel Funeriu a sustinut ca spera ca si anul 2011 sa fie unul "la fel de corect ca anul 2010" referitor la modul de cheltuire a bugetului. Ministrul a adaugat ca este multumit de faptul ca in anul 2011 este estimata o crestere la capitolul referitor la programele de reabilitare a scolilor si la cele referitoare la actiunile de tip social din educatie. Potrivit lui Funeriu, acest gen de programe reprezinta "cheia" reducerii abandonului scolar.

Dupa iesirea de la discutiile purtate la comisiile de specialitate ale Parlamentului, Daniel Funeriu a asigurat ca bugetul ministerului e asigurat pana la finalul anului 2011 si s-a declarat in special multumit ca bugetul dedicat cercetarii a crescut cu 40% si ca alocarile de fonduri se vor face exclusiv pe criterii de performanta.

Reprosuri la adresa lui Funeriu privind subfinantarea stemului

In timpul dezbaterilor din comisiile reunite, presedintele comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, Cristian Dumitrescu (PSD) i-a reprosat ministrului ca accepta ca domeniul Educatiei sa fie subfinantat, neacordandu-se acestui minister 6% din PIB, asa cum prevede legea. De asemenea, acesta a calificat drept "revoltator" faptul ca institutii importante, cum este cazul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania sau a Academiei de Stiinte Medicale nu beneficiaza pentru 2011 de finantare de la bugetul de stat, economia realizata la bugetul de stat fiind de numai 13 milioane de lei.

Mai mult, deputatul PNL Adriana Saftoiu i-a reamintit ministului Daniel Funeriu ca, in 2006, ministrul Mircea Miclea si-a prezentat demisia pentru ca nu primea decat 3,7% din PIB in conditiile in care i se promisesera 5%.

La randul sau, deputatul Anghel Stanciu (PSD) a sustinut ca reducerea bugetului Ministerului Educatiei nu poate fi acceptata fiindca "lipsa de educatie se constituie in lipsa de civism si ulterior in infractiuni".

Deputatul UDMR Koto Jozsef a sustinut ca va vota in favoarea unui aviz de admitere a proiectului bugetului Ministerului Educatiei fiindca "si cu bani multi ne putem gospodari in mod nejustificat, dar este important sa asiguram banii pentru demararea reformei si a modernizarii".

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1796 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vai de el buget....

ca nu se realizeaza nimic pentru scoli si invatamant.plangem noi peste vreo 15 ani...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor