Germania vrea ca UE sa controleze bugetul Greciei - Financial Times

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 10:32
1470 citiri
Germania vrea ca UE sa controleze bugetul Greciei - Financial Times
Foto: theglobeandmail.com

Germania vrea ca Grecia sa-si predea suveranitatea politicilor fiscale unui comisar din zona euro, inainte ca Guvernul elen sa beneficieze de al doilea plan de salvare.

Planul presupune ca persoana aleasa de ministrii de Finante din bloc sa aiba dreptul de veto asupra decizilor bugetare luate de Executivul elen, noteaza Economic Times, care citeaza Financial Times.

Aceasta propunere vine cu doua zile inainte de intalnirea liderilor europeni si in contextul in care oficialii greci se afla in discutii cu creditorii privati despre stergerea unei parti din datorie.

"Consolidarea bugetara trebuie suspusa unui sistem extrem de strict", conform publicatiei citate.

"Avand in vedere adaptarea sa dezamagitoare pana in prezent, Grecia trebuie sa accepte o deplasare a suveranitatii sale bugetare catre un organism european pentru o anumita perioada", considera guvernul de la Berlin, potrivit acestui document.

Statul elen trebuie sa ajunca la un acord cu creditorii privati, cu privire la stergerea datoriei, inainte de primirea unui nou pachet de salvare, in valoare de 130 miliarde de euro.

Insa liderii francezi si germani au primit cu raceala propunerea Comisiei Europene, condusa de Jose Manuel Barroso, de a suplimenta procentul de datorie care urmeaza a fi stearsa.

Potrivit sursei citate, suma propusa ar putea ajunge la 15 miliarde de euro.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#buget Grecia, #UE control buet Grecia, #criza Grecia, #datorie Grecia , #buget