Grindeanu face rost de bani pentru masuri sociale: Ia de la firme si taxeaza suplimentar salariile mari

Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 16:32
48944 citiri
Grindeanu face rost de bani pentru masuri sociale: Ia de la firme si taxeaza suplimentar salariile mari
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat, vineri, la inceputul sedintei de guvern, ca angajamentele bugetare care urmeaza a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor si a burselor pentru studenti, sunt insotite de masuri de o suplimentare a veniturilor la buget.

Este vorba despre eliminarea plafonului CAS si CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decat salariul mediu, dar si de banii pe care ii vor plati firmele, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie, astfel incat exista "o balanta" intre venituri si cheltuieli.

"Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva in jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane de lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investitii si alte activitati si, de asemenea, cresterea salariilor pentru sectorul de cultura pe care astazi o adoptam. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus", a dat premierul Grindeanu un exemplu de echilibrare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.

Un alt exemplu dat de seful Guvernului a fost eliminarea CAS pentru aceeasi categorie de salariati.

"De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi cresterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toti studentii si mai mult decat dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste mariri", a mai spus Grindeanu.

Prim-ministrul a adaugat ca si majorarea salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei va genera venituri de un miliard de lei, "care ar acoperi 70% din costurile generate de cresterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1.000 de lei".

"Sunt lucruri pe care vreau sa le gestionati atent, astfel incat aceasta balanta sa o avem tot timpul in echilibru, domnule ministru (de Finante - n.red.). De asemenea, in perioada urmatoare vom mai adopta, conform calendarului pe care-l avem, masuri de acest tip, nu doar noi, ci si in Parlament. Masuri pe Codul Fiscal, astfel incat tot ceea ce ne-am angajat in fata oamenilor sa punem in practica", a mai spus Sorin Grindeanu in cadrul sedintei de guvern.

Guvernul adopta azi salariul minim de 1.450 lei, majorari de 20% in administratia locala, precum si alte masuri sociale al caror impact bugetar este estimat la 5,4 miliarde de lei pentru anul 2017. Masurile "complementare" enumerate de Grindeanu insumeaza mai putin de 3 miliarde de lei.

Citește și:
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Sexul să fie normat, Diamantele - fără număr!
Știți care-i diferența dintre deputatul PSD Dan Tudorache „Diamante” și Aurel Bălășoiu? Că ultimul nu mai e membru PSD. Partidul l-a exclus cu celeritate, la numai câteva zile după ce...
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
Blocul construit de un important lider PNL, branșat ilegal la curent. PSD cere lămuriri UPDATE
PNL trebuie să ofere clarificări în legătură cu cazul privind branşarea ilegală a unui imobil din Brăila care ar aparţine fostului secretar de stat în Ministerul Muncii, liberalul...
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Ionica cel adevarat
Ionica cel adevarat
rank 5
Guvernul Dragnea- PSD,a intrat in criza financiara Cu o mana da bani