Guvernul a adoptat bugetul bazat pe o crestere economica mult peste asteptarile FMI si CE. Explicatiile si cifrele lui Teodorovici

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:00
15315 citiri
Guvernul a adoptat bugetul bazat pe o crestere economica mult peste asteptarile FMI si CE. Explicatiile si cifrele lui Teodorovici
Foto: Arhiva Hepta.ro

Dupa lungi asteptari, Guvernul a adoptat vineri bugetul pe 2019. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca fata de proiectul initial au fost facute cateva modificari.

S-a mentinut insa constructia pe o crestere economica de 5,5%, cu toate ca estimarile Comisiei Europeane si FMI sunt mult mai pesimiste.

Teodorovici e optimist si spune ca nu are nicio indoiala ca se va realiza cresterea de 5,5%, precizand ca se bazeaza pe "modul in care evolueaza economia".

La fel cum anuntase si premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern, ministrul de Finante a spus ca in bugetul pe 2019 sunt alocate sume importante pentru Sanatate, Educatie si investitii.

In ceea ce priveste banii alocati administratiilor locale, Teodorovici a dat asigurari ca nu s-au taiat sume de la bugetele locale si ca primarii vor fi multumiti.

"Cu siguranta vor vedea cifrele, isi vor face bugetele si isi vor da seama ca nu e vorba de taiere. Guvernul nu taie din banii bugetelor locale", a spus ministrul.

Guvernul nu a luat bani de la serviciile secrete, cu toate ca Liviu Dragnea a cerut ca "sume importante" de aici sa fie realocate Ministerului Sanatatii pentru vitamina D pentru copii. Teodorovici a explicat ca, daca se facea aceasta modificare, era nevoie de avizul CSAT si ar fi intarziat adoptarea bugetului. Este insa posibil ca banii sa fie taiati in Parlament.

Intrebat daca OUG 114 va fi modificata, dupa ce Viorica Dancila a declarat joi seara ca ar putea sa amane intrarea in vigoare a unor prevederi din celebra ordonanta, Eugen Teodorovici nu a vrut sa dea detalii, precizand ca inca se poarta discutii pe aceasta tema.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a prezentat pe larg proiectul de buget pe 2019. Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile:

- Guvernul a aprobat bugetul pe 2019.

- Fata de propunerea de pe site, au mai fost discutii dupa cum stiti, au mai rezultat o serie de modificari, veti vedea cu totii.

- Azi va fi trimis catre Parlament, saptamana viitoare se va stabili un calendar.

- E fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, pana la 1.022,5 miliarde lei, si un deficit bugetar de 2,55%, in scadere fata de cel de anul trecut, de 2,88%.

- Castigul salarial mediu net va ajunge, in acest an, la 3.085 lei, in crestere cu 50,6% fata de cel din 2016.

- Deficitul poate fi mentinut, dar e necesar un efort comun in patru zone: asistenta sociala, sanatate, investitii, administratia.

- E foarte important de mentionat ca toate programele de sanatate sunt acoperite in integral cu necesarul de finantare.

- La investitii trebuie sa intervenim radical. Banii pentru investitii se vor aloca, sumele sunt majorate substantial.

- La administratie, este necesar ca aparatul central sa functioneze fara blocaje, eficient, fara suprapunere de atributii.

- Bugetul de pensii este pe excedent, datorita transferului de contributii, e un plus de 0,2% din PIB.

- Veniturile estimate sunt de 342,7 miliarde de lei. Anul trecut au fost 295,1 miliarde de lei. ANAF are foarte mult de lucru in acest an, trebuie sa incaseze taxele, le voi acorda tot sprijinul.

- Bugetul asigura finantarea majorarii salariilor si pensiilor asumate prin programul de guvernare.

- Cele mai importante cheltuieli sunt cu asistenta sociala - 107,6 miliarde lei.

- Bugetul este echilibrat. In Sanatate bugetul a crescut cu 6 miliarde de lei, o crestere cu 12%. La Educatie e o crestere cu 9,8 miliarde lei, mai mult cu 47% decat in 2018. La investitii e o crestere de 15,4 miliarde lei, iar la Transporturi o majorare de 6 miliarde de lei.

- Anul 2019 este anul investitiilor. Economia si zona privata trebuie sa fie cea pentru care Guvernul acorda sprijin anul acesta.

- La nivel local, pentru Consiliile Judetene s-a facut o crestere de la 250 lei/locuitor la 450 lei/locuitor.

- Cheltuieli descentralizate: centre pentru persoane cu handicap, centre pentru protectia copilului, indemnizatia pentru insotitorii persoanelor cu handicap. Totalul este de 6,3 miliarde de lei pentru acoperirea cheltuielilor.

Intrebari:

Ati fundamentat bugetul pe o crestere economica de 5,5%. CE si FMI au prognoze mai mici. Cum ati ajuns la acest 5,5%?

- Ca sunt ei pesimisti... Calculele facute de noi in anii anteriori si ce s-a intamplat a fost apropiat. E un buget foarte bine gandit. Ne bazam pe modul in care merge acum economia.

Oamenii protestau in timpul sedintei de guvern pentru Autostrada Unirii. Cat ati alocat pentru ea?

- Aceste situatii se intampla din cauza unor oameni care doresc sa instige. E pravazut in proiectul de lege acest obiectiv. Vreti sa va dau cifra exacta?

Sunt bani doar pentru studiul de fezabilitate?

- Vreti sa facem intr-un singur an autostrada?

S-au alocat bani pentru calea ferata pana la Otopeni?

- Sunt alocati. Suntem pregatiti pentru Campionatul European.

S-a redus bugetul serviciilor secrete?

- Ca si Guvern am facut o propunere de buget, am discutat in CSAT, daca se facea o astfel de modificare trebuia sa o trecem prin CSAT. Acum vom vedea in Parlament, in comisii, care vor fi propunerile si vom vedea la vot final. Toti care suntem in situatie de acest tip, fara suparare, e vorba de banul public si indiferent ca e cheltuit pe aparare, pe servicii, atunci el trebuie cheltuit eficient.

Dar ca ministru de Finante ce parere aveti despre taierea acestor sume de la servicii?

- Ca ministru de Finante prefer ca banii sa fie alocati pe Sanatate, Educatie. E prea mult spus ca se afecteaza siguranta nationala pentru ca tai si realoci bani. De siguranta tarii putem vorbi si cand vorbim despre Sanatate si Educatie.

Banii alocati pentru primarii sunt suficienti?

- Sumele vor fi suficiente. Nevoile sunt foarte mari, dar nu putem sa dam bani doar catre o directie. Vor vedea cifrele, isi vor face bugete si isi vor da seama primarii ca nu au existat taieri de bani.

Partidele primesc mai multe subventii. Au cerut ele?

- Asa este legea. Aceea a fost solicitarea de la Autoritatea Electorala Permanenta. Sper ca partidele sa poata folosi acesti bani catre domenii in care este nevoie, cum ar fi Sanatatea. Nu stiu daca legea permite, daca nu permite o putem modifica.

Veti modifica OUG 114?

- Discutii au fost pe fiecare sector in parte. Si eu am discutat cu BNR. Eu zic ca cei care au incredere in modul in care Guvernul actioneaza vor vedea ca masurile luate sunt bune. Nu vreau sa anticipez o modificare a ordonantei. Nu vreau sa intru pe aceasta discutie. Credinta mea este ca lucrurile se vor aseza asa cum le dorim cu totii. Mai multe nu pot sa va spun.

In buget nu ati pus impactul pe taxa bancara.

- Legat de ROBOR, discutia se va purta inca o data, pe 18 februarie, cu BNR. Trebuie sa vedem foarte clar daca modul de calcul de azi al ROBOR este cel mai corect, cel mai eficient. Decizia va fi cea pe care romanii o asteapta. Dupa 18 februarie putem discuta mai multe. Orice s-ar discuta despre OUG se discuta pornind de la interesul romanilor.

Va asteptati sa trimita Iohannis proiectul din nou in Parlament?

- Noi trebuie sa actionam pentru tara. Interesele celalalte trebuie lasate deoparte.

Despre bugetul DIICOT. Au spus ca banii nu sunt suficienti.

- Bugetele sunt alocate, sumele pentru salarii in 2019, au alocate sumele pentru a functiona. Salariile in zona judecatorilor sunt asigurate. Nu inteleg de unde apar aceste informatii. Nu consider ca ce a spus DIICOT este un semnal de alarma. Haideti sa fim mai rezonabili, banii aceia pot folositi pentru altceva. Sunt institutii care se tot maresc, sunt mai eficiente daca se maresc?

Aveti in plan sa faceti ceva pentru ca romanii sa nu mai plateasca la nivelul euro chiriile, abonamente etc.

- Sigur ca da. Discutam in Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) . Preturile trebuie sa fie estimate in lei, suntem in Romania. Se poate mentiona, pentru cei care doresc, echivalentul in euro.

*************

La inceputul sedintei de guvern, Viorica Dancila a afirmat ca Sanatatea este o prioritate zero, iar finantarea pentru acest minister este cu 6,1 miliarde mai mare decat sumele cheltuite anul trecut.

"Anul acesta finantarea la Sanatate este cu 6,1 miliarde mai mare decat sumele cheltuite anul trecut pentru ca dupa majorarile salariale din anul 2018 se impune si cresterea investitiilor in unitatile sanitare. Deci ne preocupam nu numai de cresterea veniturilor in sanatate, dar vrem si investitii in unitatile sanitare", promite premierul.

La Educatie, bugetul pe acest an este cu 47% mai mare decat anul trecut - de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, iar "banii merg atat la investitii cat si la majorari salariale", potrivit premierului.

Viorica Dancila mai promite sume record pentru Ministerul Fondurilor Europene, de 2,3 miliarde de lei.

"Ministerul Fondurilor Europene are un buget record, de 2,3 miliarde lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate fondurilor europene. Pentru prima data valoarea PIB va depasi 1.000 miliarde lei, inca o confirmare a masurilor bune de stimulare economica. Deficitul bugetar va fi pastrat la 2,5% din PIB", a spus Dancila.

Sume record a anuntat si pentru bugetele locale, precizand ca sunt cu 19% mai mari fata de anul trecut.

"Bugetele locale beneficiaza de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari fata de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge in proportie de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat in 2018. Asadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat si concentrat atat pe sustinerea politicilor sociale si cele de dezvoltare", a subliniat Dancila.

Liderii coalitiei s-au vazut zilnic, toata saptamana, pentru a discuta despre buget. Au existat intalniri si cu UDMR, si cu primarii, iar acestia din urma au ramas nemultumiti.

Referitor la acest subiect, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a explicat, joi seara, pentru Antena3, ca nu exista probleme in coalitia de guvernare, iar discutiile pe buget au mers bine, in ciuda speculatiilor ca ar fi existat tensiuni, sustinand ca obiectivul este realizarea unui buget axat pe investitii, iar CNAIR s-ar fi angajat sa faca 180 de kilometri de autostrada in 2019.

Iata detalii despre nemultumiri si negocieri:

Google Maps se confruntă cu un bug major care afectează utilizatorii de Android
Google Maps se confruntă cu un bug major care afectează utilizatorii de Android
Google Maps, aplicația esențială pentru mulți șoferi, întâmpină un bug în cele mai recente versiuni, provocând închiderea bruscă a aplicației la câteva secunde după lansare....
Planul de reducere a deficitului bugetar nu va aduce taxe noi în următorii 7 ani. Promisiunea lui Marcel Ciolacu VIDEO
Planul de reducere a deficitului bugetar nu va aduce taxe noi în următorii 7 ani. Promisiunea lui Marcel Ciolacu VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat joi, 12 septembrie, că planul de măsuri pe care urmează să-l prezinte Comisiei Europene luna viitoare, în vederea negocierii unui acord pe...
#buget 2019, #Eugen Teodorovici buget 2019 , #buget
  1. Google Maps se confruntă cu un bug major care afectează utilizatorii de Android
  2. Planul de reducere a deficitului bugetar nu va aduce taxe noi în următorii 7 ani. Promisiunea lui Marcel Ciolacu VIDEO
  3. Cu cât se vor vinde noile iPhone-uri 16 în România. Lista completă cu prețuri
  4. Un nou pod peste Dâmbovița a fost deschis circulației. Cât a durat construirea lui FOTO
  5. Autostrada A9, tot mai aproape de realitate. Contractul pentru construcția Lotului 2 a intrat în procedură de licitație FOTO
  6. Numărul permiselor de primă ședere pentru imigranți eliberate de România s-a dublat în 2023 față de 2021
  7. A început prima ediție a The Real Estate Event. Expert Google: Cum pot contribui instrumentele AI la dezvoltarea companiei tale VIDEO LIVE
  8. Sebastian Burduja cere de la UE compensații pentru prețurile ridicate la energie față de Europa de Vest. Planul pentru echilibrarea tarifelor
  9. Salariul mediu net, în creștere. Ce domenii au resimțit cele mai importante măriri: surpriza mare vine din sectorul mineritului
  10. Atac informatic la STB. Hackerii au tăiat accesul la pagina de Facebook