Guvernul a anuntat o rectificare bugetara pozitiva. Ce ministere primesc bani in plus si de unde se taie

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 15:47
8567 citiri
Guvernul a anuntat o rectificare bugetara pozitiva. Ce ministere primesc bani in plus si de unde se taie
Foto: captura video Digi 24

Guvernul a anuntat, vineri dupa-amiaza, o rectificare bugetara pozitiva, prognozand o crestere economica de 5,6 la suta.

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a sustinut o conferinta de presa in care a spus ca, la inceputul anului, se lua in calcul o crestere a PIB de 5,2 la suta, insa aceasta a fost recalculata in plus, la 5,6 la suta.

"Avem inregistata o crestere la inceputul acestui semestru de 5,8 la suta. Am fost prudenti si am considerat o rata de crestere a PIB cu 5,6 la suta", a subliniat ministrul.

De asemenea, s-a luat in calcul atingerea unui deficit de 2,96 la suta, adica in marja asumata de Romania, de 3 la suta.

In continuare, Misa a precizat ca s-a facut o analiza pe primele 8 luni ale anului 2017 si ca "au fost luate in considerare toate actele normative" din acest an.

"In primul semestru, PIB a inregistrat o crestere reala de 5,8 la suta, peste estimari, datorita consumului, investitiilor private si cererilor externe.

Consumul n-a fost principalul element de crestere economica, a fost mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Nu doar consumul a generat crestere economica", a spus ministrul.

Acesta a mentionat ca rata de exporturi a fost cu 8,1 la suta mai mare fata de anul trecut, iar contributia acestora a fost de 1,3 la suta din PIB.

Mai departe, Misa a laudat productiile agricole record din acest an, subliniind ca aceasta parte a economiei "a avut un rol major in cresterea PIB, ea avand in acest an realizari deosebite".

"Estimarile de grau si secara sunt cu 20 la suta mai mari decat anul trecut. Estimarile de orz si orzoaica sunt cu 12 la suta mai mari decat in anul 2016", a spus Misa.

Totodata acesta a anuntat ca investitiile reale in economie au crescut, cu 28,6 la suta fata de anul 2016, iar veniturile bugetului general consolidat au fost de 141,2 miliarde de lei, fiind cu 9 la suta mai mari decat aceeasi perioada a anului 2016.

Cine si cat primeste si de unde se taie bani

"Ca urmare a luarii in considerare a cresterii de 5,6 la suta, fata de 5,2 la suta, se propune o majorare si suplimentare a cheltuielilor" pentru mai multe ministere.

Astfel, la Agricultura se aloca 1,5 miliarde de lei in plus, la MAI 1,16 miliarde de lei, bani ce vor fi folositi, printre altele, pentru mentenantele aeronavelor achizitionate si pentru "o echipare cat mai buna a politistilor".

La Ministerul Sanatatii, s-au alocat 207 milioane de lei, in principal pentru asigurarea drepturilor salariale, iar la cel al Muncii, 95 de milioane de lei.

La Ministerul de Finante, s-au alocat 426 de milioane de lei in plus, in principal pentru plata drepturilor salariale, iar la Ministerul Justitiei 357 de milioane de lei, pentru plata drepturilor salariale si a hotararilor judecatoresti.

SRI va primi in plus 298 de milioane de lei, pentru plata drepturilor salariale si a pensiilor militare de stat, precum si pentru programe majore de achizitii, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri va primi 247 de milioane in plus, in principal finantare pentru programe de sprijinire a IMM-urilor.

De asemenea, si SGG va primi 81,9 de milioane in plus, in mare parte pentru "salarizarea personalului clerical, apartinand cultelor religioase recunoscute in Romania". Misa a anuntat ca si Camera Deputatilor si Senatul vor primi bani in plus, fara a preciza cat, in timp ce pentru salariile profesorilor din invatamantul preuniversitar vor fi alocate 350 de milioane de lei.

In ce priveste scaderile, acestea se vor inregistra la Ministerele Dezvoltarii, Transporturilor si Comunicatiilor, "cu mentiunea ca aceste sume sunt aferente proiectelor cu finantari europene", a subliniat Ionut Misa, adaugand ca, in aceste cazuri, s-au intarziat procedurile de achizitie.

La plecarea de la conferinta de presa ministrul a refuzat sa spuna care este totalul cresterilor de cheltuieli si care este minusul de incasari fata de bugetul initial, transmitandu-le jurnalistilor sa intre pe site-ul institutiei.

Iata ce spuneau Misa si premierul Mihai Tudose, acum o luna, despre rectificarea bugetara:

Amintim ca, in urma cu cateva zile, PNL ameninta Guvernul cu ancheta parlamentara daca face rectificare bugetara pozitiva.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#rectificare bugetara pozitiva, #Misa crestere economica, #ministere rectificare bugetara , #buget