Guvernul a retras OUG cu noile taxe si inghetarea posturilor la stat

Joi, 08 August 2019, ora 14:21
20428 citiri
Guvernul a retras OUG cu noile taxe si inghetarea posturilor la stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul de Finante a retras proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare de pe ordinea de zi a plenului Consiliului Economic si Social (CES), ceea ce inseamna ca nu va putea fi adoptat azi de Guvern si urmeaza sa fie modificat.

CES ar fi trebuit sa avizeze azi proiectul, pentru ca apoi sa ajunga pe masa Executivului, a carui sedinta trebuia sa inceapa la ora 14:00, dar intarzie.

Avizul CES este consultativ, dar obligatoriu, astfel ca fara el Guvernul nu poate adopta actul normativ.

Ministrul de Finante a confirmat ca proiectul nu va intra in sedinta de azi a Guvernului, afirmand ca urmeaza o discutie mai detaliata.

Eugen Teodorovici a precizat ca va comunica mai bine masurile cuprinse in proiect, cu documente din partea Comisiei Europene.

"Nu o sa mai intre astazi in sedinta de guvern. O sa fie o discutie mai detaliata. Am vazut fel de fel de informatii nejustiicate. Ma refer si la acciza pe tutun. Scrisoarea Comisiei Europene spune foarte clar ca cel tarziu 1 ianuarie 2020 este obligatia de aplicare a acestei armonizari.

Este o dorinta de a duce in derizoriu, de a duce informatii incorecte. O sa comunicam mai bine, mai clar, cu documente din partea Comisiei Europene", a spus Teodorovici, potrivit Hotnews.

Ramane de vazut ce se intampla cu rectificarea bugetara, proiect aflat si el pe ordinea de zi a CES. Documentul va primi aviz azi din partea Consiliului, au declarat surse din institutie pentru Ziare.com.

Sedinta CES, inceputa la ora 12:00, este in desfasurare, acesta fiind, probabil, si motivul pentru care Guvernul inca nu s-a reunit.

De altfel, nici rectificarea si nici proiectul privind masurile fiscale si bugetare nu se afla pe ordinea de azi de azi a Guvernului.

Taxa pe sucurile cu zahar, acciza mai mare la tigarete, reduceri de personal si restrictii pentru bugetari

Proiectul privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului de Finante, prevede taxe pe sucurile cu zahar, acciza mai mare la tigarete, reduceri de personal si restrictii pentru bugetari.

Astfel, pentru bauturile racoritoare al caror continut de zaharuri este intre 5-8 g zaharuri/100 ml, acciza nearmonizata va fi de 0,8 lei/litru, iar pentru cele al caror continut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml acciza este de un leu pe litru si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar.

Proiectul mai prevede si cresterea accizei totale pentru tigarete, incepand cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 tigarete la 503,97 lei/1.000 de tigarete.

Totodata, se mai arata in document, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului "unu la trei", respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat. In prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.

Proiectul propune si reducerea cu 50% a numarului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat si de functii asimilate functiilor de secretar de stat si subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum si al celorlalte institutii si autoritati publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.

In acelasi timp, va fi suspendata ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice.

Ministere importante pierd bani la rectificare

In ceea ce priveste rectificarea bugetara, se arata ca va fi respectata limita de 2,76% a deficitului bugetar si ca sunt asigurate sumele necesare pentru plata pensiilor si a salariilor.

De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investitii aflate in derulare, in timp ce sunt reduse sumele alocate institutiilor cu un grad scazut de utilizare a banilor alocati, se mai arata in proiect.

Ministerele care pierd bani la rectificare sunt:

  • Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei),
  • Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei),
  • Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comert si Antreprenoriat (-243 milioane de lei),
  • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (- 310,4 milioane de lei),
  • Ministerul Cercetarii si Inovarii (- 369,1 milioane lei),
  • Ministerul Educatiei Nationale (-1,03 miliarde lei),
  • Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei) .

Totodata, si bugetul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) va fi redus cu 71,66 milioane de lei. In schimb, bugetul Serviciului Roman de Informatii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane de lei, fiind majorate si bugetele Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde de lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare, dar primarii sunt in continuare nemultumiti de banii primiti.

Consiliul Fiscal critica rectificarea bugetara

Consiliul Fiscal (CF) al Romaniei are rezerve cu privire la rezultatele pe care Cabinetul Dancila promite ca le va obtine prin rectificarea bugetara pe care o va adopta joi. Mai exact - sustin specialistii CF - proiectia Guvernului e cam optimista.

Cu alte cuvinte, e greu de crezut ca Executivul va incasa mult si va cheltui putin, asa cum si-a propus. Iar daca lucrurile vor merge conform proiectiei, de pierdut vom avea cu totii.

Iata reactiile dupa publicarea rectificarii:

Bugetarii care vor primi și mai multe beneficii, în ciuda tăierilor anunțate în 2023. Guvernul suplimentează numărul funcțiilor de conducere
Bugetarii care vor primi și mai multe beneficii, în ciuda tăierilor anunțate în 2023. Guvernul suplimentează numărul funcțiilor de conducere
Guvernul urmărește să modifice unele măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite condiții, a unui număr de funcții de conducere de 10% în autorități, agenții sau...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#masuri fiscale CES, #masuri fiscale guvern, #rectificare bugetara Guvern , #buget
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Ca si balonul pe care-l stringi intr-o parte si se umfla alaturi,
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5