Guvernul da bani in plus pentru primarii, dezvoltare si agricultura - cei mai multi merg la proiecte sociale

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 20:38
8532 citiri
Guvernul da bani in plus pentru primarii, dezvoltare si agricultura - cei mai multi merg la proiecte sociale
Foto: Facebook / Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finantelor a propus inca o rectificare bugetara, cea de-a doua de anul acesta, prin care ministerele Dezvoltarii si Agriculturii, dar si primariile, vor primi mai multi bani de la bugetul de stat. In acelasi timp, ministerele Finantelor, Transporturilor si Apararii raman cu mai putini bani.

Propunerea de rectificare vine dupa ce analizele rezultatelor bugetare din intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 au aratat un deficit de 0,49% din PIB, mai exact 3,7 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Noua rectificare isi propune sa redistribuie fondurile care nu mai pot fi cheltuite pana la finalul acestui an, pentru a asigura finantarea unor programe in desfasurare.

"Domeniile prioritare la aceasta rectificare bugetara au fost sanatatea, investitiile, platile directe in agricultura si sustinerea unor proiecte si politici in domeniul educatiei si asistentei sociale, finantate prin administratia publica locala, cum ar fi programul-pilot 'Masa calda', sustinerea sistemului de protectie a copilului sau programul 'fructe in scoli'", se arata in documentul Ministerului Finantelor.

Cum s-au impartit banii:

Ministerul Sanatatii a primit 2,21 miliarde de lei, care au fost alocati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru incheierea unor noi contracte cost-volum-rezultat, necesare in tratamentul hepatitei cronice.

"Aceste alocari bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacientii cu ciroza hepatica aflati in stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3", potrivit comunicatului privind rectificarea bugetara.

Ministerul Dezvoltarii va beneficia de 1,25 miliarde de lei pentru Programul Nationala de Dezvoltare Locala. Suma va acoperi "platile necesare pana la final de an ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri".

Totodata, alte 47,9 milioane de lei au fost alocati pentru reabilitarea sistemelor de apa si canalizare in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori.

Pentru Ministerul Agriculturii a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile necesare in campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor in agricultura.

La bugetele locale au fost alocati 1,7 miliarde de lei, suma defalcata din taxa pe valoare adaugata. Banii vor fi folositi astfel:

  • 170 milioane de lei pentru cheltuieli de personal aferente unitatilor de invatamant preuniversitar;
  • 14,7 milioane de lei pentru programul-pilot "Masa calda";
  • 101,5 milioane de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului;
  • 74,7 milioane de lei pentru centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap;
  • 392,3 milioane de lei pentru plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap'
  • 4,1 milioane de lei pentru programul "fructe in scoli";
  • 6,9 milioane de lei pentru finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale;
  • 938,3 milioane de lei - sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

Ministerului Energiei i-au fost alocati 222,4 milioane de lei, pentru a putea sa-si desfasoare activitatea pana la finalul anului. Dintre aceste fonduri, 200 milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerul Comunicatiilor a primit 75,5 milioane de lei, in principal pentru majorarea capitalului social al Postei Romane.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii, dar si SRI au primit in total 336,7 milioane de lei, pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010.

Ministerul Muncii a primit 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala, adica indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii si indemnizatii pentru persoanele cu handicap.

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuiti 66,8 milioane de lei, in principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale din care institutia face parte.

Sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza platilor efectuate pe primele 10 luni, dupa cum urmeaza:

Ministerul Finantelor a economisit 1,18 miliarde de lei. Banii provin din dobanzi si din contributia Romaniei la bugetul UE, dar si din economii la cheltuieli de personal, despagubiri civile si cheltuieli de capital.

In bugetul Ministerului Transporturilor au fost identificate economii in valoare de 254 milioane de lei, in principal la investitii ale agentilor economici si reparatii curente la infrastructura feroviara publica.

"In schimb, au fost asigurate sumele necesare pentru decontarea facilitatilor si gratuitatilor de transport de care beneficiaza anumite categorii sociale si pentru majorarea capitalului social la Metrorex", se mentioneaza in documentul citat.

Ministerul Apararii a identificat 359,8 milioane de lei, bani care nu mai pot fi utilizati pana la finele anului.

Ministerul Mediului a facut economii de 49,6 milioane de lei la proiecte cu finantare din fonduri europene.

Economiile realizate de Ministerul Economiei se ridica la 35,4 milioane de lei, in principal la proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile si programele de stimulare a IMM-urilor.

Ministerul Justitiei, in calitate de ordonator principal de credite, a identificat economii in valoare de 33,6 milioane de lei.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#rectificare bugetara, #buget 2017 Ciolos , #buget