Guvernul anunta o noua rectificare bugetara. Cine primeste bani in plus si pentru ce

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 09:34
3867 citiri
Guvernul anunta o noua rectificare bugetara. Cine primeste bani in plus si pentru ce
Foto: Arhiva Ziare.com

A doua rectificare bugetara din acest an, care va fi finalizata in noiembrie, va fi una pozitiva, bani in plus urmand sa fie alocati ministerelor Muncii, de Interne, Transporturilor, Sanatatii, Justitiei si Educatiei.

Diminuari ale fondurilor se vor inregistra la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, informeaza Finantele printr-un comunicat.

Rectificare bazata pe cresterea economica

"Ministerul Finantelor Publice anunta ca rectificarea bugetara finalizata in luna noiembrie a acestui an este una pozitiva, are la baza consultari premergatoare cu toate ministerele si s-a realizat cu incadrarea in deficitul de 2,96% din PIB.

Rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de 6,1%, fata de 5,6% cat s-a estimat la elaborarea primei rectificari bugetare si de 5,2%, estimare avuta in vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017.

Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde de lei la 842,5 miliarde de lei", se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 280,2 milioane de lei.

"Bugetele componente ale bugetului general consolidat au inregistrat majorari ale veniturilor (spre exemplu: bugetele asigurarilor sociale +325,0 milioane lei, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate +269,7 milioane lei, bugetele locale +1.020,8 milioane lei), iar alte bugete diminuari ale veniturilor (spre exemplu: bugetul de stat -655,5 milioane lei) ", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 503,8 milioane lei.

Reprezentantii MFP precizeaza ca s-au asigurat fonduri suplimentare la bugetele locale, 611,9 milioane lei, pentru plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din unitatile de invatamant preuniversitar de stat (+550 de milioane de lei), finantarea sistemului de protectie a copilului (+ 61 milioane lei), finantarea invatamantului particular sau confesional acreditat (0,9 milioane de lei).

Unde merg banii si de ce

Potrivit MFP, Ministerul Muncii va primi in plus 630,9 milioane de lei per sold.

S-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocatiilor de stat pentru copii, a indemnizatiilor pentru cresterea copilului si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate aferente indemnizatiilor si 115,9 milioane de lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Au fost identificate si economii la unele naturi de cheltuieli si prin urmare s-au redus 22 milioane lei.

La Ministerul de Interne va fi un plus de 363,5 milioane de lei per sold. S-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute in rezerva si politistilor carora le-au incetat raporturile de serviciu in anul 2017, precum si pentru plata diferentelor rezultate in urma recalcularii drepturilor de pensii si s-a redus suma de 36,5 milioane lei aferenta economiilor inregistrate la unele naturi de cheltuieli.

De asemenea, la Ministerul Transporturilor va fi un plus de 293,9 milioane de lei per sold (s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane lei pentru asigurarea cofinantarii nationale si a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020 si s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferenta economiilor inregistrate la unele naturi de cheltuieli), iar la Ministerul Sanatatii de 281 milioane de lei per sold (s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, in principal, pentru actiunile si programele de sanatate, pentru plata salariilor medicilor rezidenti, personalului medical din structurile de primiri urgente, precum si pentru majorarea transferurilor catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferenta economiilor inregistrate la unele naturi de cheltuieli).

Plusul per sold la Ministerul Justitiei este de 232,1 milioane de lei. Astfel, s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane lei pentru achitarea transelor aferente anului 2017 pentru hotararile judecatoresti care au ca obiect drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei si s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor inregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Si la Ministerul Educatiei va fi la rectificare un plus de 30 milioane de lei per sold. S-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale pentru personalul din institutiile de invatamant universitar de stat si s-a redus suma de 20 de milioane de lei aferenta economiilor inregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Totodata, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate va fi majorat cu 269,7 milioane lei, pentru servicii medicale si medicamente, iar Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat cu 323 milioane lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurari sociale.

Citeste si despre prima rectificare bugetara adoptata in septembrie. Consiliul Fiscal avertizeaza: Sunt riscuri semnificative!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#rectificare bugetara noiembrie 2017 , #buget