Guvernul face reduceri masive in bugetul pentru 2011

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 11:06
2737 citiri
Guvernul face reduceri masive in bugetul pentru 2011
Foto: ArhivaFoto.ro

Pensii inghetate, scaderea cheltuielilor cu salarii si limitarea angajarilor in companiile de stat sunt cateva din masurile incluse in proiectul de lege a bugetului pentru anul viitor, aprobata de Guvern.

In 2011, Guvernul estimeaza incasari mai mari din accize, impozit pe venit si din taxa pe valoarea adaugata, potrivit formei finale a proiectului de buget, obtinuta de Mediafax.

De asemenea, vor exista incasari mai mari la bugetul de stat si din amenzi, confiscari si taxe pe jocurile de noroc, in timp ce incasarile din impozitul pe profit vor fi mai scazute, de 9,8 miliarde de lei, compartiv cu 10,7 miliarde de lei, cat este estimarea pentru acest an.

Din impozitul pe venit, incasarile sunt estimate la 18,5 miliarde de lei, in urcare fata de 17,9 miliarde de lei din acest an. Din aceasta suma, 13,3 miliarde de lei vor proveni din impozitul pe venituri din salarii, 1,1 miliarde de lei din impozit pe venituri din pensii, 1,354 de miliarde de lei din impozit pe venituri din dividende si 505,2 milioane de lei din impozit pe activitati independente.

Din impozitul pe veniturile din jocurile de noroc si pe premii si prime in bani si/sau natura se estimeaza incasari de 124,9 milioane de lei, iar din cedare folosintei bunurilor, 360,9 milioane de lei.

Veniturile din accize sunt estimate la 17,3 miliarde de lei, in crestere fata de veniturile de 15,4 miliarde de lei in executia preliminara pentru acest an.

Incasarile din TVA pentru perioada 2012 - 2014 vor creste la 50,9 miliarde de lei, iar apoi la 55 de miliarde de lei in 2013 si la 59,4 miliarde de lei in anul urmator.

In schimb, se estimeaza scaderi de incasari din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, de la 400 de milioane de lei la 242,8 milioane de lei, la impozitul pe venituri din dividende, la 1,35 de milioane de lei, si la venituri din capital, la 59,8 milioane de lei.

In ciuda reducerilor de salarii si a numarului angajatilor, cheltuielile de personal vor inregistra o crestere de la 15,7 miliarde de lei la 17,3 miliarde de lei, iar cheltuielile pe bunuri si servicii vor scadea de la 5,8 miliarde de lei la 5,6 miliarde de lei.

De asemenea, cheltuielile pentru asistenta sociala se vor diminua la 13,2 miliarde de lei de la 18,5 miliarde de lei.

In total, veniturile la buget vor fi de 80,2 miliarde de lei, iar cheltuielile de 108 miliarde de lei, rezultand un deficit de 27,8 miliarde de lei. Bugetul general consolidat este estimat la 176,35 de miliarde de lei, iar cheltuielile de 200,31 de miliarde de lei, cu un deficit de aproape 24 de miliarde de lei.

Pensiile vor fi inghetate

Toate pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata, vor fi inghetate la valorile din prezent pe intreg anul viitor.

Astfel, valoarea punctului de pensie va fi de 732,8 lei in 2011, iar pensia minima garantata, acordata sub forma unei indemnizatii sociale, va fi inghetata la valoarea de 350 de lei.

Anul viitor, fondurile pentru plata pensiilor vor insuma 46,2 miliarde de lei, adica 8,5 la suta din PIB.

Contributiile sociale vor fi, in continuare, de 31,3 la suta pentru conditii normale de munca (10,5 la suta de catre angajati, 20,8 la suta de catre angajatori), 36,3 la suta pentru conditii deosebite de munca si 41,3% pentru conditii speciale.

Contributiile pentru asigurarile de sanatate vor ramane la 5,5 la suta pentru angajati si de 5,2 la suta pentru angajatori, in timp ce, pentru somaj, se va plati in continuare cate 0,5 la suta atat de catre angajat, cat si de catre angajator.

Bugetul pentru salariile profesorilor, taiat

Angajarile in cadrul companiilor de stat si regiile autonome vor fi inghetate, iar companiile care inregistreaza pierderi vor trebui sa taie cheltuielile cu salarii.

Totusi, companiile care au avut profit in acest an, vor putea acorda majorari salariale in 2011, dar nu mai mari decat inflatia prognozata, de 5,3 la suta.

Pe de alta parte, Guvernul va reduce la jumatate bugetul acordat pentru lucrarile de infrastructura si baze sportive in mediul rural, de la 813,5 milioane de lei la 440,3 milioane de lei.

Sumele pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivel local, din care sunt platite salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat, precum si ajutorul social pentru incalzirea locuintei, vor scadea de la 11,5 miliarde de lei la 8,8 miliarde de lei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#buget 2011, #proiect buget 2011, #Guvern buget 2011, #pensii 2011, #salarii 2011 , #buget
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Intr-un cuvint : aplicarea ATROCITATILOR - impuse de MAFIA - F.M.I. -care conduce Romania ...
Poza Arthas
Arthas
rank 4
De ce nu face guvernul reduceri la porcii de sute de milioane de lei vechi de la Palatul Victoria ?!?