Guvernul nu va reusi sa aduca bani destui la buget nici in 2014 - Afla de ce

Sambata, 29 Martie 2014, ora 11:10
2402 citiri
Guvernul nu va reusi sa aduca bani destui la buget nici in 2014 - Afla de ce

Guvernul nu va reusi in 2014 sa imbunatateasca incasarile la buget, mai ales din cauza proastei colectari a taxelor, iar birocratia excesiva si noile taxe vor lovi in special in IMM-uri, incapabile sa respecte o legislatie in perpetua schimbare - se arata in Raportul anual al Societatii Academice din Romania (SAR) pentru anul 2014.

Analistii SAR argumenteaza ca, per ansamblu, fiecare taxa noua majoreaza semnificativ cheltuielile de exploatare la contribuabilii persoane juridice, iar acestia incearca apoi sa isi acopere cheltuielile prin marirea preturilor la productia si serviciile furnizate.

Cu alte cuvinte, cresterea taxelor nu aduce mai multi bani la buget, ci doar se reflecta intr-o inflatie mai mare, lipsa de predictibilitate pentru afaceri si, eventual, incasari mai mici la buget.

In plus, daca pentru IMM-uri aceste modificari legislative au un impact negativ, cresterile de taxe si impozite nu aduc in plus mai mult de 1% din PIB ca resurse in economie, deci nu e de asteptat un mare impact al acestora asupra potentialului economic.

De ani de zile, procentul din PIB obtinut prin colectarea fondurilor la buget a ramas relativ constant chiar si atunci cand modificarile de taxe si impozite au fost majore, spre exemplu reducerea impozitului pe venit de la 40% la 16%, prin introducerea cotei unice, sau majorarea TVA, noteaza raportul anual al SAR pe 2014.

Motivul il reprezinta o colectare deficitara generata de un organism de colectare fiscala precar organizat si suspectat de coruptie.

Colectarea a fost mai mica in 2013 fata de 2012 ca procent din PIB. Situatia pare sa se fi imbunatatit in ianuarie 2014, dar e prea devreme pentru a judeca daca revenirea e serioasa. Fiscul ramane condus politic de persoane neperformante, iar ruptura Uniunii Social Liberale (USL) poate afecta chiar si bruma de continuitate de acolo, cred expertii SAR.

Pe de alta parte, fata de media UE de colectare a TVA in proportie de 80%, in Romania rata de colectare efectiva este de 58%. In acelasi timp, 60% din inspectorii fiscali sunt angrenati in controale ce se refera la rambursari de TVA (care inregistreaza intarzieri foarte mari in procesare).

Fara tintirea zonelor de risc sporit, fara un program informatic performant care sa cuprinda o baza de date la nivel national, fara un aparat intern de analiza si control de risc, precum si fara verificarea incrucisata si centralizata a performantelor agentiilor teritoriale, slabele performante in colectare vor continua.

Concluzia unanima a expertilor SAR este ca sistemul fiscal nu este gandit pentru a fi incurajant si prietenos pentru mediul de afaceri, este gandit doar pentru maximizarea veniturilor si, eventual, pentru a extrage rente pentru clientela politica.

Toate aceste estimari au fost formulate de un panel de experti economici la solicitarea SAR, iar datele furnizate de acestia au fost interpretate de directorul de cercetare al SAR, Razvan Orasanu, autorul capitolului de Prognoze din Raportul anual al SAR pe 2014.

Acest document va fi oficial prezentat la 4 aprilie, cu prilejul unei mese rotunde organizate de SAR cu tema "Cum facem din integrarea europeana un succes".

La manifestare, vor participa comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, membri ai Guvernului, politicieni din Opozitie, oameni de afaceri si analisti economici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#colectare bani buget 2014, #raport SAR 2014 fisc, #bani buget 2014 taxe , #buget