Inghetarea salariilor si pensiilor: Dovada a precautiei sau efect al risipei?

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:36
3391 citiri
Inghetarea salariilor si pensiilor: Dovada a precautiei sau efect al risipei?
Foto: fundatiahoriarusu.ro

Decizia Camerei Deputatilor de marti de a ingheta pensiile si salariile bugetarilor pana in 2013, mai ales ca a venit la doar o zi dupa ce reprezentanti de top ai Puterii anuntasera ca acestea vor creste din aprilie anul viitor, a fost dur atacata de Opozitie.

Degeaba au incercat reprezentantii coalitiei de guvernamant sa apeleze la ratiune, avertizand ca situatia economica incerta din Europa si din lume poate afecta grav Romania, Opozitia a strigat intr-un glas: "daca nu risipeati banii pana acum, erau fonduri pentru cresteri".

Unde sunt banii?!?

Deputatul PNL, Mariana Campeanu, considera ca Ordonanta de Urgenta adoptata marti nu vine ca o consecinta a unei situatii economice si ca actuala coalitie nu a fost in stare sa stabileasca salarizarea pe anul viitor.

"Ei nu au fost in stare sa faca o lege care sa stabileasca salarizarea pe anul viitor, ceea ce au facut ei acum nu are nicio legatura cu procedura legislativa, de aceea o sa sesizam si Curtea Constitutionala pentru modul in care au fost trecute intr-o ordonanta de urgenta aceste paragrafe care se refera la viitor", a declarat, pentru Ziare.com, Campeanu.

Deputatul PNL acuza Guvernul ca lucreaza haotic, fara logica si argumente, dar si ca incalca legea bugetului si legea fiscala, in baza prevederii ca cu 6 luni inainte de alegeri nu se fac majorari la salarii si pensii.

"Guvernul ar trebui sa nu mai cheltuiasca banii aiurea, sa nu-i mai cheltuiasca pe parcuri prin paduri, bazine de inot care se inchid dupa inaugurare, sa nu mai faca sali de sport in comune, terenuri de sport cu nocturna in sate in care nu exista nici macar o echipa sportiva.

Sa mai lase clientela politica deoparte si sa gestioneze banii bugetului cum ar trebui, pentru ca in acelasi timp afirma ca anul acesta la buget s-au incasat mai multe taxe si impozite decat anul trecut. Asadar, veniturile bugetare sunt mai mari. Si atunci? Unde sunt banii?", se intreaba Mariana Campeanu.

Inghetarea nu, scaderea nivelului de trai da

Economistul Mircea Cosea considera ca masura luata marti vine ca o consecinta a incapacitatii de plata si a esecului politicilor de austeritate din 2010.

Aceste masuri aveau ca scop echilibrarea bugetului, insa nu au dus la rezultate. Nici cei de la FMI nu au reusit sa faca altceva decat sa echilibreze un buget din punct de vedere aritmetic, pentru ca faptic nu exista capacitatea Guvernului de a-si acoperi obligatiile esentiale.

Nu e o masura care tine de precautie, aici e vorba de incapacitate de plata, pentru ca daca era sa ne aparam de valul doi al crizei, trebuia sa suplimentam un pic consumul, iar asta se putea face prin cresterea venitului. Inghetarea este un cuvant fara niciun sens, nu exista crestere, pentru ca ea se acomodeaza inflatiei. Inghetare inseamna, de fapt, scaderea nivelului de trai, pentru ca, ramanand salariile si pensiile la o valoare data in cazul cresterii inflatiei, puterea de cumparare tot scade", a declarat Cosea, pentru Ziare.com.

Economistul propune, ca solutie, o intensificare foarte serioasa de reducere a evaziunii fiscale, adugand ca imediat dupa ar trebui sa inceapa procesul de restructurare al companiilor cu capital de stat.

Prim-vicepresedinte PER considera ca trebuie prioritizat programul de investitii, astfel inca banii sa fie cheltuiti mai bine si valoarea adaugata sa fie mai mare.

"Sa renuntam la parcuri, piscine si altele si sa investim putinii bani pe care ii avem in proiecte care sa aduca locuri de munca si o valoare adaugata", a concluzionat Mircea Cosea.

Rectificare bugetara pozitiva ... poate la anul

Mircea Toader, lider al grupului deputatilor PDL, motiveaza mentinerea actualelor salarii si pensii pana in 2013 prin faptul ca se evita crearea unor probleme deosebite pentru anul viitor, cand se va incerca, in functie de situatia financiara din Europa si Romania, o "rectificare bugetara pozitiva".

"Este vorba despre posibilitatile pe care le va avea bugetul de venituri in asa fel incat sa poata sa fie crestere, dar ceea ce este important este ca, indiferent ce se intampla in conjuncturile economice viitoare, aceste pensii si salarii nu vor fi atinse total", a declarat Toader.

"Nu ne-am atins de drepturile generale ale pensionarilor, insa din 2012 revolutionarii care nu au fost raniti sau afectati fizic nu vor mai primi niciun ajutor", a explicat acesta.

Mircea Toader crede ca indiferent ce zic cei din USL, actuala guvernare a pastrat aceeasi directie a sustinerii investitiilor, ca motor al cresterii economice si in acelasi timp a mentinut cheltuielile bugetare sociale la acelasi nivel.

Masurile sunt asiguratorii, luate impreuna cu FMI

Nicolae Bud, deputat din partea PDL, a declarat ca, in urma intalnirii cu membrii misiunii de evaluare de la FMI, s-a hotarat ca nu exista spatiu fiscal pentru o crestere a salariilor, tinta bugetara de deficit fiind de 1,9%, iar cresterea economica de 2%.

"In intervalul acesta nu exista spatiu fiscal pentru cresteri. Acesti doi indicatori, tinta de deficit si tinta de crestere au fost asezati in acest cuantum si vazand ce se intampla pe pietele din Europa si din lume si ca anii electorali sunt riscanti in majoritatea tarilor", a declarat Bud.

Bud este de parere ca ajustarea cheltuielilor este necesara, dar incompleta, daca nu priveste cheltuieli cu achizitiile de bunuri si servicii si daca nu se realizeaza randamentul invstitiilor.

"In opinia mea, reforma bugetara nu se poate face fara reforma fiscala, reducerea deficitului nu poate fi sustenabila in absenta unor cresteri economice. Potrivit strategiei fiscal-bugetare pe intervalul 2012-2014, Guvernul a mizat initial pe o crestere in 2012 a fondului de salarii.

Strategia a avut in vedere o crestere economica apropape dubla fata de ce a fost convenit initial in proiectul de buget pentru anul 2012, ea urmand sa fie in jur de 2%", afirma Bud, completand ca documentul prevedea un deficit de 3% din PIB, dar ca acum autoritatile, in urma intalnirii cu principalii creditori ai Romaniei, s-a stabilit un deficit mai mic, de circa 1,9% din PIB.

Deputatul asigura ca masurile luate ar trebui sa aiba un efect la urmatoarea misiune de evaluare din aprilie 2012:

"Cel putin daca nu se produc seisme deosebite in economia europeana si mondiala, aceste masuri care sunt luate in acest moment sunt asiguratorii, se va vedea la urmatoarea misiune de evaluare din aprilie 2012 cata prudentialitate am manifestat in urma acestor decizii", a conchis Nicolae Bud.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#inghetarea salarii pensii 2013, #deputati inghetare pensii, #Mariana Campeanu, #mircea cosea, #Nicolae Bud, #Mircea Toader , #buget