Iohannis face praf bugetul pe care trebuie sa-l promulge: E construit superficial, bazat pe cifre supraestimate si nu poate fi executat!

Vineri, 15 Februarie 2019, ora 15:35
7223 citiri
Iohannis face praf bugetul pe care trebuie sa-l promulge: E construit superficial, bazat pe cifre supraestimate si nu poate fi executat!

Presedintele Klaus Iohannis critica in termeni duri bugetul pe 2019 votat azi de Parlament, afirmand ca arata dispretul total al coalitiei majoritare fata de asteptarile romanilor.

Seful statului atrage atentia si asupra faptului ca adoptarea bugetului a venit cu o intarziere fara precedent.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca bugetul propus de PSD-ALDE, si adoptat astazi de Parlament, arata dispretul total al coalitiei majoritare fata de asteptarile romanilor, care vor o guvernare responsabila si credibila, preocupata de nevoile reale ale oamenilor. La nivelul Executivului, insa, lucrurile sunt complet diferite fata de ceea ce isi doresc cetatenii, iar acest buget reprezinta cel mai elocvent exemplu al unei guvernari care amaneteaza viitorul romanilor.

Cu o abordare rigida si autoritara, PSD-ALDE a venit in Parlament, cu o intarziere nepermis de mare fata de termenul legal, cu un buget care nu poate fi executat. Intarzierea fara precedent a bugetului arata, de fapt, lipsa de solutii reale ale guvernarii in raport cu promisiunile facute", a transmis Iohannis intr-un comunicat.

Majorarea alocatiilor copiilor dupa adoptarea amendamentului depus de PNL este laudata de seful statului, care spune ca reprezinta o victorie importanta a Opozitiei.

"In pofida incercarii PSD de a adopta pe repede inainte acest buget, Partidul National Liberal a reusit sa treaca un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din Romania: majorarea semnificativa a alocatiilor pentru copii. Este o victorie importanta a Opozitiei, care ar fi putut sa nu ramana singulara, daca majoritatea PSD-ALDE ar fi fost interesata in mod real de a identifica acele masuri care sa conduca la prosperitate si la o viata mai buna pentru romani", se mai arata in comunicat.

Sute de mii de persoane cu dizabilitati sunt pedepsite intr-un mod cinic

Potrivit lui Klaus Iohannis, bugetul este bazat pe surse de finantare speculative si exista riscul imposibilitatii de plata a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistenta sociala.

"Bazat pe surse de finantare speculative, bugetul PSD-ALDE neglijeaza persoanele cu dizabilitati si copiii orfani. PSD nu doar ca ignora situatia persoanelor cu dizabilitati, dar pedepseste intr-un mod cinic sute de mii de persoane cu dizabilitati grave, precum si familiile acestora.

In bugetul PSD-ALDE pe 2019, cheltuielile pentru persoanele cu dizabilitati sunt lasate integral in sarcina autoritatilor locale. In contextul situatiei critice in care sunt aduse autoritatile locale in ceea ce priveste alocarile bugetare, exista riscul imposibilitatii de plata a tuturor cheltuielilor aferente persoanelor din sistemul de asistenta sociala", spune seful statului.

Totodata, presedintele atrage atentia ca bugetul este construit in mod superficial, bazat pe cifre supraestimate in raport cu realitatile economice, neglijeaza investitiile si prejudiciaza nevoile reale ale romanilor de a beneficia de infrastructura, de autostrazi, de scoli, spitale, gradinite, adica tocmai ceea ce PSD a promis si nu face.

"Este inacceptabil sa vinzi iluzii romanilor si sa prezinti bugetul pe 2019 drept un buget al investitiilor, cand, in realitate, bugetul prevede reducerea semnificativa a investitiilor din fonduri nationale la nivel local fata de anul 2018.

In acest context, este cu atat mai revoltatoare cresterea excesiva a fondurilor alocate partidelor parlamentare. PSD profita din plin de aceste majorari pe care si le-a dat singur cu atata darnicie, in vreme ce nu a gasit resurse bugetare pentru a acoperi in mod echilibrat necesitatile din atat de multe domenii esentiale deficitare", subliniaza seful statului.

Iohannis mai afirma ca PSD si ALDE au dus populismul si demagogia in zona iresponsabilitatii grave, prin punerea in pericol a stabilitatii si predictibilitatii economice.

"Coalitia PSD-ALDE nu face altceva decat sa demonstreze incompetenta, oportunism si rea-vointa prin asumarea acestui buget lipsit de rigoare si responsabilitate. In loc sa fie un buget credibil si sustenabil, care sa consolideze situatia finantelor publice si sa ofere Romaniei predictibilitatea necesara, bugetul PSD-ALDE este din nou pe contrasensul realitatilor economice si al asteptarilor cetatenilor", conchide seful statului.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Comentarii
hello
rank 5
Injineru
rank 5
Au marit bugetul pentru munitie al jandarmeriei de cinci ori.