Liviu Voinea: Strategia fiscal-bugetara 2012-2014 este unilaterala si incompleta

Vineri, 12 August 2011, ora 20:03
1415 citiri
Liviu Voinea: Strategia fiscal-bugetara 2012-2014 este unilaterala si incompleta
Foto: Arhiva

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, considera ca Strategia fiscal - bugetara 2012-2014 este unilaterala si incompleta, contine masuri pasive de ajustare, desi unele dintre ele sunt indreptatite, precum cresterea impozitelor pe proprietate.

"Consider ca unele dintre masurile Strategiei fiscal-bugetare 2012-2014 sunt indreptatite, cum ar fi cresterea impozitelor pe proprietate, deoarece noi colectam de cinci ori mai putin fata de medie europeana.

In schimb, in afara acestei masuri, ramane o abordare unilaterala a problemei pe partea de scadere de cheltuieli, in speta salarii si pensii, ca si cum bugetul Romaniei ar fi compus numai din cheltuieli.

Lucrurile sunt putin diferentiate deoarece pe aceasta componenta intra si cheltuielile de investitii, unde, desi cheltuim mult, parerea mea este ca nu cheltuim eficient", a declarat, vineri, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Acesta a precizat ca este nevoie, in continuare, de o evaluare a cresterilor investitiilor publice, cu toate ca Romania nu detine, la ora actuala, un departament specializat la Ministerul Finantelor Publice pe acest sector.

"Nu avem transparenta in ceea ce priveste investitiile publice, pentru ca, desi exista fise de investitii cu randamente, acestea nu se fac publice. Consider ca nu orice investitie publica este buna. Sunt investitii care nu se vor recupera niciodata, ori noi trebuie sa bagam bani in investitiile care au sens, au randamente mari. Este o problema pentru ca privim lucrurile rudimentar", a explicat Voinea.

Pe partea de venituri, seful GEA considera ca Strategia guvernului este incompleta, afirmand ca Romania ramane in continuare cu cele mai mici venituri bugetare din Europa.

"Cu exceptia acelei masuri pe cresterea impozitelor pe proprietate, care mi se pare justificata, ramanem, totusi, cu cele mai mici venituri bugetare din Europa. Oare nu aici ar trebui sa crestem cumva? Daca ni se pare echitabil, cum scrie in strategie, sa fie impozite mai mari pe proprietate, diferentiate in functie de caracteristicile proprietatilor si evaluarea de piata, atunci de ce sa nu fie echitabil impozitul diferentiat pe venit, din moment ce il ai pe avere. Consider ca si aici trebuie lucrat", a mai aratat Liviu Voinea.

In ceea ce priveste salariile, seful GEA a apreciat ca o crestere a salariilor va atrage un consum mai mare, dar si bani in plus la buget, iar deficitul din sistemul de pensii ar putea fi redus prin eliminarea obligativitatii Pilonului II.

"In ceea ce priveste salariile, aici lucrurile sunt mai complexe, deoarece salarii ceva mai mari inseamna si un consum ceva mai mare, care se intoarce la buget ca si venituri din TVA sau din alte impozite.

De asemenea, la pensii, lucrurile sunt nuantate intrucat deficitul din sistem exista din mai multe motive, unele chiar din masuri adoptate in ultimii 2-3 ani, respectiv introducerea Pilonul II de pensii private obligatorii, care treneaza niste resurse din bugetul de pensii", a spus Voinea.

"Deficitul din sistemul de pensii ar putea fi redus prin eliminarea obligativitatii Pilonului II, cu care s-ar rezolva 20% din deficitul acestui sistem. In cazul pensiei minime garantate, aceasta se plateste din bugetul de pensii, chiar daca dupa aceea se face transfer de la bugetul de stat, deficitul apare ca si cum ar fi fost provocat de bugetul de pensii.

Ori nu este adevarat, pentru ca pensia minima garantata este o forma de asistenta sociala, nu este, in realitate, o pensie. Ar trebuie sa fie platita de la bugetul de stat pentru ca atunci ar exista o presiune si pe investitii sau pe achizitii, nu doar pe pensii.

Nu poti obliga sa le suporte doar cei care au contribuit in timpul vietii active la pensii, ci practic sa fie suportate de toata lumea, daca aceasta este decizia de a avea pensie minim garantata. De asemenea, taierea salariilor bugetarilor a redus implicit si contributiile la bugetul de pensii", a explicat directorul executiv al GEA.

Masurile nu fac nimic pentru stimularea economiei

In opinia acestuia, masurile din strategie nu sunt capabile sa stimuleze cu adevarat economia, chiar daca abordarea prudenta este una corecta.

"Toate masurile din strategie sunt de genul "sa stingem focul", dar nu sunt masuri care sa stimuleze sau sa faca sa se intample ceva in economie. Eu nu spun ca abordarea prudenta pe unele masuri nu este corecta, doar ca masurile in detaliu sunt discutabile. As spune ca exista alte masuri, un pic mai indraznete, care pot avea acelasi rezultat, respectiv cel al reducerii deficitului, dar, in acelasi timp, ar putea stimula si economia", a spus Voinea.

"De exemplu, reducerea contributiilor de asigurari sociale, cu cel putin 5 puncte procentuale, coroborata insa, neaparat, cu cresterea substantiala a salariului minim. Efectul asupra bugetului de stat ar fi pozitiv pentru ca sunt de doua ori mai multi angajati cu salariu minim la privat decat la stat, iar asupra firmelor este neutru intrucat se compenseaza cresterea salariului minim cu reducerea CAS.

De asemenea, si asupra angajatilor va avea un efect pozitiv intrucat creste diferenta intre salariul minim si ajutorul de somaj, respectiv cresterea stimulentului pentru a intra in munca la vedere. Aceasta este un gen de masura activa", a subliniat Liviu Voinea.

In privinta proiectiilor macroeconomice din strategie, seful GEA afirma ca acestea se bazeaza pe un deficit bugetar calculat incomplet.

"Parerea mea este ca noi ne bazam pe un deficit bugetar calculat incomplet. Deficitul bugetar al Romaniei este 10% din PIB in prezent, nu de 6,4% anul trecut si de 4,4% din PIB anul acesta. Din aceasta perspectiva, respectiv ca avem un deficit mai mare, putem intelege continuarea masurilor de austeritate pentru ca avem un deficit mai mare. Deocamdata nu includem angajamentele si arieratele in deficit si nici deciziile definitive ale instalatiilor impotriva statului roman care sunt semnificative si numeroase si pe care nu le aduna nimeni, dar nici pierderile companiilor de stat, parteneriatele public - private.

Daca le adunam de la anul, efectul dupa doi ani de austeritate, respectiv 2010-2011, in care noi spunem ca am redus deficitul de la 7% din PIB la 4% din PIB, va reiesi clar un deficit de 10%. Consider ca nu este un deficit realist, pentru ca este mult subestimat", a mai adaugat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Potrivit Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar si a unor masuri financiar-bugetare aplicabile pana la 1 ianuarie 2014, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, Guvernul va aplica si in anii 2012 si 2013 restrictiile si interdictiile in ceea ve priveste angajarile in sectorul public, acordarea de tichete de masa si tichete cadou, achizitionarea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica,

Pe de alta parte, unele majorari de pensii programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012, pentru conditii deosebite de munca si pentru persoanele iesite la pensie in acest an, vor fi amanate pana in anul 2014.

Tot pana in 2014 va fi amanata si aplicarea prevederilor noii Legi a educatiei nationale (nr. 1/2011), care se refera la asigurarea unei finantari a invatamantului de minimum 6% din PIB si de cel putin 1% din PIB pentru cercetare.

Potrivit scenariului de prognoza din strategia fiscal-bugetara 2012-2014, aprobat, miercuri, de Guvern, rata somajului se va cifra, la sfarsitul anului 2011, la 4,9%, si va scadea la 4,5% in 2012 si la 4,3% in 2013. De asemenea, SFB 2012-2014 prevede un ritm de crestere al exportului de 15,1% in 2011, 14,5% in 2012 si 13,7% in 2013.

In scenariul macroeconomic aflat la baza strategiei, PIB real, dupa o contractie de 1,3% in 2010, este proiectat sa aiba o crestere de 1,5% in 2011 si de 3,5 - 4% in 2012, accelerarea dinamicii pozitive urmand sa continue in anii urmatori, pana la un nivel de 4,7% in anul 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#strategie bugetara, #buget guvern, #Liviu Voinea buget , #buget