Luni incep dezbaterile pe buget in comisiile din Parlament pentru fiecare minister

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 08:00
1694 citiri
Luni incep dezbaterile pe buget in comisiile din Parlament pentru fiecare minister
Foto: Arhiva

Proiectul legii bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe anul 2013 intra incepand de luni pana miercuri in dezbaterile comisiilor parlamentare permanente, pe fiecare minister in parte, pentru a primi avize, urmand ca pe 5 februarie Parlamentul sa demareze dezbaterile, in plenul comun, pentru cele doua proiecte.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au distribuit catre parlamentari proiectele de buget si au decis ca luni, marti si miercuri sa fie facute audierile in comisiile de specialitate pentru fiecare minister in parte.

Incepand de joi pana luni va fi dezbatut bugetul in comisiile comune de buget-finante, urmand ca marti, 5 februarie, la ora 9.00, sa inceapa dezbaterea pentru bugetul de stat, declara presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea.

Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut (PIB) de 623,314 miliarde lei, o crestere economica cu 1,6% fata de 2012, o inflatie medie anuala de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro si un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea, Guvernul va cheltui in 2013 cu 15,4 miliarde lei mai mult decat anul trecut, in conditiile reducerii deficitului bugetar. El a mai declarat ca pensia medie creste la 795 de lei, iar salariul minim creste in doua etape, la 750 lei de la 1 februarie si la 800 de lei de la 1 iulie.

Cat costa cheltuielile cu majorarea salariilor si pensiilor

"Din cei 15,4 miliarde lei cheltuieli suplimentare, 5,4 miliarde lei se duc la cheltuieli de personal, din care 4,5 miliarde inseamna reintregirea salariilor bugetarilor, 0,9 miliarde lei inseamna punerea in plata a unor hotarari judecatoresti executorii privind drepturi salariale transate, asa cum au fost prevazute in actele normative in vigoare.

Cu 3,1 miliarde lei cresc cheltuielile de bunuri si servicii (...) Asistenta sociala si cresterea pensiilor reprezinta 2,9 miliarde lei si cofinantarea pentru fonduri europene creste la patru miliarde lei", a explicat Voinea.

Cresterea economica a Romaniei pentru anul 2013 este estimata conservator la 1,6%, pentru a reduce riscul unei rectificari bugetare negative in cazul unor turbulente pe pietele internationale, se arata intr-o nota a Guvernului.

Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute conform metodologiei Uniunii Europene este, pentru sfarsitul anului 2012, de 38,1% din PIB, iar pentru 2013 este estimat la 38,7%, potrivit proiectului de buget adoptat de Guvern.

Datoria guvernamentala neta, reprezentand datoria guvernamentala bruta diminuata cu rezerva in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului, este estimata la 35,5% din PIB, pentru 2012, iar pentru 2013 la 36,2% din PIB.

Deficitul bugetar este finantat in proportie de 49,3% din surse interne si 50,3% din surse externe, restul fiind alte surse, precum sume incasate din privatizare.

Unde merg banii de investitii

Reabilitarea liniei de cale ferata Brasov-Simeria pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h si autostrada Orastie-Sibiu sunt proiectele de infrastructura care primesc in anul 2013 cele mai mari finantari, de 1,008 miliarde lei si, respectiv 699,069 milioane lei, integral din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul de reabilitare drumuri nationale (1.112 km) va beneficia in 2013 de fonduri externe nerambursabile de 546,7 miliarde lei, laserul de la Magurele - 519,719 milioane lei, autostrada Cernavoda-Constanta - 435,448 milioane lei, autostrada Lugoj-Deva - 430,091 milioane lei, iar reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera Curtici - Arad - 413,414 milioane lei.

Pentru autostrada Bucuresti-Brasov se va aloca suma de 369,078 milioane lei, integral din bugetul de stat.

Centura oraselor Deva si Orastie va beneficia in 2013 de suma de 324,46 milioane lei, de la bugetul de stat, iar reabilitarea linie de cale-ferata Coslariu-Simeria va primi o finantare de 255,935 milioane lei, din fonduri externe nerambursabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#buget comisii Parlament, #buget discutii comisii Parlament , #buget