Lupta pentru banii europeni: Cine a iesit castigator?

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 08:42
4644 citiri
Lupta pentru banii europeni: Cine a iesit castigator?

Liderii europeni au fost de acord, vineri, cu o reducere fara precedent a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, cancelarul german, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, reusind sa impuna programul de austeritate pentru urmatorii ani.

In acest proces indelungat, inceput in noiembrie 2012, a avut de pierdut a doua economie a zonei euro, Franta, adepta unui buget mai generos, crescand tensiunile intre presedintele Francois Hollande, Cameron si Merkel.

Europa, slabita de criza, a fost nevoita sa-si ajusteze bugetul, pentru prima data in istorie, dupa ce si guvernele tarilor membre au facut acelasi lucru pe plan national. Pentru perioada 2014 - 2020, va exista o scadere de trei procente fata de intervalul 2007 - 2013. In plus, daca se iau in considerare cifrele propuse initial, in noiembrie, de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scaderea este de 8 la suta.

"Meritul" poate fi revendicat de un singur om, David Cameron, pe care multi il vedeau deja marginalizat in Uniunea Europeana, dupa ce a promis britanicilor ca, daca partidul sau va castiga alegerile urmatoare, va organiza un referendum prin care sa voteze daca mai vor sa ramana in UE sau nu. Insa, contrar sperantelor francezilor si italienilor, prim-ministrul britanic a iesit invingator in lupta pentru banii europeni.

Premierul britanic se intoarce acasa cu o dubla victorie: euroscepticilor le-a confirmat capacitatea sa de a limita ambitiile Bruxelles-ului, considerate invazive. "Eurofililor", le-a demonstrat ca Regatul Unit poate avea o influenta puternica asupra deciziilor in interiorul UE, relateaza Le Figaro.

Dincolo de cifre, sta o lupta politica apriga intre Hollande si Cameron. Joi noapte, de exemplu, presedintele francez a refuzat sa vina la o intalnire cu premierul britanic, in ciuda faptului ca fusese invitat acolo chiar de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Hollande a refuzat chiar sa discute la telefon cu prim-ministrul britanic, potrivit unor surse.

Merkel face cartile

Acest schimb neprietenos intre Franta si Marea Britanie ascunde un plan secund mai ingrijorator pentru viitor: paralizia relatiilor franco-germane.

Angela Merkel l-a asteptat, la randul sau, in zadar pe Francois Hollande sa vina la intalnirea din timpul noptii, desi cei doi lideri se intalnisera in alta parte, mai devreme.

"Fondul problemei este un dezacord politic profund intre Paris si Berlin", a explicat un oficial european. "Acest lucru a afectat, in cele din urma, toata masinaria europeana", a adaugat acesta.

Astfel, in ciuda sperantelor din Paris privind relatia cu Berlinul, negocierea pentru buget este in avantajul lui David Cameron.

Herman Van Rompuy a fost primul care a anuntat incheierea acordului, pe contul sau de Twitter. Pretul? O scadere a bugetului pana la 908 miliarde de euro pentru cheltuieli, foarte aproape de cifra ceruta de britanici, de 905 miliarde de euro, si sub nivelul pe care spera Parisul sa-l impuna, de 913 miliarde de euro.

Chiar daca premierul britanic a avut un cuvant greu de spus, un diplomat a explicat foarte clar cine conduce Europa. "In cele din urma, tot Angela Merkel a inclinat balanta", a conchis acesta.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....