Masurile de austeritate pun in pericol Europa de Est

Luni, 07 Iunie 2010, ora 12:16
4130 citiri
Masurile de austeritate pun in pericol Europa de Est
Foto: Rec

Avertizarea noului Guvern maghiar cu privire la o criza a datoriilor a provocat o reactie negativa imediata, investitorii regandindu-si pozitia in Europa de Est, o piata pe care o considerau relativ sigura, lucru ce aduce si mai multa volatilitate intr-o piata care si asa se chinuie sa scape de recesiune.

In ultimele 18 luni, tarile fost-comuniste care acum fac parte din Uniunea Europeana si-au recapatat increderea investitorilor, dupa ce Ungaria, Letonia si Romania au primit imprumuturi de la Fondul Monetar International si au inceput sa ia masuri pentru diminuara deficitelor bugetare.

Insa imaginea regiunii a avut mult de suferit saptamana trecuta, cand doi oficiali din noul Guvern de centru - dreapta au sugerat ca tara este aproape de o criza in stilul Greciei, provocand o scadere a monedei nationale, a euro si a burselor din intreaga zona, spun analistii de la Reuters.

Totusi, multi economisti cred ca Ungaria este departe de a deveni o noua Grecie, spunand ca deficitul bugetar si rata datoriilor sunt mult mai scazute. In plus, chiar luna trecuta, titlurile de stat ale tarii atrageau multimi de investitori, care se refugiau aici, fugind de instabilitatea din zona euro.

Saptamana trecuta, insa, s-a demonstrat cum cu schimbarile politice si resentimentele cu privire la masurile de austeritate, dar si un buget foarte strict pentru 2011 ar putea fi foarte dificil sa-si respecte angajamentele.

"Inainte, oamenii vedeau in Europa de Est o regiune care a trecut deja de austeritate si a facut progrese, prin urmare era relativ sigura", a declarat strategistul Nigel Rendell, de la RBC.

"Insa, acum, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in Ungaria, oamenii vor reevalua situatia si vor vedea ca Europa Centrala si de Est nu este chiar atat de sigura pe cat credeau", a adaugat el.

Schimbarile politice afecteaza cresterea economica

In 2008 si 2009, imprumuturile din partea FMI si UE au ajutat Ungaria, Romania si Letonia sa evite intrarea in incapacitate de plata si o criza bancara, oprind si caderea libera a monedelor din regiune.

De asemenea, eforturile de a mentine sub control deficitele bugetare au ferit tarile respective de criza din zona euro, cel putin pana in prezent.

Dar, in timp ce deficitele bugetare si datoriile sunt mai mici decat cele din zona euro, estimarea de crestere este mult mai slaba si ar putea fi coborata si mai mult din cauza masurilor de austeritate.

In Romania, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru masurile de austeritate. Saptamana trecuta, Executivul a respins toate ofertele intr-o licitatie pentru titluri de stat, pentru a treia oara la rand, deoarece investitorii nu acceptau garantiile.

In Letonia, a carei economie a scazut cu 15 la suta in 2009, pe fondul unor reduceri masive efectuate de autoritati, FMI a cerut un pachet de masuri de austeritate echivalent a 5,5 la suta din PIB, pentru a-si putea atinge tinta de deficit de 3% in 2012.

Insa Guvernul leton va avea mari dificultati in primirea aprobarii din partea Parlamentului, avand in vedere ca si-a pierdut majoritatea.

"Situatia bugetului este o provocare in mai multe tari din centrul si estul Europei, iar datoriile vor ridica ingrijorari cu privire la starea financiara a lor, in curand", au spus analistii de la Danske Bank.

Pana in prezent, Polonia si Cehia au reusit sa evite "razbunarea" pietelor, insa sunt si ele in pericol.

In Republica Ceha, o victorie neasteptata din partea partidelor de centru dreapta, care intentioneaza sa reduca deficitul si datoriile, aflate la jumatate din nivelul mediu din UE, a dat un impuls pietelor.

Analistii avertizeaza, totusi, ca reducerile prea drastice ar afecta cresterea, estimata la 1,4 la suta pentru 2010.

Polonia, singura tara care nu a intrat in recesiune, va avea o crestere de 3 la suta in 2010, dar alegerile de anul viitor si faptul ca nu exista un plan clar de reducere a deficitului de 7% din PIB ar putea forta reduceri masive ale cheltuielilor.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#criza Europa Centrala Est, #criza financiara Europa, #criza Ungaria , #buget