Ministerul Finantelor a publicat un nou proiect privind rectificarea bugetara. Teodorovici: Avizul CSAT este consultativ

Luni, 03 Septembrie 2018, ora 23:34
5255 citiri
Ministerul Finantelor a publicat un nou proiect privind rectificarea bugetara. Teodorovici: Avizul CSAT este consultativ
Foto: Arhiva Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Ministerul Finantelor Publice a publicat, luni, un nou proiect al rectificarii bugetare, cu modificari substantiale, in contextul in care aceasta va reprezenta subiectul principal al sedintei CSAT de marti.

Veniturile bugetului de stat sunt majorate cu 948,4 milioane de lei, fata de proiectul initial in care acestea erau diminuate cu 1,77 miliarde de lei. De asemenea, potrvit Adevarul, la bugetul asigurarilor sociale de stat s-a pastrat aceeasi crestere de 897,1 milioane lei, la fel ca si la cel pentru somaj cu plusul de 245,9 milioane lei.

Apar, insa, diminuari la bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii - 330,9 milioane lei.

Totodata, si veniturile bugetului consolidat se majoreaza cu suma de 8,82 miliarde lei, fata de 5,99 miliarde lei, in prima forma a rectificarii. Si cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza semnificativ cu suma de 9,92 miliarde lei, fata de doar 7,09 miliarde lei, in prima varianta.

Bugetele componente ale bugetului general consolidat care au inregistrat majorari ale veniturilor sunt:

- bugetul de stat +948,4 milioane lei (fata de scadere de 1,77 miliarde lei),

- bugetul asigurarilor sociale de stat +897,1 milioane lei (ramane la aceeasi valoare),

- bugetul asigurarilor pentru somaj +245,9 milioane lei (ramane la aceeasi valoare),

- bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate +1.200,4 milioane lei (ramane la aceeasi valoare),

- bugetele locale + 5,08 miliarde lei (fata de 3,48 miliarde de lei).

Potrivit sursei citate, bugetele urmatoarelor institutii vor creste, fata de proiectul initial:

- Ministerul Finantelor Publice - Actiuni Generale: +2.296,5 milioane lei (fata de +1.278,8 milioane lei)

- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: +955,9 milioane lei, per sold, (fata de -44,2 milioane de lei)

- Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale: +206,9 milioane lei per sold (fata de nicio modificare, anterior)

- Autoritatea Electorala Permanenta: +119,8 milioane lei per sold (fata de nicio modificare, anterior)

- Ministerul Fondurilor Europene: +119,2 milioane lei per sold (fata de nicio modificare, anterior)

- Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor: +149,5 milioane lei (fata de +99,5 milioane lei, anterior)

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: +73,4 milioane lei (ramane la aceeasi valoare)

Scad bugetele urmatoarelor institutii:

-Ministerul Muncii si Justitiei Sociale: -2.545,4 milioane lei per sold (fata de nicio modificare, anterior)

- Serviciul Roman de Informatii: -113 milioane lei (ramane la aceeasi valoare)

- Ministerul Afacerilor Externe: -43,4 milioane lei per sold (fata de -35,1 milioane lei)

- Ministerul Energiei: -45,7 milioane lei (fata de -47,7 milioane de lei)

- Ministerul Economiei: -15 milioane lei (fata de nicio modificare, anterior).

Administratia Prezidentiala ramane cu bugetul redus cu 11,1 milioane lei, in timp ce diminuari din proiectul initial se micsoreaza pentru urmatoarele institutii: Ministerul Cercetarii si Inovarii: 61,3 milioane lei (fata de -122,1 milioane lei), Serviciul de Protectie si Paza: -15 milioane lei (fata de -22,7 milioane lei), Ministerul Turismului (- 17,3 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe: -2,8 milioane lei (fata de -16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale: -14,2 milioane lei (fata de -16,2 milioane lei), mai scrie Adevarul.

Teodorovici: Avizul CSAT pe rectificare este consultativ. Noi pe aceasta forma ramanem

Avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pe proiectul privind rectificarea bugetara este consultativ, nu obligatoriu, iar Executivul "va ramane" pe forma publicata luni pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, a declarat, la Romania TV Eugen Teodorovici.

"Avizul CSAT este consultativ, nu este o obligatie, trebuie sa fie consens in cadrul CSAT. Chiar daca nu e consens dupa sedinta de maine nu inseamna ca e si obligatoriu avizul. Ce am postat azi pe site-ul Ministerului de Finante asta este forma cu care mergem maine in CSAT, pentru care aducem argumente pentru fiecare structura in parte.

Vom vedea daca mai sunt si alte contraargumente sau prezentari in cadrul CSAT din partea celorlaltor structuri, dar noi pe aceasta forma ramanem, nimic altceva", a precizat Teodorovici, potrivi Agerpres.

Acesta a precizat ca banii taiati de la unii ordonatori de credite se duc acolo unde este nevoie, precum pensii, salarii, pesta porcina.

"Daca am taiat per total aproximativ 150-170 milioane lei, banii astia se duc acolo unde este nevoie, ca vorbim de pensii, de salarii, de pesta porcina, de alte nevoi pe care le are bugetul. Pe site se vede o alocare in plus de 50 milioane lei la ANSVSA pentru despagubiri si ce mai are nevoie agentia in momentul de fata. (...)

Noi alocam cat au cerut dansii azi, dar se fac analize si, pe masura ce se inainteaza si se stie exact suma, cei de la ANSVSA vin la noi, la Ministerul Finantelor si alocam sumele astfel incat toata lumea sa fie despagubita pentru fiecare neplacere creata de aceasta situatie neplacuta din Romania", a explicat Eugen Teodorovici.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#proiect nou rectificare bugetara, #rectificare bugetara CSAT, #Eugen Teodorovici rectificare bugetara , #buget