Ministrul Finantelor spera ca rectificarea bugetara va fi pozitiva: Sunt cu ochii pe ANAF

Vineri, 04 August 2017, ora 11:34
2458 citiri
Ministrul Finantelor spera ca rectificarea bugetara va fi pozitiva: Sunt cu ochii pe ANAF
Foto: Ziare.com

Ministrul de Finante, Ionut Misa, a declarat joi seara ca rectificarea bugetara va avea loc in luna septembrie, iar autoritatile spera ca aceasta va fi pozitiva.

"Rectificarea bugetara va fi in luna septembrie. Am facut o evaluare dupa primele sase luni, am stabilit si am discutat cu ordonatorii de credite, cu 65 de ordonatorii de credite am purtat deja discutii.

Discutiile au fost mult mai aplecate si mai punctuale de aceasta data, in sensul ca am dorit sa stim la nivelul fiecarui minister pentru ce se solicita noi suplimentari de sume sau catre ce destinatii merg alocatiile bugetare", a spus Misa, la Digi 24.

Potrivit acestuia, executia dupa primele sase luni a evidentiat ca in cazul unor ministere aceasta este foarte slaba.

"S-a vazut executia dupa primele 6 luni, s-a constatat in cazul unor ministere ca executia este foarte slaba.

Am discutat cu colegii nostri sa vedem care sunt masurile pe care ar vrea sa le implementeze pentru a avea o executie mai buna si pentru a ne asigura ca au capacitatea de a cheltui pana la finele anului banii care vor veni prin rectificarea bugetara, pentru ca altfel ne vom confrunta cu situatia ca banii vor sta la nivelul unui ordonator de credite in cont in detrimentul altui ordonator care chiar are nevoie de ei, chiar poate sa-i investeasca, sa-i bage in economie, sa genereze noi locuri de munca, contracte pentru agentii economici si o dezvoltare economica mai buna.

Un ban care intra in economie indiscutabil ca e mai bun decat unul care sta in bugetul unei institutii", a explicat ministrul Finantelor.

El a precizat ca spera ca rectificarea sa fie una pozitiva si ca "va sta cu ochii" pe Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

"Noi speram ca va fi o rectificare pozitiva si sunt cu ochii pe colegii mei de la ANAF si m-am implicat personal in multe activitati acolo", a mai aratat ministrul Finantelor.

Anterior, marti, acesta a spus ca "ne bazam pe faptul ca rectificarea va fi pozitiva", in timp ce premierul Mihai Tudose afirma ca "deocamdata suntem bine".

ANAF sa se implice mai mult. Impozitului pe gospodarie i s-a pus cruce

Ministrul de Finante considera ca ANAF ar trebui sa se implice mai mult si "sa arate ca se poate face mai mult", in conditiile in care exista un deficit pe incasari in primele sase luni ale acestui an.

"Este adevarat (ca nu sunt multumit de activitatea ANAF - n.red.). Avem un deficit de incasari pe primele sase luni. Eu am experienta in ANAF de 18 ani si stiu. Eu imi doresc ca ei sa se implice mai mult si sa arate ca se poate face mai mult", a spus Misa.

Acesta a precizat ca in iulie TVA-ul de rambursat s-a acordat integral.

"In iulie cred ca a fost un cumul de factori care au contribuit la aceasta realizare exceptionala a incasarilor, o depasire de plan cu 319 milioane, in conditiile in care, vreau sa mentionez, ca TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (...) Eu sunt optimist si cred ca o sa recuperam deficitul realizand planul de incasari", a mai aratat ministrul Finantelor.

Totodata, acesta a marturisit ca li s-a pus cruce proiectelor de impozit pe gospodarii si globalizarea veniturilor: "Momentan, impozitul pe gospodarii si globalizarea veniturilor sunt discutii inchise. (...) Nu ne mai uitam la aceste proiecte, nu mai discutam nici impozitul pe gospodarii si nici globalizarea veniturilor nu mai este de actualitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Misa rectificare bugetara pozitiva, #Ionut Misa ANAF implicare, #Ionut Misa impozit gospodarii , #buget