Opinii Andreea Vass: Despre bugetul comunitar si interesul Romaniei

Joi, 11 Iunie 2009, ora 16:16
1760 citiri
Opinii Andreea Vass: Despre bugetul comunitar si interesul Romaniei

Intorc o noua fila in cartea vietii. Las campania electorala si alegerile europene in urma si ma intorc la analiza economica. O voi face plimbandu-ma relaxata pe unul din podurile de legatura si va raspund la o intrebare buna primita in aceasta campanie:

"Care este procedura prin care Romania sau oricare alt stat membru primeste o anumita suma de bani din bugetul comunitar?"

Exercitarea puterii bugetare europene apartine celor trei institutii principale: Comisia Europeana, Consiliul UE si Parlamentul European. Impreuna, ele stabilesc prioritatile si obiectivele UE pentru cadrul financiar multianual de sapte ani. In prezent este vorba despre 2007 - 2013 si urmeaza 2014 - 2020.

Principalele prioritati tin de cresterea economica durabila prin competitivitate si coeziune, gestiunea resurselor naturale (agricultura, dezvoltare rurala, mediu), dezvoltare si ajutorul acordat tarilor terte, rolul UE ca actor global, respectiv cheltuielile administrative. Tabloul financiar european este desenat pornind cu stabilirea sumelor alocate fiecarei prioritati.

Se stabileste apoi natura cheltuielilor, cuantumul anual al cheltuielilor si al veniturilor necesare, respectiv controlul si executia bugetului.

Cheltuieli obligatorii - cele care reies din tratatele de baza - cam 33% din bugetul pentru 2008. Consiliul are ultimul cuvant de spus asupra lor. Parlamentul poate propune doar modificari.

Cheltuieli neobligatorii - celelalte cheltuieli - 67% din bugetul pentru 2008. Parlamentul are ultimul cuvant de spus asupra lor.

Cu toate acestea, puterile sale sunt limitate la rata maxima de crestere a cheltuielilor neobligatorii (calculate de Comisie pe baza datelor macroeconomice si poate fi modificata doar cu acordul Consiliului). In realitate, limita impusa de plafonul perspectivei financiare a inlocuit rata maxima de crestere in cadrul procedurii anuale.

Alocarile pe tari urmeaza criterii specifice pentru fiecare obiectiv in parte si negocieri dure intre statele membre. De pilda, in ceea ce priveste alocarea fondurilor structurale si de coeziune, criteriile se refera la PIB pe locuitor la nivel national si regional, populatia etc., cu conditia ca aceste fonduri sa nu depaseasca 4% din PIB-ul total.

5 faze procedurale bugetare principale

1. Comisia Europeana stabileste un proiect preliminar de buget pe care il transmite Consiliului si Parlamentului pana la 1 septembrie.

2. Consiliul stabileste primul proiect de buget cu majoritate calificata si il transmite Parlamentului pana la 5 octombrie. Participa si o delegatie a Parlamentului.

3. Prima lectura a Parlamentului European. Are la dispozitie 45 de zile pentru a-si exprima pozitia. Poate interveni fie cu amendamente pentru cheltuielile neoglibatorii (majoritate calificata), fie cu modificari in cazul cheltuielilor neobligatorii (majoritate simpla).

4. A doua lectura a Consiliului. Are la dispozitie 15 zile. De obicei, in a treia saptamana a lunii noiembrie, Consiliul decide daca accepta amendamentele, le refuza sau le modifica. In jurul datei de 22 noiembrie se retrimit spre Parlament.

5. A doua lectura a Parlamentului si adoptarea bugetului. Are la dispozitie alte 15 zile. Daca PE nu isi exprima pozitia, bugetul se considera adoptat. Daca PE doreste modificarea sau respingerea amendamentelor Consiliului are nevoie de majoritatea voturilor membrilor sai si de trei cincimi din voturile exprimate.

In acest caz, bugetul se declara adoptat de catre Presedintele PE. Cu aceeasi procedura de vot PE poate respinge bugetul in ansamblu. In acest caz, se reia procedura bugetara pe baza unui nou proiect, iar Comunitatea functioneaza pe baza de credite lunare egale cu o doisprezecime din bugetul pentru anul financiar precedent.

Tratatul de la Lisabona va simplifica mult lucrurile

Elimina distinctia dintre cheltuielile obligatorii si neobligatorii, ambele urmand o singura procedura. Va avea loc o singura lectura, mai intai cea a Consiliului pana la 1 octombrie si apoi cea a Parlamentului care are la dispozitie 42 de zile.

In cazul in care PE adopta amendamente la pozitia Consiliului, va fi convocat un omitet de conciliere alcatuit din reprezentantii statelor membre si un numar egal de membri ai PE. Exceptie face cazul in care in termen de 10 zile Consiliul comunica PE faptul ca accepta amendamentele acestuia.

In concluzie, spatiul de negociere al statelor membre este limitat in interiorul Consiliului si la specificul fiecarui obiectiv major, pe baza propunerilor venite de la Comisia Europeana si a dezbaterilor din cadrul Parlamentului European. Pornind de la analiza tuturor statelor membre, Comisia Europeana stabileste criteriile de alocare a fiecarui fond european in parte, fara derapaje permise de la cadrul financiar multianual.

Andreea VASS, consilier al primului ministru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Andreea Vass analiza, #buget comunitar procedura , #buget