Opinii: Vezi bugetul de austeritate adoptat de Marea Britanie

Joi, 24 Iunie 2010, ora 22:12
2406 citiri
Opinii: Vezi bugetul de austeritate adoptat de Marea Britanie

Vezi care sunt masurile recente de austeritate adoptate si sinteza bugetului pe 2011- 2016 in Marea Britanie, pozitia Prim-ministrului David Cameron si alte argumente pro si contra.

Primul Ministru al UK, David Cameron: "Va provoca dezbateri acest Buget? Cu siguranta. Va costa popularitatea coalitiei noastre? Posibil. Este aceasta directia cea buna pentru sanatatea economiei noastre, pentru cei mai saraci ai societatii, pentru viitorul tarii noastre? Cred cu tarie ca da"

Pachetul de masuri prezentat recent de Ministrul de Finante George Osborne are o miza economica si politica majora si reprezinta o schimbare importanta in politicile economice ale Guvernului.

* Ministrul mizeaza mai degraba pe reducerile de cheltuieli publice (32 mld. Lire) si pe economii (11 mld. Lire anual), decat veniturile din cresterea taxelor (8 mld. lire). Se incurajeaza revigorarea economica bazata pe spiritul antreprenorial.

* Estimarile Biroului pentru Responsabilitate Bugetara arata ca in 2010 cresterea economica va fi de 1.2% si de 2.3% in 2011.

I. Masuri bugetare specifice:

a. VENITURI:

* Cresterea TVA de la 17.5% la 20% din ianuarie 2011

o Nu vor fi crescute taxele la alcool, tigari si carburanti

o Venituri preconizate de 13 mld. lire pe an

* Cresterea impozitelor pe castigurile de capital

o Impozitele pe castigurile de capital vor creste la 28% pentru contribuabilii cu cele mai mari rate ale impozitarii

* Taxarea bancilor din ianuarie 2011

o Taxarea tuturor bancilor din UK (inclusiv cele straine) si a institutiilor financiare

o Venituri estimate de 2 mld lire pe an

* Inghetarea timp de 2 ani a taxelor locale (council tax)

* Reduceri de impozite pentru cei mai prost platiti

o 880.000 cetateni, cei mai prost platiti, vor fi scutiti de plata impozitelor, iar contribuabilii care sunt impozitati la nivelul standard vor primi reduceri la plata impozitelor de 200 lire pe an

o Deducerile fiscale se vor elimina pentru familiile care castiga mai mult de 40 000 lire pe an

o Se acorda fonduri suplimentare de 150 lire pe an pentru cele mai sarace familii, prin modificarea deducerilor fiscale oferite acestora

o Ministrul de Finante a afirmat ca acest buget este progresiv si ca cei mai vulnerabili vor plati mai putin decat cei bogati, in sistem invers proportional

o Gospodariile vor pierde anual, in medie, 400 lire:

* cei mai saraci 10% vor pierde 200 lire

* cei mai bogati 1800 lire

b. CHELTUIELI:

* Inghetarea salariilor din sectorul public

o Salariile de peste 21000 lire anual vor fi inghetate timp de 2 ani

o Cei care castiga mai putin de 21000 lire pe an vor primi mariri de salariu in valoare de 250 lire in cei 2 ani

o Pensiile vor fi stabilite in functie de o tripla garantie, data de cea mai mare valoare intre cresterea: incasarilor bugetare sau a preturilor sau cu 2.5% daca dinamicile primelor doua sunt mai mici.

* Inghetarea alocatiilor pentru copii

o Ajutorul financiar pentru copii va fi limitat la primul nou-nascut, iar in familiile mono-parentale, parintele va trebui sa isi caute de lucru cand cel mai mic copil merge la scoala

* Reduceri ale ajutoarelor pentru plata chiriei la locuinte

o Ajutoarele pentru plata chiriei la locuinte vor avea o limita de maxim 400 lire pe saptamana

o Economiile sunt estimate la 1.8 mld lire.

* Reduceri ale indemnizatiilor pentru persoanele cu disabilitati

o Guvernul va introduce o evaluare medicala a ajutoarelor pentru persoanele cu disabilitati si un nou sistem din 2013

* In plus, s-au anuntat si reduceri ale cheltuielilor departamentelor guvernamentale cu 25% de-a lungul a 4 ani, cu exceptia sanatatii si a ajutorului extern.

* Ministrul de Finante a anuntat si inghetarea platilor catre Familia Regala la nivelul de 7.9 mil lire pe an, iar pe viitor acestea vor fi analizate de Biroul National de Audit.

* Eliminarea contributiei la asigurarile nationale pentru companiile care creeaza locuri de munca in afara zonei de sud-est a Angliei

II. Argumente si pozitii in favoarea masurilor bugetare prezentate:

* "Anii de datorii si cheltuieli fac ca aceste masuri sa fie inevitabile" (George Osborne - atac la guvernul laburist care a fost la conducere)

* Aceste actiuni decisive sunt necesare pentru a preveni distrugerea increderii in economie

* Masurile sunt dure, dar corecte

* Masurile se vor aplica intr-un mod corect, astfel ca cei mai bogati vor suporta cel mai mult din povara. Ele vor proteja patura saraca si vulnerabila a populatiei.

* Povara masurilor de austeritate va fi suportata de intreaga populatie, dar intreaga populatie va beneficia de pe urma revigorarii economice datorita promovarii spiritului antreprenorial

* Deciziile au fost dificile dar au fost luate in mod onest si corect

* Directorul General al CBI (Confederation of British Industry) considera ca aceste masuri reprezinta primul pas catre insanatosirea economica a UK

III. Argumente si pozitii contra masurilor bugetare prezentate:

* Din partea partidului laburist, Harriet Harman a afirmat ca masurile vor inabusi cresterea economica si vor lovi puternic in cei mai vulnerabili

* Sindicatele avertizeaza ca sute de mii de locuri de munca se vor pierde in sectorul public, cauzand distrugerea economiilor locale

* Will Hutton (din partea Work Foundation) descrie reducerile ca fiind brutale si pune in discutie aplicabilitatea lor fara distrugerea actualei coalitii (conservatorii si liberal-democratii). Acest Buget ar reprezenta cea mai mare miza post-razboi a Guvernului

* Reducerile cheltuielilor bugetare sunt iresponsabile

* Liberalul-democrat Bob Russell a sugerat ca ar putea vota impotriva adoptarii acestui Buget, deoarece in campanie partidul sau s-a opus cresterilor de TVA

* Dave Prentis, secretar general la UNISON (Uniunea Serviciilor Publice) a acuzat coalitia de la guvernare ca declara razboi serviciilor publice. Angajatii din sectorul public sunt victimele taierilor de locuri de munca si inghetarii salariilor.

Anexa 1. Traducerea notei de fundamentare a Bugetului 2011 - 2016

Bugetul defineste un plan de masuri pentru 5 ani in vederea reconstruirii economiei britanice pe valorile Guvernului: responsabilitate, libertate si corectitudine. Acesta arata modul in care Guvernul va duce la bun sfarsit planul inevitabil de reducere a deficitului intr-un mod care intareste si uneste tara.

Economia UK a devenit dezechilibrata. S-a bazat prea mult pe crestere venita de la un numar limitat de sectoare si regiuni. Depasirea acestor provocari va cere crearea unui nou model de crestere economica bazat pe economisire, investitii si spiritul antreprenorial, in loc de datorii. Bugetul reprezinta primul pas in transformarea economiei si va pregati terenul pentru o crestere sustenabila, bazata pe sectorul privat, si echilibru intre regiuni si industrii.

Acest Buget stabileste actiunile pe care Guvernul le va lua in 3 domenii pentru a reechilibra economia si pentru a furniza conditiile necesare cresterii economice:

A. Reducerea deficitului

B. Spiritul antreprenorial

C. Corectitudine

A. Asumarea responsabilitatii: reducerea deficitului

Cea mai urgenta problema cu care se confrunta UK este implementarea unui plan accelerat pentru reducerea deficitului. Reducerea deficitului este o pre-conditie necesara pentru cresterea economica sustinuta.

Continuarea planurilor de stimulare fiscala existente pune in pericol redresarea economica, data fiind dimensiunea provocarii. Nivelurile inalte ale datoriilor plaseaza, de asemenea, o povara injusta pentru generatiile viitoare.

Pentru prima data, deciziile de politica fiscala ale Guvernului s-au bazat pe estimari independente privind evolutia economiei si a finantelor publice. Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, in previziunile de dinaintea stabilirii Bugetului, a confirmat ca daca nu se iau masuri suplimentare pentru diminuarea deficitului bugetar, atunci:

* Imprumuturile nete din sectorul public ar ramane la 4% PIB in urmatorii 5 ani, dupa o perioada in care s-a situat la 5% PIB timp de 6 ani consecutivi, fara precedent in perioada post-belica;

* Deficitul structural ar fi de 2.8% PIB in 2014-2015, in timp ce deficitul structural curent ar fi de 1.6% PIB, si

* Datoria publica ar creste in 2014-2015 la 74.4% PIB, cheltuielile cu dobanzile ajungand la 67 mld. Lire

In consecinta, Guvernul a stabilit un mandat fiscal pentru a obtine o balanta curenta ajustata ciclic pana la sfarsitul perioadei de programare de 5 ani, adica pana in 2015-2016, durata perioadei de programare bugetara.

In aceste momente in care datoria are un ritm accelerat de crestere, mandatul fiscal va fi suplimentat cu masuri pentru sustinerea unui ritm descrescator al datoriei nete a sectorului public ca procent din PIB in 2015-2016, asigurand astfel revenirea finantelor publice pe o traiectorie sustenabila.

Prin acest Buget se iau masuri urgente pentru reducerea deficitului structural, si anume prin planuri de consolidare suplimentara de 40 mld. Lire pe an pana in 2014-2015. Aceste planuri includ:

* 32 mld. Lire pe an pana in 2014-2015 din reduceri de cheltuieli. Aici sunt incluse deja cele 30 mld. Lire din actualele eforturi de reduceri ale cheltuielilor. Nu se vor lua alte masuri de reducere ale cheltuielilor in afara celor deja anuntate. Se va face o revizuire a cheltuielilor pe 20 octombrie 2010.

* Bugetul anunta economii de 11 mld. Lire utilizati in vederea reformarii bunastarii - aceste economii vor fi utilizate pentru recompensarea muncii si protectia celor mai vulnerabili, inclusiv pentru indexarea beneficiilor cu un Indice al Preturilor de Consum, acordarea de credite fiscale si a pensiilor din sectorul public incepand cu aprilie 2011. Bugetul anunta si inghetarea salariilor din sectorul public timp de 2 ani, cu exceptia celor care castiga mai putin de 21 000 Lire pe an.

* Venituri de 8 mld. Lire pe an din cresterea taxelor. Acestea includ: cresterea TVA la 20%, cresterea ratei standard a impunerii fiscale a asigurarilor la 6% si a celei superioare la 20% (standard and higher rate of Insurance Premium Tax) incepand cu 4 ianuarie 2011.

Pana in 2014-2015, 80% din masurile suplimentare de consolidare stabilite in acest Buget se vor realiza prin reducerile de cheltuieli.

Bugetul prevede o consolidare totala de 113 mld. Lire anual pana in 2014-2015 si de 128 mld. Lire anual pana in 2015-2016, din care 99 mld. Lire anual vin din reducerile de cheltuieli, iar 29 mld. Lire anual din cresterile de taxe. Pana in 2015-2016, 77% din consolidarea totala va fi realizata prin reducerile de cheltuieli.

Ca si rezultat al masurilor adoptate de Guvern, Biroul pentru Responsabilitate Bugetara estimeaza ca:

* Imprumuturile nete din sectorul public se vor reduce cu 1.1% din PIB in 2015-2016;

* Deficitul structural curent va fi eliminat pana in 2014-2015, fiind estimat chiar un surplus de 0.8% PIB in 2015-2016;

* Datoria neta a sectorului public va ajunge la un maxim de 70.3% in 2013-2014, dupa care se va reduce la 67.4% din PIB in 2015-2016.

Rationamentul pe care se bazeaza Biroul pentru Responsabilitate Bugetara este acela ca politicile stabilite in Buget au mai mult de 50% sanse sa realizeze mandatul fiscal al Guvernului si tinta privind datoria. De asemenea, analizele acestui Birou arata ca mandatul fiscal si tinta de datorie vor fi realizate un an mai devreme, si anume in 2014-2015.

Prima sectiune a capitolului 1 descrie sursele de dezechilibru in economia Marii Britanii si dimensiunea provocarilor economice si fiscale cu care se confrunta tara, respectiv masurile fiscale ale Guvernului.

B. Libertate: spiritul antreprenorial

Cea de-a doua componenta pentru reechilibrarea economiei consta in crearea conditiilor pentru antreprenoriat si crestere sustinuta. Sustenabilitatea cresterii trebuie sa fie bazata pe expansiunea sectorului privat, si nu pe sectorul public, iar companiile din toate regiunile si industriile trebuie sa beneficieze de conditiile corecte pentru a putea creste.

Acest Buget prezinta masuri de sprijinire a afacerilor si de restabilire a competitivitatii diminuate a Marii Britanii. Guvernul va oferi companiilor mai multa libertate prin reducerea reglementarilor administrative si fiscale, a ratei de impozitare, in acelasi timp se va concentra pe infrastructura, pe reducerea emisiilor de CO2 si pe dezvoltare regionala.

Bugetul anunta:

* Reducerea ratei de impozitare standard de la 28% la 24% pe parcursul a 4 ani financiari incepand din aprilie 2011, si o reducere a ratelor principale si speciale ale impozitelor percepute pe bunurile de capital la 18%, respectiv 8%, in aprilie 2012;

* Cresterea Garantiilor Financiare pentru Intreprinderi si crearea unui Fond de Crestere a Capitalului;

* Revenirea asupra celui mai daunator efect in cresterea planificata a contributiilor angajatorilor la asigurarile nationale prin cresterea pragului cu 21 lire pe saptamana peste indexarea din aprilie 2011;

* Crearea unui Fond Regional de Crestere in 2011-2012 si 2012-2013 pentru sprijinirea angajarilor si a cresterii - prin acest proiect companiile din zone tinta vor obtine reduceri substantiale privind contributiile angajatorilor la asigurarile nationale.

C. Corectitudine

Abordarea Guvernului reprezinta un angajament fata de corectitudine. Guvernul se va asigura ca fiecare patura a societatii contribuie la reducerea deficitului, si in acelasi timp sprijina pe cei mai vulnerabili, inclusiv copiii si pensionarii. Pe termen lung, Guvernul va incerca sa contruiasca un sistem corect de impozite si beneficii care recompenseaza munca si promoveaza competitivitatea economica.

Bugetul stabileste o viziune pentru remodelarea cadrului de impozitare si de beneficii. Anunta masuri pentru incurajarea oamenilor sa devina personal responsabili pentru actiunile lor prin recompensarea celor care muncesc mult si economisesc in mod responsabil pentru viitor. Concret:

* Ajutorul de stat pentru cei sub 65 ani va creste cu 1000 lire in aprilie 2011, beneficiile fiind limitate exclusiv pentru contribuabilii de la baza. Guvernul estimeaza ca cei 880.000 de contribuabili cu cele mai mici venituri vor fi scutiti de impozite.

* Impozitele pe castigurile de capital vor creste la 28% pentru contribuabilii supra-impozitati (for higher and additional rate taxpayers), iar limita de degrevare pentru intreprinderi va creste la 5 milioane lire.

* Guvernul va introduce o taxa bazata pe bilantul bancilor de la 1 ianuarie 2011 cu scopul de a incuraja bancile sa adopte un profil mai putin riscant de finantare. Guvernul va lua atitudine impotriva bonusurilor inacceptabile acordate de banci.

* Guvernul va lucra in parteneriat cu autoritatile locale pentru a ingheta taxele locale (council tax) in 2011-2012

Parte a reformelor de bunastare de mai sus, Bugetul propune si reforme privind ajutoarele pentru plata chiriei la locuinte, ajutoarele pentru persoanele cu disabilitati si sistemul de deduceri fiscale pentru mai multa corectitudine si pentru a raspunde posibilitatilor financiare actuale. Aceste reforme vor reduce dependenta si vor promova munca.

Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili si care au cea mai mare nevoie de protectie, prin Buget se anunta ca ajutoarele financiare pentru copii vor fi inghetate pentru 3 ani pentru a putea creste semnificativ creditele fiscale pentru copii (Child Tax Credit). De asemenea, pensia de baza de la stat va depinde de o tripla garantie: a incasarilor bugetare, a preturilor sau 2.5%, oricare din ele va fi mai mare, incepand cu aprilie 2011.

Ca si rezultat al masurilor, cei mai bogati vor contribui cel mai mult la reducerea deficitului, iar impactul asupra saraciei copiilor in 2012-2013 este statistic nesemnificativ.

Mai jos este prezentat un rezumat al impactului fiscal al politicilor bugetare stabilite.

Politicile bugetare stabilite, cheltuielile si veniturile Guvernului

Andreea Paul (Vass),

Consilier Personal al Prim-Ministrului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#masuri austeritate Marea Britanie, #siteza buget Marea Britanie, #masuri austeritate David Cameron , #buget