Pambuccian: Bugetul pe 2012 porneste de la o crestere economica estimativa de 2%

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 15:27
1124 citiri
Pambuccian: Bugetul pe 2012 porneste de la o crestere economica estimativa de 2%
Foto: Arhiva

Liderii coalitiei de guvernare au discutat, miercuri, la Palatul Victoria, constructia proiectului bugetului de stat pe anul 2012 pornind de la o estimare de crestere economica de aproximativ 2% pe anul viitor, comunicata de Comisia Europeana, a declarat deputatul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian.

"Deocamdata, avem o estimare a Comisiei Europene, care este de 2%, si avem si estimarea noastra care bate tot pe acolo. Dar sa vedem ce spune si FMI-ul", a spus Pambuccian.

El a aratat ca bugetul pe anul 2012 va fi constituit pornind de la o tinta de deficit care va fi stabilita impreuna cu FMI si CE, precum si de la o prognoza de crestere economica facuta de Romania, impreuna cu cei doi creditori externi.

In context, el a subliniat ca o problema privind bugetul de anul viitor tine de decizia politica de a inchide anumite companii de stat care produc pierderi.

Borbely: Nimeni nu vrea sa avem un buget dezechilibrat

La randul sau, vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a aratat ca liderii coalitiei vor analiza in perioada urmatoare daca va fi posibila indexarea pensiilor si recuperarea unei parti din reducerea salariala suportata de bugetari, pozitia Uniunii fiind pentru masuri prudente, care sa nu indatoreze necontrolat Romania.

"Trebuie sa vedem. Pozitia noastra este clara, in sensul in care in momentul de fata trebuie sa analizam posibilitatile bugetului. Nimeni nu vrea sa avem un buget dezechilibrat si nimeni nu vrea sa indatoreze Romania mai mult, dar vom vedea care sunt posibilitatile", a spus Borbely.

Referitor la salariile bugetarilor, el a aratat ca UDMR doreste majorarea cu un procent care sa poata fi sustinut economic si a subliniat necesitatea ca masurile Guvernului sa obtina sprijin in Parlament, pentru ca, de exemplu, indexarea pensiilor este prevazuta deja prin Legea pensiilor.

"Sunt legi in vigoare, care vor trebui modificate, Legea pensiilor, care e in vigoare. E o problema deschisa, nu am luat o decizie si pozitia noastra este clara ca in limita posibilitatilor sa dam o marire de salariu - putem discuta procentul", a spus Borbely.

La sedinta coalitiei a participat si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precum si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care au dat liderilor politici un mesaj de precautie in abordarea bugetului pe anul viitor.

"A fost o informare prezentata de guvernator si de cei de la Ministerul de Finante. Mesajul a fost de precautie, sa vedem cum putem rezolva situatia nou creata privind ceea ce se intampla in Europa si conditiile mai dificile de a lua imprumuturi. In aceasta situatie, trebuie sa vedem anul viitor cum facem cu deficitul bugetar si cu acele cifre care nu au fost in prima faza analizate", a spus Borbely.

Presedintele Traian Basescu s-a exprimat pentru stabilirea unei tinte de deficit bugetar 'mult sub 3% din PIB", el avansand posibilitatea ca aceasta sa fie de 1,5%-1,7% din PIB in 2012.

"Evident, presedintele are un punct de vedere pe baza analizelor, dar pana la urma coalitia si Guvernul vor decide", a comentat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Liderul UDMR a precizat ca reprezentantii coalitiei ar urma sa se intalneasca si cu delegatia FMI, care desfasoara a treia vizita de evaluare in acordul stand-by cu Romania.

Citește și:
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Bucureștenii vor putea afla în timp real când vine autobuzul în stație. Proiect de peste 5 milioane de euro anunțat de Nicușor Dan
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că 968 de staţii de transport public din Capitală vor avea panouri digitale pe care vor fi afişate informaţii în timp real, referitoare...
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR și Forța Dreptei depun moţiune simplă împotriva lui Bode: ”Plagiatorul nu ţine ritmul nici cu bunul simţ, nici cu nevoile românilor”
USR şi Forţa Dreptei au anunţat luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că depun moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. ”Plagiatorul Bode nu ţine ritmul,...