Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pericolele rectificarii bugetare sau cum se va prabusi economia pana in 2013

Vineri, 24 August 2012, ora 13:01
5808 citiri
Pericolele rectificarii bugetare sau cum se va prabusi economia pana in 2013

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de rectificare bugetara, prin care a renuntat la unele investitii, considerate ineficiente, si a marit cheltuielile sociale. Insa analistii avertizeaza ca daca acest gen de decizii vor continua, economia Romaniei ar putea inregistra derapaje masive.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a renuntat la unele investitii ineficiente si a realocat fonduri pentru cheltuielile sociale, cum ar fi reintregirea salariilor, restituirea sumelor din pensii incasate ilegal, alocarea banilor pentru insotitorii persoanelor cu handicap sau subventii pentru agricultorii afectati de seceta.

"Am aprobat rectificarea bugetara, pornind de la obligatia de a pastra tara noastra intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta in totalitate acordurile si obligatiile pe care Romania le-a avut cu creditorii internationali", a declarat premierul, care a insistat ca au taiat de unde s-au facut investitii total nepotrivite, de exemplu in partii de schi in locuri unde nu ninge sau piscine la sate.

Ce aduce rectificarea bugetara (Video)

Concret, Guvernul a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei la rectificare, dar a redus 2 miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene.

Analistii chestionati de Ziare.com au atras atentia ca acest gen de decizii reprezinta o traditie care a persistat in toate Guvernele din 1990 si pana in prezent.

"Renuntarea la investitii a fost solutia adoptata de toate Guvernele post-decembriste, in momentul in care aveau nevoie de o reechilibrare bugetara, iar efectele acestei decizii s-au vazut in timp, in sensul in care multe investitii nu au fost duse la bun sfarsit, astfel ca s-a ajuns la dublarea sau triplarea costurilor pentru proiectele respective", a precizat analistul Aurelian Dochia.

"Imi este greu sa spun ca faptul ca s-a renuntat la investitii ineficiente pe hartie este un lucru bun, pentru ca inca nu se stie exact de unde au fost facute taierile, insa pentru mine faptul ca se renunta la unele investitii in favoarea cheltuielilor sociale e un semnal de alarma", a explicat acesta.

Claudiu Cazacu de la X-trade Brokers aminteste ca actualul Guvern a lucrat pe propunerile anterioare.

"Din punct de vedere strict economic, realocarea fondurilor inspre cheltuieli din zona de investitii au un efect de stimulare a consumului in detrimentul cresterii viitoare. E nevoie de mai multe detalii privind proiectele la care se renunta. Romania are inca nevoie de investitii masive in multiple sectoare, iar pierderea co-finantarii pentru proiecte cu fonduri europene ar fi un factor negativ pentru potentialul de crestere pe termen lung", a sustinut brokerul.

Ce este mai bine pentru economie: stimularea consumului sau cresterea investitiilor?

Reintregirea salariilor va duce la o crestere a consumului, insa aceasta va fi una artificiala si nu va avea efecte pozitive in economie, pe termen lung.

Aurelian Dochia prezinta un scenariu sumbru, in cazul in care in tara noastra nu s-ar mai face deloc investitii, in perioada urmatoare.

"Noi putem sa renuntam la orice investitii si sa marim consumul, insa in a doua parte a anului 2013, Romania se va prabusi, din cauza ca intreaga baza materiala pe care se face productia nu mai exista. Nu se poate sa gandim in felul asta. Trebuie sa existe un echilibru intre consum si investitii. Fara investiti nu putem nici macar sa sustinem consumul la nivelul actual", a avertizat analistul.

De asemenea, el a precizat ca banii in plus pe care ii vor primi romanii ar putea sa nu ajunga in piata, ci ori sa fie utilizati pentru plata unor datorii, ori sa fie economisiti.

Claudiu Cazacu explica cum se va anula puterea de cumparare a romanilor, cu toate ca vor avea un salariu mai mare.

"Banii vor stimula consumul, insa majorarea unor preturi, incertitudinea perspectivelor economice si volumul limitat al majorarii veniturilor vor diminua puternic efectul", a aratat acesta.

Analistul Ilie Serbanescu a atras atentia asupra faptului ca un consum ridicat determina adancirea unor dezechilibre economice, adica marirea importurilor si deteriorarea deficitului de cont curent, pentru care nu exista suficiente surse de finantare, avand in vedere prabusirea investitiilor straine si esecul atragerii fondurilor europene.

"Reintregrirea salariilor stimuleaza consumul, dar eu nu am spus ca este un lucru bun. Nefericirea acestui lucru nu este faptul ca nu mai facem programul de investitii, ci ca trebuie sa adoptam masuri de sugrumare a consumului.

Cea mai mare problema a economiei este modelul, adica ponderea prea mare a consumului in PIB. Daca nu creste consumul, nu creste PIB-ul. Insa daca creste consumul, atunci se adancesc dezechilibrele impotriva carora luptam", a conchis analistul.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#pericole rectificare bugetara, #efecte crestere consum, #Ponta rectificare bugetara, #rectificare bugetara scadere investitii , #buget