PNL: Oare va publica Teodorovici executia bugetara pe primul trimestru? Din informatiile noastre, veniturile sunt mai mici cu 3,5 miliarde de lei fata de prognoza

Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 15:44
2445 citiri
PNL: Oare va publica Teodorovici executia bugetara pe primul trimestru? Din informatiile noastre, veniturile sunt mai mici cu 3,5 miliarde de lei fata de prognoza

Veniturile la buget dupa primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei fata de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018, afirma Raluca Turcan, prim vicepresedinte PNL.

Aceasta il critica pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, ca nu publica datele privind executia bugetara.

"Va publica oare Ministerul Finantelor astazi executia bugetara pentru primul trimestru? Pe data de 25 a fiecarei luni, Ministerul Finantelor Publice ne-a obisnuit sa publice datele privind executia bugetara. In lunile ianuarie si februarie din 2018, domnul Teodorovici a inceput sa se abata de la aceasta regula si sa intarzie publicarea datelor bugetare. Oare de ce?

Din informatiile noastre veniturile la buget dupa primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei fata de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018. Astfel, incasarile bugetare din TVA sunt mai mici -1,3 miliarde lei si cele din accize sunt sub estimari cu -850 de milioane lei", afirma Raluca Turcan intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

Prim-vicepresedintele PNL mai afirma ca, desi Teodorovici le-a spus oficialilor FMI ca veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criza, nu a aratat cifrele.

"Domnul Teodorovici s-a laudat in fata FMI ca veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criza. Ar fi foarte bine sa fie asa, dar vrem sa vedem si noi cifrele!

Sa speram ca domnul Teodorovici nu va manipula si nu va mai compara veniturile din anul 2018 cu cele din 2017, pentru a demonstra fostilor ministri ai Finantelor de la PSD ca domnia sa are performante mai bune decat Viorel Stefan si Ionut Misa!", subliniaza Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, daca ministrul de Finante va compara veniturile din 2018 cu ceea ce Guvernul s-a obligat sa realizeze in acest an, se va vedea ca majorarea accizei a fost inutila si ca proiectul privind viitorul Pilonului II este justificat de lipsa banilor la buget pentru majorarea pensiilor.

"Domnul Teodorovici sa compare veniturile din 2018 cu ceea ce s-a obligat Guvernul PSD-ALDE sa realizeze in anul 2018! Asa se va vedea cel mai bine inutilitatea majorarii accizei, faptul ca Split TVA nu a adus bani suplimentari la buget si ca proiectul de confiscare a banilor din Pilonul 2 este justificat de lipsa banilor la buget pentru majorarea pensiilor.

Daca domnul Teodorovici are datele despre buget si ar trebui sa le aiba, nu ar fi corect ca ele sa fie cunoscute si de catre contribuabili? Ori le va mai tine la dospit pana vor da bine?

Daca domnul Teodorovici nu a renuntat la principiile pe care le avea cand era doar parlamentar, atunci sa sustina proiectele PNL privind eliminarea Split TVA, cresterea contributiilor la Pilonul 2 si eliminarea supra-accizei la carburanti", mai afirma Raluca Turcan.

Saptamana trecuta, ministrul de Finante a mers la Washington sa dea asigurari ca economia Romaniei merge bine si nu sunt probleme.

Eugen Teodorovici i-a transmis sefului FMI, Pul Thomsen, la Reuniunea de Primavara a Grupului Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, ca masurile luate in acest an de Guvern vor asigura o crestere economica sustenabila pentru 2018 si pentru anii urmatori.

"Romania merge in directia buna, reluandu-si cresterea economica sustenabila bazata pe investitii. Dinamica veniturilor bugetare din trimestrul I 2018 este superioara dinamicii anuale prognozate pentru produsul intern brut (11,4% comparativ cu 7,9%, crestere nominala a PIB) fiind, cu exceptia celei inregistrate in trimestrul I 2015, cea mai ridicata post criza", i-a spus Teodorovici lui Thomsen.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com