Ponta prezinta bugetul pe 2015 in Parlament: Un moment al adevarului este...

Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 13:14
4413 citiri
Ponta prezinta bugetul pe 2015 in Parlament: Un moment al adevarului este...

Premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, cele mai importante aspecte regasite in proiectul de buget pe 2015, in plenul celor doua Camere reunite ale Parlamentului.

El a amintit ca masurile de crestere economica si creare de locuri de munca se vor aplica si anul viitor, enumerand reducerea CAS cu 5% si scutirea impozitului pe profitul reinvestit.

Seful Guvernului a dat asigurari ca acestea sunt acoperite.

Bugetul de stat pe 2015, adoptat de comisii, dupa trei zile de dezbateri

"Inca un moment al adevarului e cel legat de taierea investitiilor, e o mantra pe care o auzim foarte des, inclusiv in aceste zile. 35 miliarde de lei in 2014 si 44 de miliarde de lei in 2015, e vorba de o crestere de 9 miliarde de lei. Vreau sa asigur toti beneficiarii ca in proiectul de buget sunt prevazuti - si comisiile de specialitate eu votat, cred, in unanimitate - alocarile privind fondurile europene", a sustinut Ponta.

Mai mult, el a spus ca masura de reducere a TVA la pachetele all-inclusive a fost ceruta de jucatorii din industrie si va ajuta Romania sa fie competitiva cu statele din regiune.

"In urma executiei bugetare, nu mai avem arierate la nivel central si local si e prevazuta anull viitor continuarea proiectelor prevazute in Programul National de Dezvoltare Locala", a adaugat Ponta.

"Un element esential pentru incheierea anului 2014 in parametrii conveniti il constitutie incasarile suplimentare din combaterea evaziunii fiscale si reducerea cazurilor de insolventa, folosita mult timp - si in continuare, din pacate - ca o forma de evaziune fiscala legala de companii extrem de cunoscute, din multe domenii, care au datorii catre buget. Insolventele ar putea sa acopere un sfert din bugetul nostru pe anul viitor. Toate acestea ne-au adus 2 miliarde de euro incasari suplimentare in 2014", a punctat Ponta.

Fara pomeni electorale

Premierul a amintit de datele Statisticii referitoare la somaj. In trimestrul al treilea, indicele a fost de 6,5%, in scadere cu 0,2% fata de trimestrul anterior, iar seful Guvernului a sustinut ca trebuie mentinuta aceasta tendinta, deoarece e nevoie de creare de locuri de munca.

Pe de alta parte, el a reiterat ideea ca reducerea TVA la alimente va putea avea loc pana in 2016.

"Bugetul pe care il aveti pe masa prevede masuri sociale pentru a pastra un echilibru social de succes. Prin votul cvasiunanim pentru bugetul asigurarilor sociale putem sa punem punct unei formule intalnite destul de des - pomeni electorale

Prin votul colegilor, de la Putere si Opozitie, rezulta ca n-a fost vorba de nicio pomana electroala, pentru ca exista acoperire pentru marirea pensiilor, dublarea alocatiilor si indexarea cu 16% a indemnizatiilor pentru persoane cu dizabilitati. Insa aceste mariri nu satisfac necesitatile pentru un trai decent, ci doar un mic sprijin", a completat Ponta, care a amintit si de banii in plus pe care ii vor primi angajatii din Educatie si Sanatate.

Cand ar putea fi adoptat in Parlament bugetul pe 2015

Comisiile de buget-finante din Camera Deputatilor si Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar doua voturi "impotriva" si o abtinere, cu unele amendamente, dupa trei zile de dezbateri.

Votul final ar putea avea loc duminica, in aceeasi zi cu depunerea juramantului in fata Legislativului de catre noul presedinte ale Romaniei, Klaus Iohannis.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii