Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala - Germania se orienteaza spre scaderea cheltuielilor

Luni, 05 Iulie 2010, ora 09:45
2067 citiri
Presa internationala - Germania se orienteaza spre scaderea cheltuielilor

Cabinetul Germaniei urmeaza sa aprobe saptamana aceasta bugetul pentru 2011, care face parte din programul de patru ani de reducere a cheltuielilor publice, program menit sa serveasca drept model pentru alte guverne europene fara sa puna in pericol refacerea economica robusta a tarii.

Documentele in care se sintetizeaza liniile acestui buget, facute publice de catre Berlin duminica, indica o curbare a cheltuielilor - in defavoarea cresterii taxelor. Programul de economisire in valoare de 80 de miliarde de euro va diferi fundamental fata de masurile fiscale anterioare, oferind "pobilitati de crestere considerabil mai bune", informeaza Financial Times.

Intentia acestor comentarii pare a fi sa linisteasca criticile internationale care vizeaza faptul ca austeritatea fiscala a Germaniei va afecta perspectivele de crestere ale Europei.

Economia Germaniei se bucura de o crestere bazata pe industrie, cu ingineri ce angajeaza muncitori si niveluri de productie similare celor anterioare crizei.

Cresterea peste asteptari si scaderea somajului a usurat mult incercarile Germaniei de a-si reduce deficitul din sectorul public.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a incercat duminica sa mareasca increderea investitorilor in perspectivele economice globale. Acesta a spus: "Este clar ca experimentam o refacere economica confirmata, nu doar in economiile emergente, dar si in lumea industrializata".

Trichet a sustinut de asemenea masurile fiscale adoptate de guvernele europene. Acesta a explicat la Rencontres economiques, o conferinta internationala anuala a economistilor: "Trebuie sa refacem increderea, iar aceasta inseamna sa avem politici bugetare care sunt balansate si sustenabile din punctul oricui de vedere". Insa cu mentinerea unor reforme structurale economice "absolut fundamentale".

Comentariile sale optimiste au survenit pe fondul pierderii puterii refacerii economiei globale, cu cresterea productiei plafonata in China si in alte parti ale lumii.

Consilidarea fiscala a Germaniei coincide cu ingrijorarile internationale. Insa in documentul de sintetizare a bugetului se arata ca dintre cei 11.2 miliarde de euro din economii care urmeaza sa fie obtinuti anul viitor, peste jumatate din acestia vor proveni din reducerea cheltuielilor. Similar se va intampla si in 2012. Ca atare, pachetul "va diferi fundamental fata de eforturile de consolidare anterioare", evitand astfel o crestere a taxelor si fiscalitatii.

Cea mai mare reducere de anul viitor va cadea pe Ministerul Muncii, unde cheltuielile vor scadea cu 8%, dar si in transporturi unde scaderea va fi de 5%. Pe de alta parte, cheltuielile in educatie si cercetare vor creste cu peste 7 procente - fapt consistent cu intentia cancelarului Germaniei de a proteja educatia si cercetarea fata de masurile de austeritate.

Cheltuielile guvernamentale globale vor scadea cu 3,8 procente in 2011, cu mici reduceri in anii urmatori, pana la alegerile federale din 2013.

Berlinul spera de asemenea sa obtina 2 miliarde de euro pe an din taxarea tranzactiilor din pietele financiare. Aceasta masura ar putea depinde insa de acordul cu partenerii europeni pentru o masura extinsa la nivelul intregii Uniuni.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza Europa, #criza globala, #economia Germaniei, #reduceri bugetare Germania , #buget