Primarii din Asociatia "Moldova se dezvolta", despre bugetul pe 2019: Va saraci autoritatile locale

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 18:32
2461 citiri
Primarii din Asociatia "Moldova se dezvolta", despre bugetul pe 2019: Va saraci autoritatile locale
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarii celor sapte municipii fondatoare ale Asociatiei "Moldova se dezvolta" cer Guvernului si Parlamentului sa manifeste responsabilitate si respect fata de regiunea de nord-est si sa includa alocarile financiare necesare in legea bugetului.

Primarii din Asociatia "Moldova se dezvolta" fac apel la ceilalti primari de orase si comune, la presedintii de consilii judetene si, mai ales, la parlamentarii din regiune sa puna presiune pe Guvern si sa amendeze proiectul Legii bugetului de stat.

Primarii Catalin Flutur (Botosani), Mihaita Negura (Campulung Moldovenesc), Mihai Chirica (Iasi), Dragos Chitic (Piatra Neamt), Lucian Micu (Roman), Ion Lungu (Suceava) si Ilie Bonches (Vatra Dornei) atrag atentia, intr-un comunicat de presa, ca, in actuala sa forma, Legea bugetului genereaza subdezvoltare economica si inechitati sociale la nivel national si adancesc si mai mult decalajele economice dintre regiunea Nord - Est si celelalte regiuni ale tarii.

Cei sapte edili se arata revoltati ca proiectul Legii bugetului nu prevede nicio alocare financiara pentru cel mai important proiect al regiunii, Autostrada A8 Ungheni - Iasi - Targu Mures, in conditiile in care "acest obiectiv a fost nu doar promis de liderii coalitiei de guvernare, ci asumat printr-o lege votata in Parlament si promulgata de Presedintele Romaniei".

Primarii atrag atentia ca fara finantare sunt si alte proiecte majore de infrastructura cu importanta regionala si nationala, precum Autostrada A7, care sa lege Moldova de Bucuresti, construirea soselelor de centura ale oraselor asociate, interconectarea cu retelele de transport european, inclusiv spre Ucraina si Moldova, sau modernizarea transportului feroviar.

Totodata, primarii din Asociatia "Moldova se dezvolta" arata ca alocarile financiare prevazute in proiectul Legii bugetului vor saraci bugetele autoritatilor locale, care "se vor vedea inevitabil in situatia de a nu mai putea sustine investitii atat de necesare si cerute de comunitatile locale".

"In aceste conditii, primarii din Asociatia 'Moldova se dezvolta' fac apel la ceilalti primari de orase si comune, la presedintii de consilii judetene si, mai ales, la parlamentarii din regiune sa puna presiune pe Guvern si sa amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019", mai sustin cei sapte edili de municipii din Moldova.

Acordul - cadru de infiintare a Asociatiei "Moldova se dezvolta" a fost semnat de catre cei sapte primari pe 17 decembrie 2018, la Suceava.

Vezi si Doi parlamentari PSD avertizeaza ca nu vor vota bugetul daca nu sunt prevazuti suficienti bani pentru judetul Iasi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#primari proiect buget 2019 , #buget