Ziare.com

Proiectul de buget pe 2020 e construit pe o crestere economica de 4,1% si un deficit de 3,59%

Marti, 17 Decembrie 2019, ora 07:47

   

Proiectul de buget pe 2020 e construit pe o crestere economica de 4,1% si un deficit de 3,59%
Proiectul de buget pe anul 2020 este construit pe o crestere economica de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% si o rata medie a inflatiei de 3,1%, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2020 si proiectia acesteia pe anii 2021-2023 publicat marti dimineata pe site-ul Ministerului Finatelor Publice.

Veniturile prevazute pentru 2020 sunt de 360,149 miliarde de lei, cu o pondere in PIB de 31,89%, iar cheltuielile sunt estimate la 400,694 miliarde de lei, respectiv 35,48% din PIB.

Tinta de deficit bugetar cash pe anul 2020 este estimata la 3,59% din PIB (40,545 miliarde de lei), iar deficitul ESA la 3,58% din PIB, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2023 la 1,94% din PIB, incadrandu-se astfel in prevederile regulamentelor europene.

Deficitul de cont curent este prognozat la 10,6 miliarde de euro in anul 2020, avand o pondere in PIB in scadere fata de anul precedent, respectiv de 4,5%, cu un deficit al balantei de bunuri de 7,7% din PIB.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Produsul intern brut in preturi curente este estimat la 1.129,2 miliarde de lei pentru 2020, in crestere fata de 1.040,8 miliarde de lei - valoare raportata pentru acest an.

"Investitiile constituie motorul cresterii economice si al crearii de locuri de munca, cu efect multiplicator si aport direct la formarea bruta de capital fix. Pentru anul 2020 investitiile sunt estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde lei ca in anul 2019", se arata in proiect.

Castigul salarial mediu brut are o valoare de 5.429 de lei in 2020, iar cel net de 3.324 de lei. Rata somajului in 2020 este estimata la 3%, fata de 3,2% in 2019, iar numarul somerilor la 275.000.

Se asteapta o majorare a numarului de salariati de 1,9%, concomitent cu reducerea ratei somajului inregistrat la 3,0% la sfarsitul anului 2020.

Pentru anul 2020, se estimeaza ca inflatia se va reduce atat ca medie anuala pana la 3,1%, cat si la sfarsitul anului pana la 3,0%.

Masurile care au stat la baza constructiei bugetare pe orizontul 2020-2023 au fost:
  • eliminarea mecanismului platii defalcate a TVA in vederea compatibilizarii cu acquis-ul comunitar in domeniu;
  • executarea silita a sumelor existente in contul de TVA se va aplica in mod corespunzator de catre institutiile de credit, in limita sumei totale a obligatiilor bugetare, astfel cum aceasta este individualizata in adresa de infiintare a popririi.


De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2020, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora, prevazute in anexa IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se mentin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.

Astfel, valoarea indemnizatiei de hrana se mentine la nivelul din anul 2019, iar incepand cu luna ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizatiei de merit se mentine la nivelul de 6.240 lei, se mentioneaza in proiect.

"Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate", se arata in documentul MFP.

In 2020 se va asigura 2% din PIB pentru Aparare.

Potrivit MFP, in acest context se impune o constructie bugetara responsabila si credibila si evitarea politicilor prociclice, crearea de spatiul fiscal, vital in economii emergente in vremuri cu incertitudini mari si piete financiare usor schimbatoare, argumente pentru evitarea deteriorarii stabilitatii financiare, a evaluarii riscului suveran, a finantarii si dinamicii economiei si pentru sustinerea din partea mediului de afaceri si a partenerilor externi.

"Masurile care stau la baza constructiei bugetare pe anul 2020 si perspectiva 2021-2022, precum si evolutia descendenta a deficitului bugetar pe termen mediu indica tendinta clara de eliminare graduala a politicii fiscale pro-ciclice, anul 2020 fiind primul pas pentru revenirea la tinta de deficit bugetar sub 3% din PIB prevazut in Tratatul de la Maastricht", se mai precizeaza in document.

Guvernul isi asuma raspunderea pe buget, pe 23 decembrie: Ingheata indemnizatiile demnitarilor si reduce subventia pentru partide


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre proiect buget 2020
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1051 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hai cu propaganda neamule ...

Doamne, ce frumos o să fie!

 

Astept cu nerabdare sa vad cum arata viitorul buget .

Pana nu-l vad in totalitatea desfasurarii lui nu ma pot

pronunta.

 

Așa ceva ...

Cat a fost PSD-ul la guvernare, toată propaganda dementă iohannisto-penelisto-sereisto-sorsistă a fost concentrată pe deficit: bă, ăștia, să investiți in invățămant, educație, infrastructură, să dați și pentru armată cei 2%, să nu ridicați inflația, să faceți creștere economică "sustenabilă", dar să nu luați impozite și taxe de la bănci și multinaționale și nici să vă imprumutați, că, dacă depășiți deficitul vă belim, scoatem armata de #rezist in stradă să vă dea foc! Cu Juncker și Timmermans, Merkel și toți acoliții lor in frunte cu Iohannis și pițipoancele de la PNL și USR isterizand populația, că vine apocalipsa dacă...
Ei, bine, de două luni, Iohannis și PNL-ul AU VOIE! Nu mai e nicio crimă. Au plătit băieții tainul și pot merge cu deficit peste 4%, iar la anul deficitul excesiv este introdus și in legea bugetului pe față. Mai mult, nimeni n-a mai comentat că Puie Mațu a făcut imprumuturi uriașe de la bănci, la dobanzi foarte mari in cateva zile cat a făcut ciuma roșie intr-un an, indatorand statul și populația, că indatorarea Romaniei va crește in anul viitor cu peste 5%, ceea ce este enorm! Acum ei, Iohannis și PNL nu mai "vand viitorul copiilor noștri"! Comisia Europeană E DE ACORD!

Foarte simplu

Cei din PNL si presedintele Iohannis au mers la Bruxelles si au prezentat pe larg masurile antiromanesti luate de mafia PSD si de ce in urmatorii ani deficitul va fi mai mare decat cel impus de UE ! Se pare ca UE a fost de acord sa nu impuna Romaniei amenzi pentru depasirea deficitului, insa Romania va fi monitorizata de catre UE pana cand deficitul va intra sub 3 % !
Mafiotii PSD, prin mesajele transmise si masurile luate in Romania, au devenit persona non grata la Bruxelles si nu vor putea sa aiba o discutie normala cu oficialii de la Bruxelles mult timp de acum inainte !

Cat e alocat invatamantului?

De la asta pleaca bunastarea sau mocirla pe durata medie si lunga a romanilor.

 

Te inseli!

Nu alocarile dau bunastare pe termnen lung, ci confiscarile. Cat luam de la corupti si cum dam pedepse ca sa eradicam coruptia, hotia, minciuna si plagiatul. Si cat de repede ii neutralizam.
Intai sa reparam moral peste tot, apoi dam banii. Altfel, patim la fel ca la medici: dam lefuri mari si ei tot iau spaga. Ba am auzit ca s-a ajuns si mai rau: evita sa mai trateze cazurile grave, ca isi permit acum selectia pacientilor. Sau ca in cazul judecatorilor, care se pensioneaza dupa 6 luni, doar ca sa "inhate", sau ca-n primarii, sa-ti inchida ghiseul in nas, pe bani multi...
Tu vrei acum sa dam si la profesori, ca sa avem analfabeti si mai si?

Foarte simplu

Romania mosteneste dezastrul economic lasat de mafia PSD: in proiectul de buget 2020 două treimi din venituri merg in cheltuielile cu pensiile si salariile !

 

Foarte simplu

Metoda clasica a ciumei rosii, peste tot in lume, din Venezuela pana-n Romania: "Dupa noi, potopul!".
Mafiotii PSD au tupeu de borfas sa mai faca scandal pe buget dupa ce stiu ce dezastru au lasat in urma !
Mfia PSD trebuie sa dispara de pe scena politica a Romaniei si romanii au sansa sa faca acest lucru anul viitor !

https://youtu.be/2bEZi4CwVuA

 

Ce se mai intampla prin Europa !

Fondul suveran de pensii al Norvegiei a ajuns aproape cat PIB-ul Spaniei. A depăsit ca valoare un trilion de dolari!
Dupa 30 de ani de guvernari controlate de mafia PSD Romania nu stie daca va mai putea suporta pensiile dupa anul 2025 !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor