Ziare.com

Rectificarea bugetara: Cine castiga, cine pierde si unde se duc banii

de Constantin Pescaru
Marti, 28 August 2012, ora 12:55

   

Rectificarea bugetara: Cine castiga, cine pierde si unde se duc banii
Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul sau a lucrat pe un buget conceput gresit de catre cel anterior si ca rectificarea a favorizat cheltuielile sociale, in detrimentul investitiilor.

Executivul a taiat doua miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene si a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei.

De altfel, 8 din cele 17 ministere ale Cabinetului Ponta au primit bani in plus, in urma rectificarii bugetare, iar Agricultura a avut cel mai mult de castigat, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

Inca de cand a fost aprobata rectificarea bugetara, premierul a anuntat ca ministerul condus de Daniel Constantin va primi cei mai multi bani, deoarece acest sector a fost extrem de mult afectat de seceta.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, Ponta a mai precizat ca veniturile obtinute in plus la buget vor fi alocate din toamna tot pentru aceasta institutie.

"Toate resursele pe care le vom mai avea sa le indreptam catre agricultura, sectorul cel mai lovit in acest an, mai ales de conditiile naturale. Orice leu in plus care vine la buget va merge acolo, pentru a ajuta un sector fundamental al economiei si al vietii romanilor", a afirmat atunci Ponta.

Seceta a afectat 3,7 milioane de hectare (peste 37% din suprafata agricola), iar din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna lui 2011, circa 30,5% a fost compromisa.

In consecinta, dupa rectificare, bugetul Ministerul Agriculturii a fost suplimentat cu peste 1,3 miliarde de lei, ajungand la 16,395 miliarde de lei.

Ponta vrea sa ii dea mai multi bani lui Constantin - Ce s-a discutat despre rectificarea bugetara

Potrivit lui Constantin, acesti bani vor fi folositi pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta, care vor primi un ajutor de minimis de 100 lei pe hectar. Acesta va fi acordat pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, incepand din noiembrie.

Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, bugetul MADR a fost reorganizat, astfel ca proiectele finantate din fondurile europene au castigat inca 1,4 miliarde de lei. In schimb, Constantin a facut mai multe taieri semnificative, de la bunuri si servicii (-20,3 milioane de lei) sau de la cheltuielile de capital (-12,8 milioane de lei), de exemplu.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a primit aproape 400 de milioane de lei in plus, bugetul ajungand la 8,723 miliarde de lei. O mare parte din suma suplimentara va merge la cheltuielile de personal (281 milioane de lei). Ponta a anuntat ca se va face angajarea in cadrul MAI si a institutiilor adiacente a promotiilor din 2010 si 2011 din scolile de profil.

Ce aduce rectificarea bugetara (Video)

Si Ministerul Justitiei a beneficiat de pe urma rectificarii bugetare, primind 135 milioane de lei, bugetul acestuia fiind, in prezent, de 2,31 miliarde de lei. Ponta anuntat ca vor fi angajati anul acesta un numar de 564 judecatori si grefieri, magistrati si personaj auxiliar.

Ministerul Apararii Nationale a primit in plus 90 milioane de lei, tot pentru cheltuieli de personal, bugetul ajungand la 5,197 miliarde de lei.

Alte ministere care si-au suplimentat bugetul au fost cel al Educatiei (32,6 milioane de lei), cel Public (18,3 milioane de lei), al Sanatatii (8,7 milioane de lei) si al Comunicatiilor (3,5 milioane de lei).

De unde s-a taiat

Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a suferit cel mai mult de pe urma rectificarii bugetare.

La sfarsitul lui 2011, Guvernul PDL-ist condus de Emil Boc a prevazut cel mai mare buget al acestui minister din ultimii 20 de ani, adica 14,767 miliarde de lei. Rectificarea a adus o reducere de 1,25 miliarde de lei, proiectele finantate din fondurile nerambursabile fiind cele mai afectate, unde scaderea a fost de putin peste un miliard de lei.

Astfel, finantarea programelor din Fondul European de Dezoltare Regionala (FEDR) a fost redusa cu 521,5 milioane lei, la 1,19 miliarde lei, iar cea alocata programelor din Fondul de Coeziune(FC) a scazut cu 395,5 milioane lei, la 3,35 miliarde lei.

Totodata, sumele pentru asistenta tehnica in cadrul programelor operationale, altele decat Programul Operational Asistenta Tehnica, au fost reduse de la 97 milioane lei la 25,5 milioane lei.

Daca pentru intretinerea infrastructurii rutiere, bugetul a crescut cu 21 milioane lei, la 429,4 milioane lei, suma alocata dezvoltarii infrastructurii rutiere a fost diminuata cu 105,2 milioane lei, la 62,7 milioane lei.

Investitiile agentilor economici cu capital de stat au fost reduse cu 68,1 milioane lei, la 1,57 miliarde lei, iar cheltuielile neeligibile ISPA au scazut cu 60,7 milioane lei, la 805,9 milioane lei.

Cheltuielile cu bunurile si serviciile au fost diminuate cu 809.000 lei, la 8,37 milioane lei, iar cele de personal au fost micsorate cu 1,68 milioane lei, la 20,2 milioane lei.

Si bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost redus in urma rectificarii cu mai mult de 200 milioane de lei, ajungand la 2,332 miliarde de lei, insa institutia a dat asigurari ca ajustarea nu va afecta finantarea unor programe prioritare, precum locuintele ANL, reabilitarea termica si lucrarile de apa-canal.

Bugetul Ministerului Turismului a fost taiat drastic - proiectele nu vor suferi

Celelalte ministere de la care s-au luat bani au fost cel al Muncii (-513,7 milioane de lei), al Mediului (-247,5 milioane de lei), al Finantelor Publice (-41,2 milioane de lei), al Economiei (-30,9 milioane de lei), al Afacerilor Externe (-16,1 milioane de lei), al Culturii (-2 milioane de lei) si al Afacerilor Europene (-0,9 milioane d elei).

Ponta a luat bani de la Administratia Prezidentiala si i-a dat Academiei Romane

Rectificarea a diminuat bugetul si altor institutii de stat, precum Administratia Prezidentiala (-2,66 milioane de lei), Senat (-0,37 milioane de lei), Camera Deputatilor (-6,67 milioane de lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (-1,04 milioane de lei) sau Institutul Cultural Roman (-14,56 milioane de lei).

Acesti bani au fost realocati altor institutii, precum Academia Romana (13,43 milioane de lei) sau Consiliul Concurentei (1,89 milioane de lei). In plus, au avut de castigat si Serviciul Roman de Informatii (21 milioane de lei), Avocatul Poporului (0,48 milioane de lei), Serviciul de Informatii Externe (2,3 milioane de lei).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3714 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In sfarsit un guvern care da bani in plus la educatie si sanatate

Boc si au lui ne-au obisnuit numai sa taie. E drept ca un popor schilod si imbecilizat e mai usor de pacalit... asa ca ii inteleg

 

s-o crezi tu!

asta e un guvern care ia bani de la investitii in infrastructura si ii arunca la clientela, in stilul pur demagogic, populist cu care ne-a obisnuit. Aceasta alianta socialista nu urmareste dezvoltarea tarii, ci subjugarea electoratului. In atatia ani de guvernare PDSR nu am vazut facandu-se nimic in Romania, absolut nimic. Eu platesc impozite si contributii si nu beneficiez de aproape nimic. In schimb vad sute de mii de bugetari platiti degeaba ( pacat de cei care intr-adevar muncesc), nu vad o logica in ceea ce face acest guvern, care de fapt nu face nimic. Aceasta alianta socialista nu va aduce nimic bun Romaniei

Bucura-te

ca in cazul tau doctorii sunt platiti degeaba. inca. cit despre profesori, in mod evident au fost platiti degeaba. nu te-au ajutat cu nimic.

"cetatene turmentat"

Daca m-as fi referit la toti bugetarii, as fi spus 1.25 milioane. Eu m-am referit la cateva sute de mii care stau si nu fac nimic, vorbesc nu din folclor, ci din cazuri concrete. Primarii, consilii locale si judetene, descentralizatele,etc, institutii care mustesc de putori care risipesc banii nostri. Nu ii bagatelizez pe cei care isi fac meseria corect, ba din contra, au tot respectul meu, indiferent de domeniul in care activeaza. Dar cand stai ca trantorul pe banii comunitatii, atunci consider ca statul ma fura, pentru ca in loc sa faca ceva pentru cei care platesc contributii si taxe, ei isi platesc electoratul

 

Desigur, este nevoie de restructurarea...

... si reorganizarea institutiilor. Si primul pas ar fi un Parlament unicameral cu 300 de deputati. Apoi micsorarea numarului de consilieri locali si judeteni, cu cat sunt mai multi, cu atat se fura mai mult.
Din pacate, restructurarea institutiilor administrative ale statului nu se poate face fara modificari importante in legislatie, o sistematizare, organizare si informatizare eficiente. Cu legislatia actuala extrem de stufoasa si incalcita, cu multe spete, tipuri de taxe si impozite, exceptii peste exceptii (probabil intentionat mentinute) este greu de facut restructurari de personal. Dar ele sunt strict necesare.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor