Rectificarea bugetara: "Pozitiva" sau "negativa" e, de fapt, negativa pentru noi

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 08:24
5105 citiri
Rectificarea bugetara: "Pozitiva" sau "negativa" e, de fapt, negativa pentru noi

Rectificarea bugetului 2017 a ajuns prilej de bancuri, pe sistemul rabinului care le da dreptate si guvernantilor care spun ca e pozitiva, si liberalilor care afirma raspicat ca e negativa si celor care observa ca nu se poate sa fie simultan pozitiva si negativa.

Ceea ce, daca facem abstractie de faptul ca intotdeauna politicienii au dreptate pentru ca de aceea au fost alesi de popor, merita o explicatie.

Pentru aceasta ne vom cere scuze anticipat celor traiesc (altminteri foarte bine) din aburirea populatiei, nefamiliarizata cu meandrele concretului financiar al statului, si vom intreprinde o tentativa de a explica ce se intampla, plecand de la premiza ca oamenii pot sa priceapa daca li se ofera elementele necesare pentru a intelege.

"Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine astfel la 2,96% din PIB potrivit metodologiei cash", a declarat ministrul de Finante, Ionut Misa, la inceputul sedintei de Guvern.

Ergo, daca ar fi sa judecam precum politia rutiera, care nu interpreteaza legea ci o aplica din boscheti strict in litera ei, daca veniturile Bugetului General Consolidat (pentru ca acesta este, de fapt reperul luat in calcul si in fata institutiilor internationale) cresc fata de prevederile initiale iar cheltuielile cresc si mai mult, rectificarea e pozitiva.

Cat de pozitiva? Pai, daca se majoreaza prevederile initiale la venituri de 254.717 milioane lei pana la 255.778 milioane lei se opereaza cu o crestere de 0,4%. La cheltuieli, de la 278.817 milioane lei initial, se ajunge la 280.522 milioane lei, adica o majorare de 0,6% care pastreaza la limita deficitul de 2,96% din PIB dar adauga un plus de 644,5 milioane lei la deficitul public.

Din care, atentie mare la politica de fortare a deficitului spre limita permisa exact atunci cand suntem pe varf de crestere economica, nu mai putin de 494 milioane de euro (atrage atentia o data-cheie din opinia Consiliului Fiscal), adica peste trei sferturi, sunt cheltuieli suplimentare si, evident, neprevazute initial, cu dobanzile la imprumuturile contractate (oare pentru ce?).

Citeste mai multe despre Rectificarea: "pozitiva" sau "negativa" e, de fapt, NEGATIVA PENTRU NOI pe Curs de guvernare.

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: Ziare.com