Ziare.com

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 07:16

   

Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar
Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 4,2 miliarde lei la finele primului semestru al acestui an. Suma este echivalenta cu 0,6% din PIB prognozat si provine aproape exclusiv din excedentul bugetelor locale.

Bugetul de stat se pozitioneaza aproape exact pe dos, cu un deficit de de 4,3 miliarde lei, echivalent cu un minus de 1,2% din PIB.

Surprinzator in raport cu necesitatile reale, cele mai importante bugete din componenta bugetului consolidat in afara celui de stat (respectiv de asigurari sociale, sanatate si somaj) inregistreaza excedente situate undeva imediat sub nivelul de 200 milioane lei fiecare.

Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii inregistreaza pe prima jumatate de an un excedent de 1,74 miliarde lei.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Rectificarea bugetara, aprobata de Guvern - Documentul final inca nu e public

Clipul publicitar

Rezultatul executiei bugetare dupa primele sase luni este cu aproape opt miliarde lei mai bun fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a consemnat un deficit de 3,48 miliarde lei sau -0,52% din PIB.

Demn de retinut, imbunatatirea rezultatelor finantelor publice s-a facut in principal pe calea cresterii incasarilor (+0,7% din PIB) si nu pe cea a reducerii cheltuielilor, care s-au diminuat cu 0,4% din PIB.

Tabloul necesitatilor reale: Excedente acolo unde banii trebuiau cheltuiti

Principala nerealizare in executia bugetara pe 2015 consta in reducere semnificativa (aproximativ un miliarde de lei sau -20% in raport cu aceeasi perioada din anul anterior) a banilor, si asa insuficienti, destinati cheltuielilor de capital, de la 4,81 miliarde lei pe primele sase luni din 2014 la 3,83 miliarde lei in prima jumatate a lui 2015.

Totodata, excedentul de circa 0,6% din PIB acumulat la nivelul bugetului centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale nu prea da bine, date fiind necesitatile comunitatilor locale referitor la retele edilitare, spitale si unitati de invatamant.

Gradul de acoperire de 115% al cheltuielilor efectuate cu veniturile realizate (altminteri in usoara scadere fata de cel inregistrat la finele lunii mai) arata o suprataxare locala in raport cu beneficiile oferite, pentru cosmetizarea bugetului central.

Citeste mai departe despre Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar pe CursDeGuvernare.ro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre rectificare bugetara cifre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1084 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor