Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 07:16
2002 citiri
Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar
Foto: Ziare.com

Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 4,2 miliarde lei la finele primului semestru al acestui an. Suma este echivalenta cu 0,6% din PIB prognozat si provine aproape exclusiv din excedentul bugetelor locale.

Bugetul de stat se pozitioneaza aproape exact pe dos, cu un deficit de de 4,3 miliarde lei, echivalent cu un minus de 1,2% din PIB.

Surprinzator in raport cu necesitatile reale, cele mai importante bugete din componenta bugetului consolidat in afara celui de stat (respectiv de asigurari sociale, sanatate si somaj) inregistreaza excedente situate undeva imediat sub nivelul de 200 milioane lei fiecare.

Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii inregistreaza pe prima jumatate de an un excedent de 1,74 miliarde lei.

Rectificarea bugetara, aprobata de Guvern - Documentul final inca nu e public

Clipul publicitar

Rezultatul executiei bugetare dupa primele sase luni este cu aproape opt miliarde lei mai bun fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a consemnat un deficit de 3,48 miliarde lei sau -0,52% din PIB.

Demn de retinut, imbunatatirea rezultatelor finantelor publice s-a facut in principal pe calea cresterii incasarilor (+0,7% din PIB) si nu pe cea a reducerii cheltuielilor, care s-au diminuat cu 0,4% din PIB.

Tabloul necesitatilor reale: Excedente acolo unde banii trebuiau cheltuiti

Principala nerealizare in executia bugetara pe 2015 consta in reducere semnificativa (aproximativ un miliarde de lei sau -20% in raport cu aceeasi perioada din anul anterior) a banilor, si asa insuficienti, destinati cheltuielilor de capital, de la 4,81 miliarde lei pe primele sase luni din 2014 la 3,83 miliarde lei in prima jumatate a lui 2015.

Totodata, excedentul de circa 0,6% din PIB acumulat la nivelul bugetului centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale nu prea da bine, date fiind necesitatile comunitatilor locale referitor la retele edilitare, spitale si unitati de invatamant.

Gradul de acoperire de 115% al cheltuielilor efectuate cu veniturile realizate (altminteri in usoara scadere fata de cel inregistrat la finele lunii mai) arata o suprataxare locala in raport cu beneficiile oferite, pentru cosmetizarea bugetului central.

Citeste mai departe despre Rectificarea: Deficitul de politici europene din spatele excedentului bugetar pe CursDeGuvernare.ro.

Citește și:
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Președinția cehă a UE se arată dispusă pentru organizarea unui nou Consiliu pentru aderarea la Schengen a României până la finalul anului
Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi...
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul 2023. Ce sumă vor primi persoanele vulnerabile
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că a fost prelungită valabilitatea cardului de alimente pentru tot anul 2023, iar pentru compensarea preţului la...