Ziare.com

Sarbu: Finantele vor decide daca se va face sau nu o noua rectificare bugetara

Joi, 11 Iunie 2009, ora 14:36

   

Sarbu: Finantele vor decide daca se va face sau nu o noua rectificare bugetara
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, joi, ca rectificarea bugetara tine de Ministerul Finantelor, iar, in cazul in care proiectia initiala a bugetului se schimba, Finantele vor lua in considerare o rectificare bugetara ce trebuie armonizata cu intelegerile convenite cu FMI si UE.

"Nu sunt in pericol, in acest moment, plata pensiilor, a alocatiilor de somaj si celelalte programe de asistenta sociala, iar daca proiectia initiala se schimba, atunci Ministerul de Finante poate lua in considerare o rectificare. Noi avem o intelegere cu FMI si UE in care toate aceste elemente trebuie armonizate", a spus Sarbu.

Ministrul Muncii declara, miercuri, ca deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la 800 milioane euro la sfarsitul anului, iar in aceasta situatie va fi nevoie de o rectificare bugetara pentru a se acorda bani in plus bugetului asigurarilor sociale.

"Daca va fi un deficit mai mare decat cel prevazut in rectificarea bugetara, in mod sigur ca vom face o noua rectificarea bugetara pentru a se acoperi cheltuielile cu pensiile. Sper ca deficitul bugetului asigurarilor sociale sa nu depaseasca 1% din PIB", preciza Sarbu.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

El adauga ca "deficitul bugetului de pensii pe primele patru luni ale anului este de circa 200 milioane euro, iar estimarile arata ca deficitul bugetului de pensii ar putea putea ajunge in acest an la 700-800 milioane euro".

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu exista probleme legate de plata pensiilor, insa a admis ca, in luna aprilie, statul a facut mari eforturi pentru plata acestora.

Astfel, deficitul bugetului de pensii ar urma sa fie de cel putin doua ori mai mare decat deficitul bugetului asigurarilor sociale programat dupa rectificarea bugetara, de 1,347 miliarde lei (313,2 milioane euro, la un curs mediu estimat la 4,30 lei/euro), echivalent cu 0,25% din PIB (estimat la 531,25 miliarde lei).

Dupa primele cinci luni din 2009, deficitul bugetului de pensii a ajuns la circa 1,247 miliarde lei, in conditiile in care incasarile din contributii au fost de 15,089 miliarde lei, iar cheltuielile s-au ridicat la 16,336 miliarde, a precizat presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS), Doina Parcalabu.

Din datele CNPAS reiese ca deficitul bugetului de pensii a explodat in luna aprilie, cand pensiile s-au majorat cu circa 3%, deficitul crescand numai in aceasta luna cu 521 milioane lei, de la 326 milioane lei in luna martie, la 848 milioane lei, in aprilie.

Sursa: rNews

Articol citit de 814 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ASA ARATATI IN ARTICOL A IDIOTULUI DE MINISTRU CA VINA APARTINE MAJORARII PENSIILOR CELOR MICI,,,

DAR DE PENSIILE (CELE DIN AFARA LEGII),,CARE SANT O FRAUDA NU VRETI SA VA ATINGETI???,,,CRED CA USOR ATI PUTEA FI JUDECATI CA TRADATORI DE NEAM,,,SAU SUBMINATORI AI ECONOMIEI NATIONALE,,emisiuni ca la Nasul unde cretinul ala de moraru na fost instare sai puna intrebari ministrului de ce nu se pot atinge de pensiile ilegale ,alea absurde de mari,,,si judecati toti acei care erau controlul tzari,,,,,pesedinte ,prim ministru si ministrul de finantze,,,,raspunzatori directi,,,,

 

PENSII

De ce nu se leaga nimeni de pensiile alea mari de la 50 - 300 milioane lei . Cum adica au iesit cu un articol de lege si nu se pot cobori mai jos. Stiti ca si astazi se mai iese la pensie cu 0,85% din indemnizatia pe pe ultimele 3 luni , indiferent cit au cotizat ? De ce nu se leaga nimeni de cumularzi, sunt persoane care si astazi in conditiile in care rata somajului este atit de mare cumuleaza cite 3 - 4 posturi

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor