Scandal pe bani: Senatorii si-au marit de capul lor bugetul pentru salarii cu 62%

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 10:46
7610 citiri
Scandal pe bani: Senatorii si-au marit de capul lor bugetul pentru salarii cu 62%

Dezbaterile in comisiile parlamentare pe bugetul pentru anul viitor au generat, sambata dimineata, o apriga disputa, dupa ce senatorii au cerut sa li se mareasca bugetul pentru salarii.

Deputatii prezenti la sedinta s-au aratat nemultumiti, mai ales ca nimeni nu a precizat din ce sursa va veni suplimentul de 36 de milioane de lei din care se vor asigura aceste cheltuieli de personal, informeaza Digi24.

Majorarea se adauga celor 13 milioane de lei pe care Senatul i-a primit deja in plus in bugetul pentru 2016.

Parlamentarii muncesc in weekend peste 12 ore/zi pentru bugetul lui Iohannis si al ministerelor

Reprezentantul Ministerului Finantelor nu a fost de acord cu majorarea si le-a cerut senatorilor sa indice sursa banilor, ceea ce nu s-a intamplat.

Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a explicat ca bugetul adoptat initial de Camera superioara si inclus de MFP in proiectul bugetului de stat nu continea prevederile legii 293/2015 privind aprobarea OUG 35/2015, care implica majorari la cheltuielile de personal, si a precizat ca Senatul intentioneaza, in 2016, sa suplimenteze numarul de angajati cu 50 de posturi, informeaza Agerpres.

"Prin hotarare noi am solicitat 36 milioane de lei sa aplicam ordonanta, plus cresterea la personal. Fondul de salarii pe care il solicitam este de 129.987 mii lei", a subliniat Vargau.

Reprezentatul Ministerului Finantelor, secretarul de stat Daniela Pescaru, a atras atentia ca amendamentul de suplimentare a sumei alocate cheltuielilor de personal "nu prevede sursa de acoperire".

"Bugetul, pe total, are o crestere de 17,7%, iar in ce priveste cheltuiala de personal este o crestere de 16,5%. In conditiile in care am suplimentat cu 36 de milioane, cresterea la cheltuieli de personal ar fi de 62% si nu avem sursa de asigurare pentru cei 36 de milioane in plus. Cred ca putem merge pe acest buget, urmand ca la rectificare sa analizam, in functie de executie, suplimentarea cheltuielilor de personal sau sa reducem de la alte titluri de cheltuieli din bugetul Senatului ca sa majoram cheltuielile de personal. Alta sursa nu avem", a spus aceasta.

Senatorii si deputatii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptand chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, insa acesta a fost ulterior abandonat, pentru ca nu s-a putut indica si sursa de provenienta a acestor bani.

Pana la urma, comisiile reunite pentru Buget ale Parlamentului au decis sa amane, pentru duminica, supunerea la vot a proiectului bugetului Senatului, dar si al Camerei Deputatilor. De altfel, potrivit unor surse parlamentare citate de Mediafax, si Camera Deputatilor va solicita cresteri de peste 30% in buget.

Glume in Parlament despre pestii lui Iohannis: Trebuie sa faceti inventar, sa-i cantariti!

Ministrul Finantelor combate criticile pe buget printr-o "viziune mai larga" - Ce se intampla cu legea redeventelor

In acest weekend continua dezbaterile in comisiile parlamentare pentru bugetul pe anul viitor, urmand ca in zilele urmatoare sa aiba loc si dezbaterile in plenul reunit al Parlamentului, iar bugetul sa fie votat inainte ca senatorii si deputatii sa plece in vacanta de sarbatori.

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...