Sedinta CSAT pentru rectificarea bugetara: Cu doar o zi inainte, Finantele au venit cu modificari substantiale

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 07:50
6863 citiri
Sedinta CSAT pentru rectificarea bugetara: Cu doar o zi inainte, Finantele au venit cu modificari substantiale
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se intruneste marti, sedinta fiind convocata de catre presedintele Klaus Iohannis dupa ce Guvernul i-a solicitat convocarea in regim de urgenta pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Guvernul l-a acuzat pe Iohannis ca blocheaza adoptarea primei rectificari bugetare, fiind afectate economia si drepturi fundamentale ale romanilor. In replica, seful statului a spus ca este "o noua minciuna a PSD si a Guvernului incompetent Dancila", aratand ca rectificarea bugetara se poate face in orice domeniu fara niciun aviz de la CSAT, cu exceptia zonei de securitate nationala.

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii va avea loc de la ora 13:00.

Anuntul privind sedinta CSAT a fost facut in 24 august de catre Administratia Prezidentiala, la trei zile dupa ce Guvernul i-a solicitat sefului statului convocarea CSAT in regim de urgenta pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, aminteste News.ro.

La scurt timp de la acest anunt, Guvernul a transmis ca refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a convoca de urgenta CSAT pentru avizarea proiectului rectificarii bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adica pensionarii, mamele si copiii, ci si accesul pacientilor la serviciile medicale si "inca o data" i-a cerut public sefului statului "sa acorde importanta cuvenita proiectului rectificarii bugetului pentru 2018 pentru a nu aduce grave prejudicii garantarii drepturilor romanilor la sanatate, pensie, siguranta publica si bunei functionari a institutiilor statului".

In replica, presedintele Klaus Iohannis a spus ca este "o noua minciuna a PSD si a Guvernului incompetent Dancila". Seful statului a subliniat ca rectificarea bugetara se poate face in orice domeniu fara niciun aviz de la CSAT, cu exceptia zonei de securitate nationala.

"Iata o noua mincinua marca PSD si o noua minciuna a Guvernului incompetent Dancila. Nu-mi place sa repet aceste lucruri, dar nu gasesc alte cuvinte. E vorba de cinism. Guvernul poate sa faca orice rectificare bugetara fara aviz de la CSAT, fara sa-mi ceara parerea. Cu exceptia partii de securitate nationala. Citesc astazi la gazeta ca Guvernul nu poate da bani la pensii sau salarii, bani la scoli, la spitale, nu poate da bani fara avizul meu. O mare minciuna", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca rectificarea bugetara se poate face de catre Guvern in orice domeniu fara niciun aviz de la CSAT, cu exceptia zonei de securitate nationala.

El a spus ca exista doua posibilitati pentru care Guvernul minte - ori ca oamenii din Guvern nu citesc legile, ori tine strict de constructia bugetului, a doua varianta fiind mai probabila.

In toata aceasta disputa, Ministerul Finantelor Publice a publicat, luni, cu nici 24 de ore inainte de sedinta CSAT, un nou proiect al rectificarii bugetare, cu modificari substantiale.

Veniturile bugetului de stat sunt majorate cu 948,4 milioane de lei, fata de proiectul initial in care acestea erau diminuate cu 1,77 miliarde de lei. De asemenea, potrvit Adevarul, la bugetul asigurarilor sociale de stat s-a pastrat aceeasi crestere de 897,1 milioane lei, la fel ca si la cel pentru somaj cu plusul de 245,9 milioane lei.

Apar, insa, diminuari la bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii - 330,9 milioane lei.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#sedinta CSAT rectificare bugetara septembrie 2018, #Iohannis Dancila rectificare septembrie 2018 , #buget
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Sedinta CSAT pentru rectificarea bugetara: Cu doar o zi inainte,